2013-12-19 10:27:06
Φωτογραφία για Πρόταση Αναστασιάδη: Αυτή είναι η πρόταση του ΠτΔ για το Κυπριακό
Καταιγιστικές ίσως να είναι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες αφού ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών παρενέβη προσωπικά στη διαδικασία. Έτσι και εν μέσω έντονων διαφωνιών από τα περισσότερα κόμματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε νέα πρόταση επί της πτυχής της κυριαρχίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για την πρόταση τηλεφωνικώς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η πρόταση διαβιβάστηκε και στην τ/κ πλευρά, μέσω της ομάδας Ντάουνερ.

Μέσα από έντονες διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, διαμορφώθηκε η νέα πρόταση της ε/κ πλευράς, γύρω από την πολυσυζητημένη πλέον πτυχή της κυριαρχίας.

Μία πρόταση, η οποία διαβιβάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη, μέσα από τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη, στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα.

"Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις θέσεις τις πλευράς μας και ανέπτυξε τα επιχειρήματα μας. Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα, πως θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητική στάση, για την εξεύρεση λύσης στο κοινό ανακοινωθέν.


Ξεκαθάρισε πως η αποδοχή είναι εφικτή, μόνο μέσα από στοιχειώδεις προϋποθέσεις που πρέπει να αλλάξουν", ανέφερε στο ΜΕΓΚΑ, έγκυρη διπλωματική πηγή, που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πρότασης, είχε η ομάδα νομικών που στηρίζουν τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, αφού προηγουμένως τέθηκε ενώπιων της η Τουρκική πρόταση, όπως επιδόθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον Αλεξάντερ Νταουνερ, το περασμένο Σάββατο.

Η ομάδα πρότεινε τις εξής αλλαγές

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Η Κύπρος μετά την λύση θα έχει ενιαία κυριαρχία η οποία θα εκπηγάζει ισότιμα από Ε/Κ και Τ/Κ.

ΠΡΟΤΑΣΗ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ: Η Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία που θα εκπηγάζει από κοινού από Ε/Κ και Τ/Κ. Αφαιρέθηκε δηλαδή ο όρος ισότιμα."

Πιο σημαντική θεωρείται η δεύτερη αλλαγή, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, πρότεινε όπως

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Τα κρατίδια δεν θα μπορούν να επιβάλουν την επικυριαρχία τους, το ένα επί του άλλου, ούτε και θα επηρεάζεται από την κυριαρχία του ομόσπονδου κράτους.

ΠΡΟΤΑΣΗ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ: Τα κρατίδια δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν κυριαρχία ή απόσχιση. Κάθε διαφορά θα επιλύεται από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο."

Πρόταση που εξουδετερώνει το αίτημα των Τούρκων για τριπλή κυριαρχία.

Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση, τόνισε ο Εκπρόσωπος, την ώρα πάντως που στα Ηνωμένα Έθνη, έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο.

"Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν, μέσω συνομιλιών και εποικοδομητικής εμπλοκής των Ε/κ, των Τ/κ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αν και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Γενικός Γραμματέας, ελπίζει ότι θα οδηγήσει σύντομα σε επιτυχές αποτέλεσμα." ανέφερε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κράτησε πέραν των δυόμιση ωρών, και κανείς δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της.

Η νέα πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη

"Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η συνέχισή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Ε/κ και τους Τ/κ. Η διευθέτηση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή αλλά πρώτα και κύρια στους Τ/κ και τους Εκ, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, όπως επίσης και την εκατέρωθεν περιφερειακή ταυτότητα και ακεραιότητα, εξασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός ΕΕ. Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα βρίσκονται στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Η λύση θα βασίζεται σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και τις Συμφωνίες Κορυφής.

Αλλαγμένο κείμενο

«Η «Ενωμένη Κύπρος», ως μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, θα έχει μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, που ορίζεται ως η κυριαρχία που χαίρουν όλα τα κράτη-μέλη των ΗΕ, υπό τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και η οποία εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ μαζί.»

Και συνεχίζει το προσχέδιο...

"Θα υπάρχει μια υπηκοότητα της «ενωμένης Κύπρου», η οποία ρυθμίζεται από ομοσπονδιακό νόμο. Όλοι οι πολίτες της «ενωμένης Κύπρου» θα είναι επίσης πολίτες είτε του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου είτε του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Αυτό το καθεστώς θα είναι εσωτερικό και θα είναι συμπληρωματικό, μη αντικαθιστώντας με οποιονδήποτε τρόπο την υπηκοότητα της «ενωμένης Κύπρου. Οι εξουσίες της ομόσπονδης κυβέρνησης και τα θέματα που ορίζονται στις αρμοδιότητές της, θα καθορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα επίσης θα εκχωρεί στα συνιστώντα κρατίδια το κατάλοιπο εξουσίας. Τα συνιστώντα κρατίδια θα ασκούν πλήρως και αμετάκλητα όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρέμβαση από την κεντρική κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τους νόμους των πολιτειών εντός του τομέα των αρμοδιοτήτων τους και οι νόμοι των συνιστωσών δεν θα καταπατούν τους ομοσπονδιακούς νόμους, εντός των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Αλλαγές

"Οποιαδήποτε διαφορά θα κρίνεται από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμία από τις συνιστώσες δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα έχει κυριαρχία και καμία πλευρά δεν μπορεί να διεκδικήσει εξουσία ή δικαιοδοσία έναντι της άλλης."

Συνεχίζει το κείμενο: “Η ομοσπονδία της «ενωμένης Κύπρου» θα προκύψει ως αποτέλεσμα της διευθέτησης, η οποία θα εγκριθεί από χωριστά, ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το σύνταγμα της ομοσπονδίας θα ορίζει ότι η ομοσπονδία της «ενωμένης Κύπρου» θα συγκροτείται από δύο συνιστώντα κρατίδια. Η διζωνική, δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ, θα προστατεύονται και θα τυγχάνουν σεβασμού σε όλη την επικράτεια του νησιού. Το σύνταγμα της ομοσπονδίας θα είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και θα είναι δεσμευτικό για όλες τις Αρχές της ομοσπονδίας και για τα συνιστώντα κρατίδια.

Aλλαγές

«Ένωση ολόκληρου ή μέρους με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης αποκλείεται».

«Οι συνομιλίες βασίζονται στην αρχή τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Οι διαπραγματευτές έχουν το δικαίωμα να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα και πρέπει να έχουν παράλληλη πρόσβαση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι ηγέτες θα συναντώνται όσο συχνά χρειάζεται. Αυτοί έχουν το δικαίωμα της τελικής απόφασης. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα φτάσουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε δημοψηφίσματα. Οποιουδήποτε είδους επιδιαιτησία αποκλείεται. Οι πλευρές θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θετική ατμόσφαιρα, για να επιβεβαιώσουν ότι οι συνομιλίες θα πετύχουν. Δεσμεύονται να αποφύγουν παιγνίδια επίρριψης εξουσιών και άλλα δημόσια αρνητικά σχόλια για τις διαπραγματεύσεις. Δεσμεύονται, επίσης, να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα προσφέρουν δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο», καταλήγει.

Αυτό το προσχέδιο δόθηκε στους Αρχηγούς κατα τη σημερινή Άτυπη Σύνοδο.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ