2013-12-18 13:47:29
Φωτογραφία για Κύπρος: Προμήθεια περιπολικών ανοικτής θαλάσσης για επιτήρηση της ΑΟΖ
Την Πέμπτη τα νεότερα για την αγορά OPV της Ε.Φ.

Λευκωσία: Την πρόταση για προμήθεια περιπολικών ανοικτής θαλάσσης, γνωστών στη διενθή ορολογία ως OPV, (Offshore Patrol Vessel) για της ανάγκες της Εθνικής Φρουράς θα εξετάσει μεθαύριο Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, λέγοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης γι' αυτό το θέμα είναι γνωστή. Και το όλο θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη».

Κληθείς να δώσει διευκρίνιση εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει αυτά τα σκάφη, ο κ. Φωτίου είπε: «Το έχω πει. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση. Τις λεπτομέρειες θα τις δούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Εδώ και καιρό το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την αγορά συγκεκριμένου τύπου σκαφών που θα μπορούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες πυραυλακάτου.


Στο πλαίσιο της πολιτικής της ενεγειακής ασφάλειας, οι ανάγκες επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ που είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένες, οδήγησαν τους επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς στην επιλογή αγοράς OPV με αυξημένες δυνατότητες, ενώ παράλληλα εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η προμήθεια άλλων μέσων ελέγχου και επιτήρησης.

Μάλιστα, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο philenews την περασμένη Πέμπτη, ο Φώτης Φωτίου είχε χαρακτηρίσει την ενεργειακή ασφάλεια ως μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι μέσα από συνεργασίες με άλλα κράτη, «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας που θα ενισχύει την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η όλη σύμβαση αναμένεται να κοστίσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά την αγορά δύο σκαφών και αφορούν εκσυγχρονισμένο τύπο της κλάσης «Sa'ar 4.5» που βρίσκεται στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ και του Μεξικού ως πυραλαύκατος. Αυτού του τύπου σκάφος διαθέτει και το Λιμενικό Σώμα στην Ελλάδα σε ρόλο καθαρά OPV (φωτογραφία).

Πηγή: philenews
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ