2013-12-07 16:28:04
Φωτογραφία για Μαντέψτε πόσο πιο ακριβά κοστίζει να τρώτε υγιεινά
Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι αποτέλεσμα οικονομικών δυσκολιών. Λένε ότι το υγιεινό φαγητό είναι απλά πιο ακριβό από ανθυγιεινά τρόφιμα. Τώρα, η επιστήμη τους υποστηρίζει με αποδείξεις.

Η πιο ολοκληρωμένη μελέτη πάνω στο θέμα, δείχνει ότι όντως, τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι περίπου 1 ευρώ φθηνότερα ανά ημέρα, ή 402 ευρώ ανά έτος, από τα υγιεινά τρόφιμα.

Σε μια αναθεώρηση 27 μελετών από 10 διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές δημοσιεύοντας στο British Medical Journal διαπίστωσαν ότι τα κρέατα και οι πρωτεΐνες είχαν τις μεγαλύτερες διαφορές τιμών, με τις υγιεινότερες επιλογές να κοστίζουν κατά μέσο όρο 0,2 ευρώ περισσότερο ανά μερίδα από τις λιγότερο υγιεινές επιλογές. Άλλες κατηγορίες όπως σνακ και γλυκά και δημητριακά κοστίζουν περισσότερο στις υγιεινότερες επιλογές, στα 0,08 και 0,02 αντίστοιχα. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές τιμών μεταξύ υγιεινών και λιγότερο υγιεινών ανθρακούχων ποτών και χυμών.


Οι ερευνητές της μελέτης προειδοποιούν ότι το 1 ευρώ ανά ημέρα είναι συμπέρασμα που βασίζεται σε σύγκριση μιας πολύ υγιεινής διατροφής - μιας δηλαδή γεμάτη με φρούτα, λαχανικά και ψάρια, σε σύγκριση με μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέατα και δημητριακά. Η διαφορά της τιμής επομένως βασίζεται σε μια σχετικά ακραία αντίθεση.

Επιπλέον, ενώ τα 402 ευρώ ανά έτος είναι σίγουρα επαχθή για πολλούς ανθρώπους, το ποσό του κόστους δεν περιλαμβάνει κανένα μακροπρόθεσμο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, ως αποτέλεσμα μιας φτωχής σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία διατροφής.

«Αυτή η διαφορά τιμής είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με το οικονομικό κόστος χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται την κακή διατροφή» είπε σε ένα δελτίο τύπου, ο Δρ Dariush Mozaffarian, κύριος συγγραφέας και αναπληρωματικός καθηγητής της μελέτης στο Harvard School of Public Health και Harvard Medical School.

Σε μια πρόσφατη καταχώρηση blog για το The Huffington Post, η Ellen Gustafson, συν-ιδρυτής της Food Tank, εξήγησε το "πραγματικό" κόστος των λεγόμενων φθηνών τροφίμων.

“Οι δαπάνες για την υγεία όπως η παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας, και τα θέματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τρόφιμα καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου, σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνονται στο κόστος του fast food γεύματος σας", γράφει.

Έχοντας αυτό υπόψιν, τα 402 ευρώ δεν φαίνεται να είναι πολλά χρήματα τελικά.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ