2013-12-08 09:42:27
Φωτογραφία για Θηλιά υπό αναστολή... !!!
«Μια θηλιά είναι σαν γραβάτα μόνιμα περασμένη από το λαιμό. Αρκεί να τη σφίξει κάποιος για να ακολουθήσει το ...στραγγαλισμό, η ασφυξία» . 

 Έτσι περιέγραφε ο μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ τη «Θηλιά», την πρώτη έγχρωμη ταινία που σκηνοθέτησε το 1948. Βασισμένη σε ένα θεατρικό έργο όπου το σαλόνι της μακάβριας τελετής διαλύεται και ανασυντίθεται. ο σκηνοθέτης σηματοδοτεί αυτό που μένει αποτρόπαια σταθερό: το φόνο, την ύβρη, το έγκλημα και την, πιθανή, ακριβοδίκαιη τιμωρία του.

Το θυμήθηκα αυτό το κομψό και γεμάτο νοήματα θρίλερ , καθώς μέρα με την ημέρα σιγουρεύομαι ότι η μεγάλη πλειονότητα των συμπατριωτών μας πορεύεται με ένα απειλητικό βρόχο γύρω από τον ισχνό λαιμό της. Τώρα που το περιλάλητο λίπος κάηκε αφήνοντας στα αποκαΐδια του αποκλεισμένους και δυστυχούντες, γιγαντώνεται και ο παραλυτικός φόβος ότι έρχεται το χειρότερο.

Ότι με ένα μεταφυσικό τρόπο κάποιος θα σφίξει τιμωρητικά , αμετάκλητα και τελεσίδικα τη θηλιά. Ώσπου να τη «καρυδώσει».


Σαφώς και υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες και τμήματα της κοινωνίας που δεν δείχνουν εκτεθειμένα σε παρόμοιους φόβους . Το γενικό κλίμα , όμως, προσδιορίζεται από τη ρευστή σύγχυση μεταξύ λαιμοδέτη και θηλιάς . Και στην ευρύτερα ευμετάβλητη ατμόσφαιρα πυκνώνει η απαισιοδοξία και βαραίνει η ηττοπάθεια, ώστε σε κανένα σχοινί τυλιγμένο γύρω από το σβέρκο δεν χωράνε εξωραϊσμοί . Όπως ακριβώς και τα μαγκάλια, αυτοί οι σιωπηλοί τοξικοί δολοφόνοι, δεν είναι συνώνυμα της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, το μεγάλο σοκ που απειλεί με καταστροφική φτωχοποίηση σημαντική μερίδα συμπολιτών μας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Σε λίγες μέρες εκπνέει η νομοθετική προστασία κατά πλειστηριασμών στα σπίτια των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Συνδυασμένη η απελευθέρωση των πλειστηριασμών με την οριζόντια και καθολική υπερφορολόγηση των ακινήτων, αναδύουν την σχεδόν μανιακή απαίτηση των δανειστών για απαξίωση μέχρι εξόντωσης της ζωής χιλιάδων Ελλήνων μικροϊδιοκτητών.

Ήδη οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους υπολογίζονται στις 60.000 και δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας αλλά όλους. Την ίδια ώρα σχεδόν το ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια από τα περίπου 550.000 συνολικά έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Παράλληλα με ανησυχητικά ραγδαία ταχύτητα νέοι δανειολήπτες μπαίνουν καθημερινά στην πύρινη ζώνη της μη εξυπηρέτησης των δόσεων τους . Όλα τα παραπάνω περιγράφουν σκηνικό κατεδάφισης υπό την εντολή της τρόικας : «Αν θέλετε να σώσετε τη χώρα σας; Ξεπουλήστε την». Αναπόφευκτα, η μαζική ,ταχύτατη και κοψοχρονιά ρευστοποίηση των ακίνητων μικροπεριουσιών θα επιφέρει το ύστατο πλήγμα στα μικρομεσαία στρώματα με απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Ενώπιον αυτού του εν εξελίξει πρωτοφανούς κοινωνικού μετασχηματισμού εν μέσω ύφεσης και ανεργίας κανείς πια δεν ελπίζει σε θαύματα, παρατάσεις, κουρέματα , δεν προσδοκεί στη καλοσύνη των ξένων ή στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τα distress funds, ούτε αναμένει την αποτυχία ίδρυσης «κακών τραπεζών» που θα καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια εντός των υγιών τραπεζών. Υποψιασμένος πλέον περιμένει να χάσει το κεραμίδι του γνωρίζοντας με ακρίβεια ποιος είναι ο φταίχτης για το δράμα του. Είναι τόσο πρόδηλα ύποπτος όσο και ο Χίτσκοκ που έλεγε πως «Ακόμα και αν κάνω τη Σταχτοπούτα, το κοινό αμέσως θα ψάξει να δει αν υπάρχει πτώμα στην άμαξα»

Εξάλλου σε κανένα δεν διαφεύγει ότι η επιτάχυνση της πληβειοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού οφείλεται στην επιβολή αφαίμαξης όλων σχεδόν των ιδιωτικών πόρων τους για την εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου και διαιωνιζόμενου δημόσιου χρέους. Οπότε, η μελέτη των αξόνων ανακούφισης των «κόκκινων» δανειοληπτών από το υπουργείο Ανάπτυξης , έστω κι αν δεν είναι μάταιη, δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη θηλιά στα καταχρεωμένα νοικοκυριά . Απλώς θα τους περάσει στο λαιμό μια θηλιά υπό αναστολή ακαριαίου και στραγγαλιστικού σφιξίματος...matrix24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΒΙ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΟΒΙ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ