2013-12-09 14:52:06
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα
«Μηνύματα» με πολλούς... αποδέκτες εντός Ελλάδος είχε σύμφωνα με πληροφορίες το μπαράζ ανακοινώσεων της τρόικας μέσα στο Σαββατοκύριακο για τον χρόνο καθόδου της στην Αθήνα.

Ο λόγος για την ανακοίνωση περί αναβολής της μεγάλης αποστολής για Ιανουάριο η οποία έγινε στην κορύφωση της συνεδρίασης στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα «πηγαδάκια» αλλά και... σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και δανειστών το βράδυ του Σαββάτου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγής.

Η αντίδραση ήρθε νωρίς το πρωί τις Κυριακής πάλι απ΄ «έξω», με δηλώσεις περί επιστροφής την Τρίτη αλλά χωρίς προσδοκίες για συμφωνία. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Π. Καρβούνης σε ερώτηση του Capital.gr απάντησε το πρωί της Κυριακής ότι θα «επιστρέψει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μόρς την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα».


Πρόσθεσε ότι «η αποστολή θα προσπαθήσει να κλείσει όσα γίνεται πιο πολλά από τα ανοιχτά θέματα», ενώ η ανακοίνωση της Κομισιόν ερμηνεύτηκε ως απόρροια της εκτίμησης ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά πεδία για να είναι εφικτή η συνολική συμφωνία (με επικαιροποίηση μνημονίου) εντός του Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση του Capital.gr εάν υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εφικτή η απόφαση για εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου, ο κ. Καρβούνης απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, εφόσον όμως εκπληρωθούν και τα τέσσερα προαπαιτούμενα με τα οποία συνδέεται η δόση.

Γιατί έγινε το Σάββατο η ανακοίνωση

Πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι η ανακοίνωση είχε προγραμματιστεί από ημέρες για να γίνει σαφές στην κοινή γνώμη εντός Ελλάδος ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία τον Δεκέμβριο και να μην φανεί η νέα αναχώρηση από την Αθήνα ως «κόντρα» αλλά ως κάτι το προγραμματισμένο. Ωστόσο άλλοι κύκλοι δίνουν δύο ερμηνείες:

* Την επιθυμία να γίνει κατανοητό ότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται χωρίς την έγκριση των δανειστών, ενόψει και της πρόθεσης της κυβέρνησης να ψηγφίσει μονομερώς παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών και διατήρησης του ΦΠΑ εστίασης στο 13%.

* Την υπενθύμιση ότι τα μέτωπα δεν είναι λίγα, είναι πολλά και μεγάλα και «αυγατίζουν» όσο περνά ο χρόνος καθώς πέραν των μέτρων εκκρεμούν και πολλές μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Τι δήλωσε η τρόικα

Το βράδυ του Σαββάτου κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού η τρόικα ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αναμένεται πλήρης διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αφού οι αρχές επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο σε σχέση με τον στόχο επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο αποστολής (δηλαδή για την νέα επικαιροποίηση του μνημονίου) capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ