2013-12-14 00:28:23
Φωτογραφία για Για να μάθουμε τι είναι οι off shore εταιρείες!
Είχαμε αναφέρει πέρυσι ένα άρθρο για τις off shore εταιρείες το οποίο όπως φάνηκε από τις προβολές σας τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον γι'αυτό θα το ξαναανεβάσουμε λίγο διαφοροποιημένο με σκοπό να το διαβάσουν και αυτοί που δεν είχαν την ευκαιρία τότε!

Για αρχή ας μάθουμε με λίγα λόγια τι είναι μια off shore εταιρεία:

Υπεράκτια εταιρεία (αγγλικά: offshore company)...Συνήθως ο όρος αναφέρεται με σκοπό να δείξουμε τις επιχειρήσεις που ιδρύονται σε οικονομικά κέντρα όπου ισχύει ένα επίπεδο πολύ χαμηλών φόρων, που συνήθως βρίσκονται κυρίως σε νησιά και συχνά τις ακούμε να τις λένε ως «φορολογικοί παράδεισοι».

Αυτές οι εταιρείες ιδρύονται προκειμένου ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης των διεθνών δραστηριοτήτων του. Τις περισσότερες φορές στο μυαλό του καθημερινού ανθρώπου κυριαρχεί η άποψη πως ο κυριότερος σκοπός ίδρυσης αυτών των "εταιρειών" είναι η απόκρυψη οικονομικών εσόδων/κερδών, από παράνομες δραστηριότητες όπως π.χ. λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών κ.λπ. ή ακόμα και η ανακύκλωση βρώμικου χρήματος Και όχι άδικα βέβαια με τόσα που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν γύρω μας!


Η όποια παράβαση πάντως, αν τελικά συμβεί δεν πραγματοποιείται στην έδρα των εταιρειών αυτών αλλά στις χώρες που αναπτύσσουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους.

Στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή δεν είναι παράνομες, όλες οι πολυεθνικές έχουν ιδρύσει offshore εταιρείες σε χώρες με πολύ χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς, προφανώς και για να προφυλάξουν τα κέρδη τους και να γλυτώσουν όσο το δυνατόν πιο πολύ φορολόγηση. Υπάρχουν χώρες "φορολογικοί παράδεισοι" που βρίσκονται στην «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών φορολογικών υπηρεσιών, και η εγκατάσταση και δραστηριότητα γραφείων offshore εταιρείας από τις χώρες αυτές ελέγχεται αναλόγως.

Ας δούμε τώρα κάτι άλλο σημαντικό! 

Τι θα πει νομικά υπεράκτια εταιρεία

Είναι μια εταιρεία που ενώ είναι ελληνική, ολλανδική, κυπριακή κτλ. δεν δραστηριοποιείται στο κράτος της ιδρύσεώς της αλλά εκτός του κράτους αυτού. Π.χ. μια κυπριακή τέτοια εταιρεία ανοίγει γραφεία στην Αθήνα και κάνει εμπόριο στην Ελλάδα ή αγοράζει ένα ακίνητο. Και στις δύο περιπτώσεις θα φορολογηθεί κανονικά. Στην πρώτη περίπτωση (εμπορία) σαν να ήταν ελληνική εμπορική εταιρεία και στη δεύτερη (αγορά ακινήτου) σαν να ήταν φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και είναι κύριος ενός ακινήτου.

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε και στο προηγούμενο εκτενές άρθρο μας για τις off shore εταιρείες!
psifiakoohiro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αρμάνι Μιλάνο-Μπάμπεργκ 74-73
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αρμάνι Μιλάνο-Μπάμπεργκ 74-73
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ