2013-12-14 10:28:37
Φωτογραφία για Διεύρυνση διερευνητικών επαφών και με θέματα ΑΟΖ
Ο Νταβούτογλου αποδέχθηκε την πρόταση Βενιζέλου, αλλά ήγειρε θέμα μειονότητας.Διάσταση απόψεων για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος σε σχέση με το Κυπριακό.

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σηματοδοτεί η αποδοχή της τουρκικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές να συζητούνται και θέματα ΑΟΖ. Αυτό ήταν το καινούργιο στοιχείο που προσέθεσε η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα, κατά την οποία το Κυπριακό βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο των συνομιλιών, με διάσταση απόψεων στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Επίσης, ο κ. Νταβούτογλου έθεσε, εμμέσως, θέμα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να διευρυνθεί η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, η οποία ώς τώρα ήταν περιορισμένη σε θέματα Αιγαίου και υφαλοκρηπίδας, και να περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο και θέματα θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ). Αυτό το αίτημα το είχε θέσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, ωστόσο η Αγκυρα εμφανιζόταν αρνητική.


Και οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση να προχωρήσουν στο Κυπριακό. Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί το κλειδί για να προχωρήσουν όλα τα θέματα». Ο κ. Νταβούτογλου έδειξε πάντως ότι θέλει λύση, επανέλαβε τρεις φορές στη διάρκεια των δηλώσεών του ότι πηγαίνει ο ίδιος στην Κύπρο σήμερα, υποδηλώνοντας ότι θα προσπαθήσει να σπρώξει τα πράγματα.

Η διάσταση για το κοινό ανακοινωθέν έγινε σαφής από τις δημόσιες τοποθετήσεις. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εντέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης. Μάλιστα, τόνισε εμφατικά την ουσιαστική σημασία του κοινού ανακοινωθέντος, λέγοντας ότι αυτό «συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των χιαστί διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο κ. Σαμαράς αποφάσισαν να δεχθούν τη σχετική πρόταση του κ. Αναστασιάδη, τόνισε όμως ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ». Χαρακτήρισε, τέλος, θετικό κεκτημένο του σχεδίου Ανάν την πρόνοια για δημοψηφίσματα.

Ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ λίγα παγκοσμιοποιημένα ζητήματα που να έχουν συζητηθεί σε τέτοια έκταση όπως το Κυπριακό» και υποστήριξε ότι το 2004 με το σχέδιο Ανάν «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα πάντα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι έχουν αποτυπωθεί οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό τη λύση. Επιχείρησε, δε, να μεταθέσει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους, λέγοντας ότι η Αγκυρα «υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την εκλογή Αναστασιάδη, που είχε υποστηρίξει το 2004 το σχέδιο Ανάν», έκτοτε όμως έχει χαθεί πολύς χρόνος: «Πρέπει να ξεκινήσουμε με τις απευθείας συνομιλίες, χάσαμε πολύ χρόνο», είπε.

Η τουρκική μειονότητα

Οσον αφορά τα διμερή ζητήματα Αθήνας - Αγκυρας, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του και με αφορμή ερωτήσεις για τα τεμένη, ο κ. Νταβούτογλου έθεσε πάλι θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».

Ενδιαφέρον για ελληνική προεδρία και τέμενος

Στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η τουρκική πλευρά για την επικείμενη ελληνική προεδρία της Ε.Ε. «Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία και στις προτεραιότητές της» είπε ο κ. Νταβούτογλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική, που άνοιξε πρόσφατα, θα κλείσει εντός της ελληνικής προεδρίας και ότι «θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλα ενταξιακά κεφάλαια μέσα στο εξάμηνο, αυτό όμως εξαρτάται από την αλλαγή της ατμόσφαιρας σε σχέση με το Κυπριακό». Η διμερής οικονομική συνεργασία συζητήθηκε επίσης. Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές συνθήκες που δημιουργεί για τον τουρισμό η συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και στη συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας με τους αγωγούς TAP και ΤΑΝΑΡ. Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η σύσφιγξη των σχέσεων είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στην οικονομική συνεργασία. «Το διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια και θέλουμε να το διπλασιάσουμε», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων επιχειρηματιών ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο της επίσκεψης υπήρξε το θέμα του τεμένους στην Αθήνα και γενικότερα η συζήτηση για τα θρησκευτικά μνημεία και στις δύο χώρες. Ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε τόσο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κ. Βενιζέλο να ενημερωθεί για την πορεία ανοικοδόμησης του τζαμιού στην Αθήνα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Το τέμενος Ιμαρέτ

Αναφέρθηκε ωστόσο επικριτικά στο γεγονός ότι το τέμενος Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει κινηματογράφος που πρόβαλε ταινίες ροζ περιεχομένου, κάτι που όπως είπε ενόχλησε πολύ τον τουρκικό λαό και πρόσθεσε ότι τα ανοιχτά τεμένη, οι συναγωγές και άλλοι θρησκευτικοί χώροι σε πόλεις με ιστορία όπως η Αθήνα είναι δείγμα πολυπολιτισμικότητας. «Η θέα του Φετιχιέ-τζαμί μου προκάλεσε θλίψη» είπε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι η προστασία της κοινής κληρονομιάς είναι διαχρονική τουρκική στάση. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε, ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υποχρέωση των δύο χωρών ως μελών της Ουνέσκο.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ