2013-12-17 09:12:12
Φωτογραφία για Με διάβημα τελείωσαν Ντάουνερ: Η συνάντηση με Νταβούτογλου υπονομεύει τον Πρόεδρο
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για την ενέργεια του Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναντηθεί με τον Τούρκο υποργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, τελειώνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τον Αυστραλό από τη θέση του ειδικού συμβούλου.

Χθες το απόγευμα, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, Τάσο Τζιωνή, η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ, προς την οποία εκφράστηκε έντονη δυσφορία της Λευκωσίας για την ενέργεια αυτή του Ντάουνερ.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει από την Κύπρο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο, επικοινώνησε μαζί του ο Οζντίλ Ναμί, ο οποίος του ανακοίνωσε την πρόθεση του Νταβούτογλου να τον συναντήσει το Σάββατο απόγευμα.

Ο Ντάουνερ άλλαξε την ημέρα αναχώρησης του και οι Τούρκοι πέτυχαν αυτό που χρόνια επιδίωκαν. Να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην λεγόμενη τουρκική πρεσβεία, παρακάμπτοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας, επιχειρώντας να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος.


Στα διαβήματα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται η σοβαρότητα της εκ μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550(1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των ΗΕ.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Ντάουνερ αποτελεί παρελθόν από το Κυπριακό είναι και η διατύπωση που υιοθέτησε το υπουργείο Εξωτερικών στο διάβημα του: «…ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορούνται επίσης οι αποδέκτες των διαβημάτων ότι η ενέργεια του κ. Ντάουνερ και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω».

Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για διενέργεια ανάλογου διαβήματος, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των Η.Ε στη Νέα Υόρκη.

Καμία τουρκική πρόταση

Δεν υπάρχει νέα τουρκική πρόταση. Αυτό που έγινε είναι η αλλαγή μιας διατύπωσης στην πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η τουρκική πλευρά διαφοροποίησε την πρόταση και ζήτησε από τον Ντάουνερ να τη διαβιβάσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρωτοβουλία προτείνει ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό( αυτό ισχύει για όλες τις χώρες), αλλά κοινή κυριαρχία στο νησί, η οποία θα σέβεται εξίσου τα δικαιώματα των Ε/Κ και Τ/Κ.

Με βάση τη διατύπωση οι δύο πλευρές θα έχουν ίσα δικαιώματα και καμία πλευρά δε θα υπερισχύει έναντι της άλλης. Τούτο σημαίνει πως θα έχουν χωριστές κυριαρχίες, αλλά δεν θα τις επιβάλλει το ένα συνιστών κράτος στο άλλο.

Τη διατύπωση αυτή έθεσε ενώπιον του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου ο Νταβούτογλου σε τηλεφωνική επικοινωνία τους το Σάββατο το βράδυ. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε από την πλευρά τον Ιωάννη Κασουλίδη. Από εκεί και πέρα η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και κινητικότητας, το οποίο να πιστωθεί.

ΝΑΜΙ: Μετάθεση δημοψηφίσματος – Εκθειάζει τον Νταβούτογλου

Ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών” στα κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε πραγματική στήριξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η στήριξη αυτή ενδυναμώνει την τ/κ πλευρά.

Απευθυνόμενος στους Ε/κ, τους κάλεσε να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για την κοινή διακήρυξη. Είπε επίσης ότι βρίσκονται κοντά στην κατάληξη της κοινής διακήρυξης, αλλά ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολλές αρνητικές δηλώσεις για το θέμα από την ε/κ πλευρά.

Ο κ. Ναμί ανέφερε ότι οι προσπάθειες παίρνουν περισσότερο καιρό από ό,τι αναμενόταν και είπε ότι ο στόχος για πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων τον Μάρτη δεν μπορεί να επιτευχθεί και αναγκαστικά ο στόχος μετατίθεται. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε λίγους μήνες υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες θα είναι εντατικές.

Read more: http://mignatiou.com/?p=17916#ixzz2niJ7C8fh
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ