2013-12-14 10:22:40
Φωτογραφία για Πολλές αναφορές σε Αναστασιάδη και ΑΝΑΝ από Νταβούτογλου - See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/82493#sthash.oFsG2pmg.dpuf
Σε δήλωση με πολλές αναφορές στο σχέδιο ΑΝΑΝ αλλά και τη θετική στάση που τήρησε το 2004 απέναντι στο σχέδιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προέβη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα. 

 Ο Κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι Τουρκία και τ/κ πλευρά ήταν ελαστικές στις συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν, καλώντας της ε/κ πλευρά μα επιδείξει βούληση στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών. Εξέφρασε δε τη θέση ότι πρέπει να αρχίσουμε τις συνομιλίες, διότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο από το 2004. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης εξέφρασε τη στήριξη του στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.

Νταβούτογλου: «Επιθυμούμε λύση…»

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση του κυπριακού, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την Τουρκία ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή.


«Επιθυμούμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής, η οποία διέρχεται από τη λύση του κυπριακού. Η ειρήνη καθιστά  ισχυρότερη την Τουρκία στην περιοχή», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η πραγματοποίηση των απαιτούμενων βημάτων στην Κύπρο αποτελεί προϋπόθεση για το κοινό μέλλον Ελλάδας –Τουρκίας».

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που γίνονται για διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά κατέβαλαν προσπάθειες για τη διαμόρφωσή του, επισημαίνοντας μάλιστα πως ήταν ελαστικές στις θέσεις τους.

Θα έχουμε, πρόσθεσε, την ίδια στάση και καλή διάθεση για να οδηγηθεί το θέμα σε επίλυση.

Πολύ λίγα παγκοσμιοποιημένα  παγωμένα ζητήματα έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το κυπριακό, δήλωσε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «με το σχέδιο ΑΝΑΝ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα πάντα. Η Τουρκία είχε στηρίξει πολύ σημαντικά και σοβαρά την επίλυση του κυπριακού τότε και το ίδιο θα κάμει και τώρα».

«Μας χαροποίησε η εκλογή Αναστασιάδη»

Η εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ο κ. Νταβούτογλου, "μας έδωσε μεγάλη χαρά και ήταν ένας πολύ καλός οιωνός διότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στήριξε το σχέδιο ΑΝΑΝ. Βεβαίως έγινε ένα διάλειμμα λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο".

Επιθυμούμε, υπογράμμισε, να δούμε και τη θέληση και βούληση της ε/κ πλευράς στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών που να οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Το θέμα της μίας κυριαρχίας

Σε ότι αφορά το επίμαχο θέμα της μίας κυριαρχίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι  είναι σημαντικό η Κύπρος να συνεχίσει την ύπαρξή της ως ένα κράτος.

Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σημείωσε, το θέμα της μίας κυριαρχίας έχει τη δική του σημασία.

Υπογράμμισε ότι «υπάρχουν διαφορές που χωρίζουν τις δυο πλευρές, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώνουμε τις διαφορές μας και να χρησιμοποιούμε ένα κοινό ορό και ορολογία προς επίλυση των διαφόρων προβλημάτων».

Εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να αρχίσουμε τις απευθείας συνομιλίες, διότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο από το 2004».

Στήριξη Βενιζέλου στον Νίκο Αναστασιάδη

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στις πρωτοβουλίες του Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίες περιλαμβάνουν τις προτάσεις του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στήριξη εξέφρασε και στη στάση της ε/κ πλευράς για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

«Ούτως ή άλλως», πρόσθεσε, «τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα πρέπει να τεθούν, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν»

Καλύτερα, υπογράμμισε, «το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος να  ξεκαθαρίσει στην αρχή για να υπάρχει ασφαλές πλαίσιο, αλλά και ταχύτητα στη διαδικασία των συνομιλιών».

Προχωρώντας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού  πρέπει να στηριχθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, να οδηγήσει σε μια λύση ομοσπονδιακή, δικοινοτική και διζωνική. Σε μία λύση, πρόσθεσε, που να είναι θεσμικά λειτουργική και συμβατή με τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.

Επεσήμανε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μία ιθαγένεια, τη μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα και τη μία κυριαρχία. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επιδειχθεί εν τέλει καλοπιστία και από την άλλη πλευρά, ώστε να συμφωνηθεί το ανακοινωθέν και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Εξελίξεις στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος στο κυπριακό αναμένεται να προκύψουν το Σάββατο, κατά την παράνομη επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα.

Σημερινή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ