2013-12-20 10:46:01
Φωτογραφία για Δεν παλεύεται, σύντροφοι!
Στρατιές υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και στο περιθώριο, επειδή αστείοι πολιτευτές προστάτευσαν τους ψηφοφόρους τους που διόρισαν στο δημόσιο. Την ώρα που συμπολίτες μας ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν λίγο φαγητό, το ελληνικό δημόσιο σπαταλάει πόρους σε νέες προσλήψεις και σε αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων! 

Σας δίδουμε ολόκληρη την δήλωση που έκανε ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5. Στη διοίκηση της Μένης Μαλλιώρη στον ΟΚΑΝΑ έφθανε ένας υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ! Κι έπειτα υπάρχουμε ακόμη ορισμένοι αφελείς που νομίζουμε ότι υπάρχει ελπίδα. Δεν παλεύεται, σύντροφοι. Δεν μπορεί να νικηθεί αυτό το τέρας της βλακείας που έχει κατακτήσει την χώρα εδώ και δεκαετίες. 

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ. Ρακιντζή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης: 

«Υπάρχουν τέσσερις εκθέσεις: διαχειριστική, οικονομική, φαρμάκων, λειτουργίας και περιφερειακή. Βρήκαμε αρκετές δυσλειτουργίες και οικονομική ζημία, έργα που δεν είχαν εκπληρωθεί, κονδύλια που πήγαιναν αλλού. Τα πορίσματα τα έστειλα στον εισαγγελέα και ζήτησα την ποινική δίωξη των προηγουμένων της κυρίας Μαλλιώρη διοικήσεων, διότι ήταν για τις διοικήσεις 2007-2009 και το πρώτο μισό του 2010. 

Ζήτησα, δηλαδή, να ασκηθεί δίωξη κατά των μελών της διοίκησης (του ΟΚΑΝΑ) και της ΔΕΠΑΝΟΜ. Έχω ζητήσει και έρευνα για τη διοίκηση της κυρίας Μαλλιώρη, πριν τις καταγγελίες του υπουργείου, να γίνει έλεγχος οικονομικός και το πόρισμα θα είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα. Διέταξα τον έλεγχο, διότι οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έφτανε, ας πούμε, ένας απλός υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ. Και εγώ πάω έτσι... 

Υπήρχαν και κονδύλια άλλα, όπως λογαριασμοί τηλεφώνων, υπερωρίες που δεν μπορούν να ελεγχθούν εδώ και δύο χρόνια, αν πήγαν κάποιοι εκτός έδρας για μεταφορικά κτλ. Είναι πολύ μεγάλα τα κονδύλια και βάσει της έκθεσής μου, έγινε καταλογισμός από το ΓΛΚ και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα επιπλέον του βασικού μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, αλλά πέρασε ένας νόμος πριν από τρεις-τέσσερις μήνες που τα νομιμοποίησε.

 Είπε «καλώς από εδώ και πέρα, αλλά να μην αναζητηθούν τα χρήματα αυτά». Με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να πληρώνονται, διότι τα νομιμοποίησε η κυβέρνηση μέχρι την έκθεσή μου και από τότε σταμάτησαν να πληρώνονται, διότι έτσι δόθηκε και η εντολή για έλεγχο».

Καταλάβατε; Η εκλεκτή κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ άρχισε να μοιράζει αυξήσεις μισθών λες και ήταν στην εταιρεία του πατέρα της. Κι ήρθε στην συνέχεια η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και ξανά-διαπραγματεύεται με την τρόικα για να καλύψει τις αυξήσεις μαμούθ! Πότε; Την εποχή της κρίσης. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν ένα μεροκάματο, η κυρία πρόεδρος μοίραζε αυξήσεις χιλιάδων ευρώ. 

Τρία χρόνια τώρα φωνάζουμε να κλείσουν όλες οι τρύπες στους ΟΚΑΝΑ του παρελθόντος, κι αυτοί οι αθεόφοβοι άνοιγαν νέες! Κι εμείς οι αφελείς πιστεύουμε ότι μπορεί έτσι να υπάρξει προκοπή. Κι έπειτα μας φταίει το μνημόνιο, η Μέρκελ, και δεν ξέρω κι εγώ ποιός άλλος. 

Αυτό για τον ΟΚΑΝΑ το μάθαμε τώρα. Γυρεύετε πόσα ακόμη συμβαίνουν σε ένα κράτος που λειτουργεί με έναν απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο σε ότι αφορά τα έξοδά του. Και που προσφέρει κάκιστη ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ιθαγενείς που ανέχονται το ίδιο και τους κομματάρχες που το διαφεντεύουν. 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr

Το "αμαρτωλό" παρελθόν του ΟΚΑΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλων για κατασπατάληση κονδυλίων και αδιαφάνεια στα οικονομικά του στοιχεία, ούτε και η πρώτη που ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Το Μάρτιο του 2011 τα χρέη του Οργανισμού έφταναν τα 37,5 εκατ. ευρώ. Από πού όμως προέκυψε η μαύρη τρύπα; Οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει πλασματικές υπερωρίες, υπερτιμολογήσεις υλικών, αλλά το πλέον χαρακτηριστικό, λογαριασμούς για τα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων ύψους 400 χιλ. ευρώ, όταν το κόστος για τη μεθαδόνη δεν ξεπερνούσε τις 300 χιλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος είχε ζητήσει την προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές, από το ταμείο του ΟΚΑΝΑ πληρώθηκαν για ένα μόνο λογαριασμό υπαλλήλου κεντρικής υπηρεσίας 2.851,5 ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Η «αμαρτωλή» λίστα των παρατυπιών δεν σταματά εδώ. Όπως έδειξε ο έλεγχος, μέσα σε έξι μόλις χρόνια, στο διάστημα 2003-2009 δηλαδή, οι αυξήσεις στους μισθούς κυμαίνονταν από 60% έως και 182%. Το 2008 για προμήθεια μεθαδόνης ξοδεύτηκαν 283.359,26 ευρώ, ενώ για ταξίδια 357.700,54 ευρώ. Το 2009 παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες για μεθαδόνη και η προμήθεια μειώθηκε στις 218.628,19 ευρώ, το ύψος του κόστους των ταξιδιών έφτανε τα 387.849,65 ευρώ.

Την ιδία ώρα, το 2010 οι δαπάνες για την καθαριότητα, σύμφωνα με το πόρισμα, έφταναν τις 800 χιλ. προς ιδιωτική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι στον ΟΚΑΝΑ υπήρχε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει επιπλέον συνεργασίες «μαϊμού» με ξενοδοχεία για τη φιλοξενία άστεγων θεραπευόμενων, καταβολή πλασματικών υπερωριών, για πληρωμή ενταλμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος, ακόμη και για παράνομες προσλήψεις χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ. Για τη μετεγκατάσταση της Δ΄ Μονάδας Αποκατάστασης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός δεν ξεπερνούσε τις 500 χιλ. ευρώ, το κόστος της μεταφοράς ήταν τριπλάσιο στον τελικό απολογισμό.

Οι νέες καταγγελίες εκ μέρους της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, αρμόδιας λόγω χαρτοφυλακίου να εποπτεύει και τον Οργανισμό Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, κάνουν λόγο για κενό, ύψους 8,4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, από τα οποία 3,4 εκατ. αφορούν αδιάθετο ποσό που βρισκόταν στα ταμεία του και πλέον έχει «εξαφανιστεί .  Μάλιστα η κ. Μακρή, όπως σημειώνει, έλαβε την απάντηση από τον Οργανισμό, ότι κάποια χρήματα χρηματοδότησαν τρέχουσες ανάγκες δυναμικής διαδικασίας που αφορούν εσωτερικό δανεισμό, κάτι το οποίο όμως δεν είναι επιτρεπτό.

Η υφυπουργός διευρύνει μάλιστα τη «γκάμα» των παρατυπιών του ΟΚΑΝΑ, καταγγέλλοντας ότι το 2012 χορηγήθηκε σε κλινική δοκιμή υποκατάστατο - γενόσημο σε τοξικομανείς που δεν είχε την έγκριση του ΕΟΦ, μετά από απευθείας ανάθεση, με πρόχειρη τιμολόγηση από τον ΟΚΑΝΑ και τρόπο χορήγησης του υποκατάστατου μη ενδεδειγμένο, καθώς κονιορτοποιούνταν, διακινδυνεύοντας τη δημόσια υγεία.

Οι πληγές του ΟΚΑΝΑ φαίνεται να είναι πολλές. Μέχρι όμως τη δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, μετά την αποδοχή παραίτησης της μέχρι χτες προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη, μπαίνει και το θέμα της οικονομικής εξυγίανσης του Οργανισμού.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ