2013-12-10 22:08:50
Φωτογραφία για Πάτρα: Δωρεάν μετρήσεις για την πρωτογενή πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 ο νέος κύκλος του προγράμματος για την πρωτογενή πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου, που διοργανώνουν το Τμήμα Τρίτης Ηλικίας-Δημοτικά Ιατρεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων με την υποστήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και το συνεχές ενδιαφέρον της Προέδρου του Οργανισμού Αναστασίας Παπαντωνοπούλου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης και παρέμβασης στο πληθυσμό σε θέματα ευρέως υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στις δράσεις υλοποιούνται στα περιφερειακά Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσσάτιδας, Παραλίας και Ρίου και σε αυτές συνδράμουν κι οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σιγαλός και Μανέτας των αντίστοιχων Δημοτικών Ενοτήτων

Συγκεκριμένα γίνονται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και λιπιδαιμικό προφίλ ( ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια), σάκχαρο. Ακολούθως υπολογίζεται ο Καρδιοαγγειακός Κίνδυνος με το Heart Score (Greek Version), ενώ παράλληλα δίνονται υγιαινοδιαιτητικές οδηγίες.


Πρώτος σταθμός του προγράμματος το Περιφερειακό Ιατρείο του Σαραβαλίου, όπου προσήλθαν πάνω από 50 άτομα για να εξεταστούν δωρεάν.

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο των Δημοτικών Ιατρείων Γιώργο Μαντζουράνη Γενικό Οικογενειακό Ιατρό , η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως και φυσικά στην Ελλάδα. Στα καρδιαγγειακά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο η στεφανιαία νόσος (52%), ενώ ακολουθούν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (17%) και άλλες μορφές περιφερικής αρτηριοπάθειας. Τα αίτια είναι πολλά και διακρίνονται σε τροποποιήσιμα, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, και σε μη τροποποιήσιμα όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Οι μετρήσεις συνεχίζονται ως εξής :

Τετάρτη 11/12/2013 στην Παραλία Πατρών (2610339638),

Πέμπτη 12/12/2013 στο Περιφερικό Ιατρείο στα Αργυρά (2610453907) με υπεύθυνο τον κο Λιακόπουλο Λεωνίδα Γενικό Οικογενειακό Γιατρό Επιμελητή Α΄.

Οι μετρήσεις απευθύνονται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερα από 40 ετών, με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη, υπέρβαρα, καπνιστές) ή με προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου ή σε άτομα μεγαλύτερα από 60 ετών χωρίς παράγοντες κινδύνου και θα δοθεί προτεραιότητα σε άπορους ή ανασφάλιστους συνδημότες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικοινωνία των ενδιαφερομένων συνδημοτών στα παραπάνω τηλέφωνα ( ανάλογα με την περιοχή μετρήσεων) για ραντεβού.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Νο 1 ΓΙΑ ΑΡΣΕΝΑΛ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Νο 1 ΓΙΑ ΑΡΣΕΝΑΛ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ