2013-12-07 21:33:31
Φωτογραφία για Παρέμβαση Πελετίδη για το θαλάσσιο μέτωπο
Υπουργοί, Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης, ΟΛΠΑ σκοτώνονται για να ικανοποιήσουν την επιθυμία του ενδιαφερόμενου για μπίζνες στην παραλιακή ζώνη. Έτσι λειτουργεί το σύστημα τους. Για τις λαϊκές ανάγκες είναι «αναρμόδιοι», θα «μεταφέρουν τα αιτήματα τους» για τα συμφέρονται των ολίγων πανκινητοποιήση, μην χάσουν την εύνοια τους.

Το ενδιαφέρον τους δεν είναι μόνο η δημιουργία Μαρίνας για υπερπολυτελή μέγα-γιοτ, αλλά και για επίγειες εγκαταστάσεις, θέλουν να κτίσουν 56.000 m2, οικοδομές στο οικόπεδο - φιλέτο. Η αξία της εγκατάστασης θα είναι πάνω από 100.000.000€. Εκεί θέλουν να γίνουν εμπορικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις παρόμοιου χαρακτήρα. Εκεί θα μεταφερθεί η οικονομική ζωή της πόλης, νεκρώνοντας φυσικά και το υπάρχον εμπορικό κέντρο τη πόλης.

Το κατεστημένο παρά την δυστυχία πού έχει επιφέρει δεν το βάζει κάτω. Εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι τα κέρδη της ολιγαρχίας λειτουργούν και υπέρ του Λαού. Όμως ο λαός μας ζώντας τα αποτελέσματα της εφαρμογής της δράσης τους, οφείλει να τους βάλει στο περιθώριο.


Η Λαϊκή Συσπείρωση πάνω από μια δεκαετία έχει καταγγείλει ότι, κεντρικά και τοπικά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ διάφοροι παράγοντες προωθούν μεθοδικά τις επιδιώξεις τους για ιδιωτικοποίηση της Λιμενικής ζώνης.

Έτσι μετέτρεψαν τον ΟΛΠΑ σε Ανώνυμη εταιρεία, νομοθέτησαν δόμηση 56.000m2 κτιρίων, εμπορευματικού κυρίως χαρακτήρα.

Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δήμο Πάτρας, ψήφισαν το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ), με χρήσεις Τουρισμού-Αναψυχής που αφήνει διάπλατα ανοικτές τις πόρτες στους «επενδυτές». Τελευταία εκχώρησαν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) όλη η περιοχή από Γλαύκο έως Μείλιχο, την Πειραϊκή Πατραϊκή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξ’ αρχής έχει καλέσει τους Πατρινούς και τους φορείς τους, τις παρατάξεις να πάρουν θέση στα δύο κρίσιμα και αλληλένδετα ζητήματα.

Α) Οι χρήσεις της ζώνης θα ’ναι υπέρ της ποιότητας ζωής μας ή για κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες με το λαό πελάτη-καταναλωτή;

Β) Την ανάπλαση του χώρου θα την χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση ή οι επιχειρηματίες;

Οι διαφορετικές επιλογές στα πιο πάνω ζητήματα οδηγούν και σε αντίθετες κατευθύνσεις στο ποίες χρήσεις πρέπει να επιδιωχθούν στην παραλία μας και να προσανατολιστούν ανάλογα και να αναζητηθούν οι καλλίτερες ιδέες για ανάπλαση (μέσω Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών).

Είμαστε οι μόνοι, μέχρι στιγμής, που έχουμε δημοσιεύσει αναλυτική πρόταση χρήσεων. Συνοπτικά από τον Διακονιάρη έως τον Φάρο στον Αγ. Ανδρέα, να δημιουργηθεί μεγάλο Νότιο πάρκο 200 στρεμμάτων, οι χερσαίοι χώροι και οι Μώλοι του παλιού Λιμανιού να ‘ναι ανοικτοί, ελεύθεροι με κοινόχρηστο χαρακτήρα, με ενοποίηση πόλης-θάλασσας, γκρέμισμα των τειχών, των άχρηστων και αυθαίρετων αποθηκών και κτιρίων, με χρήσεις αθλητισμού-ναυταθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη πρόσβαση στις μαρίνες μικρών σκαφών όπως ισχύει σήμερα και απαγόρευση εγκατάστασης νέων κτιρίων εμπορευματικού χαρακτήρα.

Έχουμε δηλώσει ανοικτά και καθαρά «έξω οι ολιγάρχες και τα πολυτελή σκάφη τους», έξω τα κοράκια επενδυτές από το Λιμάνι μας, όχι σε κλειστή Μαρίνα μεγάλων σκαφών ακόμα και αν δεν ανήκει σε ιδιώτες. Λέμε στην κυβέρνηση, στον ΟΛΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ κάτω τα χέρια σας από τη γη μας.

Λέμε όχι στην μετατόπιση του εμπορικού κέντρου της Πάτρας στα νέα Μall, όχι στις ιδιωτικές εμπορικές εκθέσεις, στα διάφορα που σχεδιάζουν «επενδυτές» και σ’ αυτό πρέπει να πάρουν θέση και οι μικροεπαγγελματίες όλης της πόλης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αρνήθηκε σθεναρά να συμπαραταχθεί στην δήθεν σωτηρία της ζώνης με τους Βουλευτές και Περιφεριάρχες, με επιμελητήρια, με κυβερνητικούς και Δημοτικούς παράγοντες και παρατάξεις, την Δημοτική Αρχή που όλοι αυτοί είναι μέρος του προβλήματος.

Αρνείται να συμμετάσχει στην παρέα τους διότι επιδιώκουμε αντίθετα πράγματα. Διότι κρύβουν πως συμφωνούν με την πολιτική της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των χώρων συμφωνούν με κατασκευή ιδιωτικής μαρίνας μέγα-γιοτ, με κλειστούς χώρους, μαγαζιά κ.λ.π

Όλοι αυτοί συμφωνούν, μερικοί δια της σιωπής, στην ιδιωτικοποίηση του τεράστιου κόστους Νέου Λιμανιού, των 250 στρεμμάτων-κτιρίων της Πειραϊκής, των μεγάλων χερσαίων εκτάσεων στο Ρίο, που ήδη έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Και για να μην αποκαλυφθούν και τα δικά τους σχέδια μετατοπίζουν το όλο θέμα από το καθοριστικό ερώτημα «για ποιανού το όφελος και με τίνος τα κονδύλια» θα διαμορφωθεί ο χώρος, στο Δευτερεύον ποιος θα έχει την διαχείρηση του χώρου ο Δήμος ή η Κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και ο ΟΛΠΑ ΑΕ.

Εφησυχάζουν το λαό λέγοντας πως λύθηκε το πρόβλημα αν μέρος της ζώνης παραχωρηθεί στο Δήμο. Διότι αποκρύπτουν ότι οι Δήμοι είναι πλέον μέρος της Διοίκησης του Κράτους και υλοποιούν τις Κυβερνητικές κατευθύνσεις μέσα από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης.

Εμείς λέμε να πάμε μπροστά, να συγκρουστούμε για να ανατρέψουμε την υπάρχουσα πολιτική. Να οργανώσουμε αγώνες, γιατί τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί, γιατί μόνο με το φόβο ενός λαού που απαιτεί, θα προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε χρηματοδότηση έργων και λειτουργιών, στο να μη ιδιωτικοποιηθεί η Λαϊκή Περιουσία.

Και σίγουρα δεν έχει διαφορά εάν το ξεπούλημα το κάνει αύριο ο Δήμος που ήδη έχει μετατραπεί σε τοπική Διοίκηση με κύριο προσανατολισμό την επιχειρηματικότητα την προσέλκυση επενδύσεων. Άλλωστε δεν ήθελαν παλιότερα να ξεπουλήσουν την ΠΛΑΖ, δεν έφτιαξαν αυθαίρετα μαγαζιά στην Ηρώων Πολυτεχνείου;

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι για τους πατρινούς, δεν έχει σημασία ποιος θα υπογράψει την σύμβαση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ποιος Δημόσιος Οργανισμός θα κατακρεουργήσει την ανάσα των κατοίκων της Πάτρας!

Αντίθετα εάν δημιουργηθεί το μεγάλο Νότιο Πάρκο, εάν οι χερσαίοι χώροι του παλιού Λιμανιού χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι, εάν δημιουργηθούν χώροι αθλητισμού πολιτισμού εάν στις λιμενολεκάνες αναπτυχθούν εκτεταμένες χρήσεις, τότε σαφώς ο Δήμος του λαού είναι ο καταλληλότερος διαχειριστής με την απαίτηση κρατικής χρηματοδότησης της λειτουργίας του, αφού έχουμε το οδυνηρό παράδειγμα του Παμπελοποννησιακού σταδίου το οποίο υπολειτουργεί και τα μεγάλα έξοδα συντήρησής του βαραίνουν τους Πατρινούς. Υπογραμμίζουμε ότι ο σχεδιασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης απαιτεί λιγότερα κρατικά κονδύλια από τα 27.000.000€ για ένα πανάκριβο και άχρηστο ιδιωτικό εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ή τα 35.000.000€ τζάμπα χρήμα για επιδότηση κατασκευής Αυτοκινητοδρομίου!

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον Πατραϊκό Λαό και τους φορείς του σε ενότητα και αγώνα για να γίνει η παραθαλάσσια ζώνη ένα τεράστιο ς χώρος πράσινου, αθλητισμού, πολιτισμού που θα προσελκύει επισκέπτες μαζικά, θα συμβάλλει στη ποιότητα της ζωής μας.

Θα κάνει ότι μπορεί ώστε τα κοράκια –επενδυτές να το βάζουν στα πόδια, γνωρίζοντας ότι η κοινωνία θα ‘ναι εχθρική σ’ αυτούς.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ