2013-12-16 12:39:05
Φωτογραφία για Crossover: Όλοι οι κατασκευαστές έχουν τρελαθεί μαζί τους
Με στιλ και ικανότητες SUV, όμως με κόστος και ευκολία χρήσης ενός μικρομεσαίου, τα σύγχρονα crossover κάνουν σχεδόν τα πάντα. Τα Νissan Qashqai, Juke, Skoda Yeti, Dacia Duster και Mitsubishi ASX βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, ενώ η έλευση του Renault Captur στην κατηγορία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις.

Μέχρι πρότινος, το ποσοστό εκείνων που επέλεγαν ένα όχημα ελεύθερου χρόνου για τις εκτός δρόμου αρετές τους, ήταν από ιδιαίτερα μικρό έως ανύπαρκτο, σε σχέση με το πλήθος των τετρακίνητων μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι λοιπόν και αφού οι κατασκευαστές «αφουγκράστηκαν» τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες του κοινού, επέλεξαν τη συμβατική μετάδοση της κίνησης σε δύο τροχούς διατηρώντας την τετρακίνηση, σαν επιλογή. Φυσικά κράτησαν την αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος και την εμφάνιση των ελεύθερου χρόνου μοντέλων τους δημιουργώντας έτσι μια νέα κατηγορία, αυτή των δικίνητων Crossover
. Σήμερα, τα Νissan Qashqai, Juke, Skoda Yeti, Dacia Duster και Mitsubishi ASX βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Επίσης, η έλευση του Renault Captur στην κατηγορία των Crossover αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις, καθώς το γαλλικό μοντέλο έρχεται με ιδιαίτερες αξιώσεις, όπως είναι η εξαιρετική σχεδίαση και οι οικονομικοί κινητήρες.

Με κατανάλωση που φτάνει μέχρι και 4,5 λτ./100 χλμ.

Όπως είπαμε, το βασικό πλεονέκτημα των crossover είναι η οικονομία στην κατανάλωση μιας και είναι απαλλαγμένα από το βάρος και τα επιπλέον κινούμενα μέρη της τετρακίνησης. Ενδεικτικά, στις περιπτώσεις που υπάρχει και τετρακίνητο αδελφό μοντέλο, η κατανάλωση μειώνεται μέχρι και 0,9 λτ./100 χλμ. (Dacia Duster) υπέρ του δικίνητου. 0,6 είναι η διαφορά υπέρ του δικίνητου πετρελαιοκίνητου Nissan Qashqai 1,6 dCi, το οποίο χάρη στο μεγάλο ρεζερβουάρ των 65 λτ. εμφανίζει μια θεωρητική αυτονομία κοντά στα 1.450 χλμ., αφού η κατανάλωσή του είναι στα 4,5 λτ./100 χλμ. Χαμηλή κατανάλωση στα diesel έχει επίσης το Skoda Yeti 1,6 TDI (4,6 λτ./100 χλμ.) και το Nissan Juke 1,5 dCi (4,8 λτ../100 χλμ.). Επίσης, το Mitsubishi ASX με τον πετρελαιοκινητήρα των 1,8 καταναλώνει 5,5 λτ./100 χλμ.

Τιμές των crossover… όσο των μικρομεσαίων

Τα Crossover, από πλευράς τιμής, δεν ξεφεύγουν από τα μικρομεσαία μοντέλα, ενώ κατά περίπτωση μπορούν να προσφέρουν και ένα κορυφαίο Value for Money πακέτο.

Εδώ, πρωταθλητής της κατηγορίας είναι το Dacia Duster 1,6 4X2, το οποίο με απόσυρση κοστίζει μόνο 12.942 ευρώ, διαθέτοντας παράλληλα ένα ικανοποιητικό επίπεδο εξοπλισμού.

Πολύ καλό Value for Money διαθέτει και το Mitsubishi ASX 1,6, το οποίο σήμερα κοστίζει 17.570 ευρώ, ενώ διαθέτει και ένα πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού.

Το Nissan Qashqai, το οποίο βρίσκεται και στην πρώτη θέση πωλήσεων, εφοδιάζεται και με τον 1,6 λτ. βενζινοκινητήρα και το Action πακέτο εξοπλισμού με την τιμή του να ανέρχεται στα 17.660 ευρώ (όφελος απόσυρσης και έκπτωση).

Πιο οικονομικά τιμολογιακά ανέρχονται τα Nissan Juke 1,6 λτ και Skoda Yeti 1,2 TSI με 13.590 και 15.890 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στις τιμές συμπεριλαμβάνονται εκπτώσεις και το όφελος απόσυρσης.

Renault Captur: Διεκδικεί μερίδια στην αγορά

«Εμβόλιμο» μέλος στην κατηγορία των crossover και δυνατό ανταγωνιστή για να διεκδικήσει μερίδιο στις πωλήσεις θα αποτελέσει και το νέο Renault Captur, το οποίο εκτός από εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση, θα εφοδιάζεται και με μια γκάμα οικονομικών κινητήρων. Πιο συγκεκριμένα, θα παίρνει κίνηση από το νέο 3κύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 0,9 λίτρων (90 PS), αλλά και τον αντίστοιχης ισχύος 1,5 dCi πετρελαιοκινητήρα. Η Renault υπόσχεται ότι οι εκπομπές CO2 θα ξεκινούν μόνο από τα 96 γρ./χλμ. Στη μετάδοση της κίνησης τέλος, η γκάμα θα είναι προσθιοκίνητη, με τη Renault να μην αναφέρει προς το παρόν, αν θα δούμε και κάποια έκδοση 4Χ4.

Πηγή: auto-triti
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ