2013-12-09 17:40:04
Φωτογραφία για Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΠΡΟΣΒΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (VIDEO)
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα, όπως και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Την Παρασκευή, μετά από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας είχε σημειώσει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ τη Δευτέρα, καθώς, όπως είπε, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ανακοινώνει τέτοιες αποφάσεις. «Αυτό που ελπίζουμε είναι να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τότε» είχε προσθέσει.

Για την εκταμίευση της δόσης δεν απαιτείται νέα απόφαση του Εurogroup, καθώς ισχύει εκείνη του Ιουλίου, απλώς θα πρέπει να διαπιστώσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης ότι τηρήθηκαν τα προαπαιτούμενα και να εισηγηθεί στο ΕΤΧΣ την αποδέσμευση του ποσού.


Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα

«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά θα επιθυμούσα η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. «Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και κατέληξε λέγοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Την Τρίτη η επιστροφή της τρόικας

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιστρέφει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και με ζητούμενο από ελληνικής πλευράς την επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ως το τέλος του μήνα. Οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν μαζί με τον κ. Στουρνάρα στην Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι εφικτή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει αισιοδοξία, που αγγίζει τη βεβαιότητα, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ