2013-12-18 08:36:03
Φωτογραφία για ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ «ΦΩΤΙΑ» ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ένα τετραήμερο «φωτιά» ξεκινά από σήμερα στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για την άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.  Η κυβέρνηση παρά την ανάσα που πήρε από τη συμφωνία με τους δανειστές μας για τα ΕΑΣ, φοβάται τόσο για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όσο και για το κρίσιμο νομοσχέδιο για την άρση των πλειστηριασμών το οποίο αναμένεται να έρθει αύριο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στο μεσοδιάστημα, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τις υπόλοιπες  φορολογικές διατάξεις.

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται να επικρατήσουν υψηλοί τόνοι κάτι που είχε προαναγγείλει άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προ ημερών είχε σημειώσει ότι θα κατονομάσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία όπως είχε πει κρύβονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη χθεσινή του συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, διερωτήθηκε με νόημα αν θα έρθει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός να στηρίξει τον κ. Βενιζέλο. Η συνάντηση με τον κ. Παπούλια έγινε μετά από αίτημα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, του κ.Τσίπρα αφού στην Κουμουνδούρου είχαν φτάσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποφύγει τη Βουλή για το κρίσιμο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών και να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και μεταξύ του κ. Παπούλια και του Πρωθυπουργού με τον ΠτΔ να εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο.

Μάλιστα συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χθες ότι ο κ. Παπούλιας στη μεταξύ τους συνάντηση διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι η ρύθμιση για την άρση των πλειστηριασμών θα περάσει τελικά από τη Βουλή.  

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη ο οποίος χθες σημείωσε επί λέξη, «τέλος στα πραξικοπήματα» διαμηνύοντας  ταυτόχρονα προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη να μη δεχθεί νομοθετικές αυθαιρεσίες αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών.

Ωστόσο οι πιέσεις  της τρόικας να χαμηλώσει αισθητά ο πήχης του ακατάσχετου έως και τις 140.000 προκαλεί έντονο εκνευρισμό  στους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που θέλουν το ακατάσχετο να ανέρχεται τουλάχιστον στις 200.000 ευρώ και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περί τις 25.0000 ευρώ. Ενδεικτική είναι η δήλωση-μήνυμα του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη ότι  το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αποδεχθεί ρύθμιση, που θα προβλέπει μικρότερο των 200.000 όριο στο ακατάσχετο.

Την ίδια ώρα και η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) ζήτησε χθες τη συνδρομή του ΠτΔ προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έστω και με προστασία της κύριας κατοικίας με κριτήρια, όπως φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, βάσει των πληροφοριών από τα ΜΜΕ.

Τέλος δυσφορία υπάρχει εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με αρκετά στελέχη η Ν.Δ. δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει ποτέ «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ΠΑΣΟΚ».

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει επικίνδυνα το προσεχές τετραήμερο με την κυβέρνηση, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, να βρίσκεται σε θέση άμυνας.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ