2013-12-10 10:44:06
Φωτογραφία για «58»: Ενιαίο ψηφοδέλτιο της Κεντροαριστεράς
Νέα έκκληση για κοινή κάθοδο της ελληνικής Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές απηύθυνε η Πρωτοβουλία των «58» ενώπιον των Βενιζέλου-Σημίτη και με τις «ευλογίες» των Σουλτς-Σβόμποντα.

Για «παραδοξότητα» κάνουν λόγο κύκλοι της ΔΗΜΑΡ στο naftemporiki.gr.

«Ήρθαμε για να μείνουμε» διακήρυξε τη Δευτέρα το βράδυ η Πρωτοβουλία των 58 προσωπικοτήτων οι οποίες προτρέπουν για τη συστράτευση των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και λοιπών κεντροαριστερών πολιτικών δυνάμεων με στόχο την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αμέσως μετά το τέλος σχετικής εκδήλωσης η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου δήλωσε στο naftemporiki.gr: «Είναι παράδοξη η πρόταση για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές. Ένα κόμμα στην κυβέρνηση με ένα κόμμα στην αντιπολίτευση σε κοινό σχήμα. Δεν έχει ξαναγίνει πουθενά».


Η ΔΗΜΑΡ (όπως και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του συνεργαζόμενου Ανδρέα Λοβέρδου) επιμένει σε μία ξεχωριστή διαδρομή με στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς το ΠΑΣΟΚ, σε αντιδιαστολή με την πλήρη στήριξη της Χαρ.Τρικούπη στο εγχείρημα των «58».

Μεταξύ άλλων, στο θέατρο Ακροπόλ, έδωσαν το «παρών» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η αντιπρόεδρος της Δράσης Αντιγόνη Λυμπεράκη. Δεν παρέστησαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι συμμετέχουν μεν ενεργά στις διεργασίες της λεγόμενης ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά αξιώνουν ως προαπαιτούμενη τη διάλυση των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Αντιθέτως, οι «58» προκρίνουν την αυτόνομη συμμετοχή της εκάστοτε πτέρυγας σε ένα οργανωτικό σχήμα-ομπρέλα στα πρότυπα της παλαιότερης ιταλικής ΕΛΙΑΣ.

Παρουσιάζοντας τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά μιας ενωμένης Κεντροαριστεράς, όπως την οραματίζονται οι 58 προσωπικότητες που υπογράφουν τη σχετική ιδρυτική διακήρυξη, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης μίλησε για «αναπόφευκτη λιτότητα η οποία όμως θα πρέπει να είναι δίκαιη», για «προοδευτικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, για ανάπτυξη με γνώμονα τη δημοσιονομική ισορροπία, για απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και ευρύτερα για μία Ευρώπη -«όμως όχι αυτή η συντηρητική που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια»- η οποία θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ανασυγκρότησης. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας 500-800.000 θέσεων εργασίας στις οποίες θα πρέπει να μετακινηθεί το 15% του εργατικού δυναμικού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Μάρτιν Σουλτς, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτισε την πρωτοβουλία των «58» και απηύθυνε έκκληση για μία «ισχυρή ενωμένη Κεντροαριστερά», η οποία «θα ανατρέψει τη σημερινή πλειοψηφία των Συντηρητικών», οι οποίοι «διαχειρίστηκαν την κρίση αποσπασματικά».

Αντιστοίχως, ο Αυστριακός Σοσιαλδημοκράτης Χάνες Σβόμποντα, «βετεράνος» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενθάρρυνε την προσπάθεια για μία «προοδευτική συμμαχία» στην Ελλάδα, ώστε «να διορθώσει λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να συμβάλει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

«Δεν πρόκειται για γάμο ή για σύμφωνο συμβίωσης αλλά για μία κοινή πορεία με στόχο μία καινούρια, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη συμμαχιών και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο εγχείρημα των «58».

Σημαντικό τεστ για το εγχείρημα ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚΠαναγιώτης Ρήγας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε να αθροίσουμε αλλά να πολλαπλασιάσουμε δυνάμεις». Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να συνδράμει τη διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς».

Παρασκευάς Αυγερινός

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όσων, με διάφορα προσχήματα, αρνούνται να συμπαραταχθούν (...) Οι «58» δεν είναι ούτε τορπίλη ούτε σωσίβιο για το ΠΑΣΟΚ. Είναι έκκληση ενότητας για τη δημιουργία μιας ελληνικής ΕΛΙΑΣ».

Γιάννης Μπέζος

«Να αποτινάξουμε τα ανόητα συνθήματα του παρελθόντος. Να σκοτώσουμε ό,τι απέμεινε από τον εμφύλιο».

Γιάννης Τούντας

«Δεν είναι η στιγμή να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, γιατί προέχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα που τη διασφαλίζει η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση (...) Να φτιάξουμε ένα συνεχώς διευρυνόμενο σχήμα, με διαδικασίες υπέρβασης».

Χαριτίνη Καρακωστάκη

«Μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η προσδοκία για κάτι καινούριο (...) Τώρα μπορεί να εξαργυρωθεί η επένδυση που έγινε στην εκπαίδευση των νέων για μία μορφωμένη μεσαία τάξη».

Πασχάλης Ανανίδης

«Χρειάζεται νέος πολιτικός φορέας ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών. (...) Υπάρχει κενό εκπροσώπησης μιας σιωπηρής κοινωνικής πλειοψηφίας».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ