2013-12-20 18:26:16
Φωτογραφία για ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟ 2014 (VIDEO)
Guardian : Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία λόγω της σκληρής λιτότητας

Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες. Όπως είπε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας, τόνισε όμως πως το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση και μια καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διήμερη σύνοδο. 

Όσον αφορά την τραπεζική ένωση ανέφερε ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης είναι «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα» για το οποίο θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ώστε να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας. Όπως είπε, «ο μηχανισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία». 


Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, πλεόν δίνεται και κοινωνική διάσταση στην νομισματική ενοποίηση, αφού στο εξής «στη χάραξη της δημοσιονομικής προσαρμογής θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί δείκτες, όπως η ανεργία».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράση αποφασιστική και συντονισμένη για να μην ξανασυμβούν γεγονότα σαν αυτό με το ναυάγιο της Λαμπεντούζα στο μέλλον. Τόνισε ακόμη πως στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναγνωρίζεται η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη μέλη που υφίστανται τη μεταναστευτική πίεση. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει στα συμπεράσματα αυτή η επίσημη τοποθέτηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστίασε επίσης στο ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής, έως τον Ιούνιο 2014, για την θαλάσσια ασφάλεια και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με σκοπό την ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογικών αιχμής τα επόμενα χρόνια. 

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, όπως είναι η θαλάσσια πολιτική, τα ενεργειακά και η μετανάστευση, τέθηκαν στη Σύνοδο και έγιναν αποδεκτές ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Η προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα ασκήσει μια αποτελεσματική προεδρία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. 

Guardian : Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία χαμένη δεκαετία λόγω της σκληρής λιτότητας

Ενώ το μήνυμα από τις Βρυξέλλες και από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε, είναι πως το ευρώ είναι πλέον ασφαλές και πως η καταιγίδα της κρίσης έχει πλέον περάσει, ο Guardian σε σημερινό του άρθρο όπου κάνει την ετήσια αποτίμηση των συνθηκών στην Ε.Ε, κάνει λόγο για μια χαμένη 10ετία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της βρετανικής εφημερίδας, Ιαν Τρέινορ, τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε η Ελλάδα, η οποία οδήγησε στην κρίση χρέους την Ευρώπη και στην αναμόρφωση της λειτουργίας της Ε.Ε, το συμπέρασμα είναι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η λιτότητα ήταν η κύρια απάντηση και ήταν άγρια. Η Ευρωζώνη έχει βυθιστεί στη στασιμότητα, είναι στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού και το ΑΕΠ παραμένει 3% κάτω από τα επίπεδα του 2008, του έτους κατάρρευσης της Lehman Brothers. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Τρέινορ, η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2021 για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008. 

Σύμφωνα έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι καταστροφικά, περισσότερο από το 50% στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία, και γύρω στο 25% στα μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.

Το Βερολίνο, που ηγείται των πραγμάτων στην Ευρωζώνη, είναι εξαιρετικά αγχωμένο για τη Γαλλία, λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων από τον Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, χάος και παράλυση κυριαρχούν την Ιταλία. Η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έχουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα και η Γερμανία ανησυχεί μην παρασυρθεί και αυτή.

Η φετινή χρονιά κλείνει με μια Σύνοδο Κορυφής που έχει τη σφραγίδα της Γερμανίας και μια συμφωνία, όπως φαίνεται για την τραπεζική ένωση. Όπως τονίζει ο Τρέινορ, το νέο τραπεζικό καθεστώς είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάντηση των εθνικών κυβερνήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του 2014, η οποία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά στην Ευρώπη.

Στον απόηχο των ετών της κρίσης που συγκλόνισαν την Ευρώπη και έθεσαν υπαρξιακά ερωτήματα, το 2014 θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στις πολιτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ε.Ε, στους ανθρώπους που ''τρέχουν'' τα πράγματα και στον τρόπο με τον οποίο τα αντίπαλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο.

Το πολιτικό κόστος της κρίσης θα φανεί στις Ευρωεκλογές το Μάιο. Υπόσχονται να είναι οι πιο βαρυσήμαντες που έγιναν ποτέ. Ως αποτέλεσμα των ετών της λιτότητας, της αύξησης της ανεργίας και της «επανεθνικοποίησης» της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ευρωσκεπτικισμός θα τα πάει καλά στις εκλογές, από τη Βρετανία στην Ελλάδα. Και η Γαλλία θα μπορούσε να ο πρωτοστάτης. Όλα αυτά μεταφράζονται στο ότι το 2014 οι εξελίξεις θα είναι μεγάλες.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι Βρυξέλλες τα σκέφτονται όλα αυτά, η πραγματικότητα της Ευρώπης είναι οι βαθιές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τα πολλά χρόνια λιτότητας και κρίσης, το πολιτικό κόστος της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης, η ισχυρή πιθανότητα αποπληθωρισμού και η μαζική ανεργία, καταλήγει ο Τρέινορ.

Ευ. Βενιζέλος: Στόχος η αντιστροφή του Ευρωσκεπτικισμού

Από την άλλη, την ανάγκη να αντιστραφεί το κλίμα ευρωσκεπτικισμού, τόνισε με μήνυμά του ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτή θα είναι και μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Βενιζέλος αφού συνεχάρη την Εταιρία για το έργο της σημείωσε ότι η  Ευρώπη χρειάζεται μία νέα αφήγηση που να την ξαναφέρνει κοντά στις μεγάλες αξίες του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Όπως είπε ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συζήτηση για την ανάγκη διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, του κράτους δικαίου και της θεσμικής ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών, στοιχεία που όπως ανέφερε κλονίζονται συθέμελα κατά τη διάρκεια της  κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο  υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. που αποφασίζουν και χώρες που εξωθούνται ή αναγκάζονται να αποδεχθούν αποφάσεις. Επιπλέον αναφέρθηκε και στο ρόλο της τρόικας, που όπως είπε πρόκειται για δομές που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες της Ε.Ε. και μέχρι σήμερα, δεν λογοδοτούσαν και δεν ελέγχονταν. Αυτές οι πρακτικές, είπε, δίνουν τροφή στον ευρωσκεπτικισμό, θέτοντας σαφέστατα ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ανησυχητικό κλίμα και σημείωσε πως η ελληνική προεδρία επιθυμεί να συνδράμει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης και των νέων μορφών ευρωσκεπτικισμού. Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας όπως  τις παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος έχουν ως εξής: 

Η πρώτη προτεραιότητα έχει να κάνει με πολιτικές που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και συμβάλλουν στη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, με πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. 

Δεύτερη προτεραιότητά της ελληνικής προεδρίας θα είναι η εμβάθυνση των θεσμών της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και της Ευρωζώνης και η θωράκιση του κοινού μας νομίσματος. Το μεγάλο στοίχημα του εξαμήνου είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης, είπε 

Επίσης ως προτεραιότητα έθεσε και την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Ακόμη έκανε λόγο και για μια  οριζόντια προτεραιότητά, που διαπερνά όλες τις άλλες προτεραιότητες, και πρόκειται για την παρουσίασε μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, από την οποία εκπηγάζει πλήθος πρωτοβουλιών, όπως η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αλιεία, καθώς και η εφαρμογή στη Μεσόγειο των προβλέψεων της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών.

Τέλος αναφέρθηκε στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και στο μεγάλο ζήτημα των σχέσεων Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, των ευρωατλαντικών σχέσεων και γενικότερα της διεθνοπολιτικής οντότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ