2013-12-07 06:48:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Η κρίση θέλει προτεραιότητες και το κράτος βάζει πινακίδες
Η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τους θανάτους νέων σε οδικές συγκρούσεις.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά το Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε από τις 27 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην πόλη Crotone της Ιταλίας. Η πολιτεία ωστόσο, όπως έχει αποδείξει άπειρες φορές μέχρι σήμερα, ξέρει να βάζει προτεραιότητες.

Η προθεσμία για την τοποθέτηση των νέων πινακίδων εγγραφής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων και μοτοσικλέτες, έληξε στις 3 Δεκεμβρίου 2013, οπότε και η αστυνομία προβαίνει σε καταγγελίες και εκδίδει εξώδικα. Κίνηση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τις λέσχες μοτοσικλετών οι οποίοι με επιστολές τους, με αποδέκτες όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα της κρατικής μηχανής παλεύουν για αλλαγή της νομοθεσίας.

Πέραν όμως τούτου, η εγκατάσταση των νέων πινακίδων προκάλεσε και ένα αλαλούμ ανάμεσα στις υπηρεσίες του κράτους και ειδικότερα μεταξύ Αστυνομίας και Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Παράλληλα, οι λέσχες μοτοσικλετιστών, έθεσαν και το θέμα του οικονομικού κόστους για αλλαγή πινακίδων σε μια εποχή που οι πολίτες αγωνίζονται για ένα κομμάτι ψωμί , καθώς και θέματα ασφάλειας και αισθητικής, ειδικότερα σε μοτοσικλέτες παλαιού τύπου.


Όπως ανέφεραν στον «24h» μοτοσικλετιστές, οι νέες πινακίδες επηρεάζουν την αεροδυναμική των μηχανών κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Πέραν όμως τούτου, εξήγησαν, το κράτος έρχεται εν μέσω οικονομικής κρίσης και αναγκάζει τους οδηγούς να προχωρήσουν σε αγορά νέων πινακίδων, κάτι το οποίο αν δεν πράξουν θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν και πρόστιμο 85 ευρώ.

Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρη Δημητρίου μας ανέφερε πως η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Όπως εξήγησε, γίνονται και καταγγελίες αλλά και παρατηρήσεις.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνει κάποιος στην περίπτωση που οι νέες πινακίδες εγγραφής δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο όχημα ή τη μοτοσικλέτα του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πρόβλημα να αποτείνονται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών το οποίο ήταν αρμόδιο για το σχεδιασμών των νέων πινακίδων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διευθυντή του ΤΟΜ Σωτήρη Κολέτα, εξήγησε πως οι πινακίδες είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και πως οι κάτοχοι μοτοσικλέτων αλλά και οχημάτων πρέπει να προχωρήσουν στην αντικατάσταση τους. Θέσαμε υπόψη του κ. Κολέτα την αναφορά του κ. Δημητρίου για τις περιπτώσεις όπου οι πινακίδες δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ο διευθυντής του ΤΟΜ ανέφερε πως είναι υποχρεωμένοι οι οδηγοί να βρουν τρόπο για να τις αντικαταστήσουν και στις περιπτώσεις που οδηγοί θα μεταβούν στο ΤΟΜ για να ζητήσουν πληροφορίες τότε θα τους παραπέμπουν στην Αστυνομία. Όπως εξήγησε το ΤΟΜ δεν είναι συνεργείο προσθέτοντας πως οι οδηγοί πρέπει να βρουν τρόπους για να αντικαταστήσουν τις νέες πινακίδες.

Τα νέα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία σε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων θα πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένες οι νέες πινακίδες εγγραφής.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

• Οχήματα ΤΑΞΙ

• Φορτηγά με μέγιστο μικτό επιτρεπόμενο βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 3,5 τόνων στα οποία έχουν χορηγηθεί άδειες «Α», σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμου (Ν.101(Ι)/2001)

• Μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τετράκυκλα και τρίκυκλα(οχήματα κατηγορίας L1e μέχρι L7e), τα οποία ήταν ήδη εγγεγραμμένα στη Δημοκρατία πριν την 3/6/2013.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία θα προβαίνει σε ελέγχους των οδηγών των πιο πάνω κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων και εκεί όπου παρατηρείται μη συμμόρφωση των προνοιών της νέας Νομοθεσίας, θα προβαίνει σε καταγγελίες.

Με νέες πινακίδες -βάσει της νέας νομοθεσίας- θα πρέπει να αντικαθιστήσουν τις υφιστάμενες 41.494 οχήματα (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ταξί και φορτηγά) μέχρι την 3η Δεκεμβρίου, με βάση το νέο σύστημα για τις πινακίδες αυτοκινήτων και δίκυκλων που τέθηκε σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.

Νέου τύπου πινακίδες τοποθετούνται πλέον σε όλα τα νεοεγγραφέντα οχήματα και δεν επηρεάζονται τα ήδη εγγεγραμμένα. Για το σκοπό αυτό οι αριθμοί εγγραφής σταμάτησαν να εκδίδονται στη σειρά που ήταν και ξεκίνησαν με τα ψηφία MAA. Πλέον τα ψηφία των αριθμών εγγραφής θα περιλαμβάνουν μόνο τα 12 κοινά στο ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.

Οι πινακίδες όλων των ιδιωτικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα είναι άσπρες, των ταξί και φορτηγών κίτρινες χωρίς το «Τ» και των οχημάτων ενοικίασης κόκκινες χωρίς το «Ζ».

Δυσαρεστημένοι μοτοσικλετιστές

Οι νέες διαστάσεις των πινακίδων προκαλούν την αντίδραση μοτοσικλετιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι νέες μεγαλύτερες πινακίδες επηρεάζουν επικίνδυνα την αεροδυναμική του οχήματός τους.

Παραθέτουμε αυτούσια τη δεύτερη κοινή επιστολή των μοτοσικλετιστών, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2013, στην οποία επεξηγούνται οι λόγοι που, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση του Υπουργείου:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να αναφερθούμε στη νέα νομοθεσία που αφορά τις πινακίδες εγγραφής. Σαν σωματεία μοτοσικλετιστών αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα λόγω του μεγάλου μεγέθους των πινακίδων. Στα περισσότερα μοντέλα μοτοσικλέτων δεν μπορεί να τοποθετηθεί το νέο μέγεθος πινακίδας που αναφέρεστε στη νέα νομοθεσία, λόγω του ότι αλλάζει η αεροδυναμική των μοτοσικλέτων, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους σε περίπτωση δυστυχήματος, και το οποίο μπορεί να επιφέρει μέχρι και ακρωτηριασμό.

Επίσης, υπάρχουν αρκετές μοτοσικλέτες, ειδικά πιο παλιών χρονολογιών, στις οποίες δεν υπάρχει καν χώρος για να τοποθετηθούν οι νέες πινακίδες. Σας παρακαλούμε όπως δώσετε την ανάλογη προσοχή στα πιο πάνω θέματα που αναφέρονται στην παρούσα επιστολή μας, καθότι είναι αρκετά σοβαρά και προκαλούν αρκετούς κινδύνους για τους μοτοσικλετιστές. Ως εκ τούτου, εισηγούμαστε όπως επανεξετάσετε τη νέα νομοθεσία που αφορά τις πινακίδες εγγραφής, γι' αποφυγή των πιο πάνω προβλημάτων. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια χρειαστείτε για λύση των πιο πάνω θεμάτων. Αναμένουμε την απάντησή σας».

38 συνεργεία παγκύπρια

Σημειώνεται ότι για αλλαγή πινακίδων οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταβούν σε ένα από 38 εξουσιοδοτημένα συνεργεία σε όλη την Κύπρο, για την αλλαγή των πινακίδων, τα οποία είναι, επίσης, αναρτημένα στην ιστοσελίδα. Το κόστος αλλαγής για τις μοτοσικλέτες είναι μεταξύ οκτώ και δέκα ευρώ, ενώ για τα φορτηγά και τα ταξί το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 15 με 20 ευρώ.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ