2013-12-21 13:49:42
Φωτογραφία για Στους κυβερνητικούς βουλευτές, το μπαλάκι για τα πρόστιμα...!!!
Της Μαρίνας Μάνη

Την πρώτη απώλεια μετρά η κυβερνητική πλειοψηφία με το "όχι στο σύνολο" του Βύρωνα Πολύδωρα στην ονομαστική ψηφοφορία για το φορολογικό πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Πολύδωρας, αναχώρησε από την Βουλή, περιμένοντας την διαγραφή του, η οποία κατά τις πληροφορίες είναι έτοιμη και αναμένεται να σταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής μετά την υπογραφή της από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέμεινε στην ολομέλεια περιμένοντας τη σειρά του για να ψηφίσει.

Με τη λήξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για το φορολογικό νομοσχέδιο θα συνεχιστεί η διακοπείσα συνεδρίαση για το άλλο νομοσχέδιο με τους πλειστηριασμούς και με τις φορολογικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής που έχουν προκαλέσει τρικυμία σε κυβέρνηση και βουλή.

Στο μεταξύ, από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να εξηγήσει ότι η επίμαχη διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη... μειώνει τα πρόστιμα στα επίπεδα 10-30%, τα οποία σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, βρίσκονται στο 60%- 120%.


Κατόπιν τούτου, θα καλέσει το Σώμα να υπερψηφίσει τη νέα διάταξη, αλλιώς , όπως θα πει, θα την αποσύρει οπότε θα παραμείνει εν ισχύ το σημερινό καθεστώς.

Σ αυτήν την κίνηση συμφώνησε ο Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών, μετά την αναλυτική ενημέρωση που είχε ο πρώτος από τον δεύτερο πριν από μία ώρα.

Γεννά ερωτηματικά ωστόσο το γεγονός, ότι αυτό το θέμα δεν λυθήκε χθες το βράδυ, όταν ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε άγνοια για την διάταξη από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν , ο δε υπουργός Οικονομικών... παραδεχόταν αυτή την άγνοια σε δημοσιογράφους στην Βουλή.

Το κυβερνητικό επιτελείο στο σύνολό του εμφανίζεται "έξαλλο" με τον χειρισμό του θέματος, με στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, να λέει στο capital.gr : " Κινδυνεύουμε να χάσουμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα για το τίποτα".

Σε λίγα λεπτά, θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για το φορολογικό νομοσχέδιο, σε ένα κλίμα, το οποιό παραπέμπει στο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Πιραντέλλο.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έφτασε στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός.

 Νωρίτερα, το capital μετέδιδε: Η επίμαχη διάταξη για τα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, παρέμεινε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς παρά την τρικυμία που προκάλεσε και στην βουλή και στην κυβέρνηση και παρά την χθεσινοβραδινή διαρροή συνεργατών του πρωθυπουργού ότι ο Αντώνης Σαμαράς την αγνοούσε. - Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός οικονομικών από το βήμα της Βουλής πριν από λίγα λεπτά, υπεράσπισε τη διάταξη επικαλούμενος και το γεγονός ότι το βασικό της περιεχόμενο έχει νομοθετηθεί ήδη από το καλοκαίρι.  Άφγσε "ανοιχτό" παράθυρο για κάποιες πτυχές της (επιτόκια) ωστόσο δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή ούτε φυσικά την απόσυρση της διάταξης.

Αντιθέτως, τις εξής αλλαγές στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

 - Αυξάνεται το χρονικό διάστημα μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.

- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.

- Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το 48ωρο θρίλερ στη Βουλή και δεν αναμένεται να λήξει πριν από την αποψινή νύχτα – με την κυβερνητική αγωνία να εστιάζεται στο «πώς».

Στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε χθες τη νύχτα η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου (με τον φόρο ακινήτων) και από σήμερα το πρωί συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.

Στις 12 το μεσημέρι όμως θα διακοπεί η συνεδρίαση για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία... επί του φορολογικού, με την ολοκλήρωση της οποίας θα ξαναρχίσει η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς που, με τη σειρά της, θα τεθεί σε ψηφοφορία αργά τη νύχτα.

Και να ήταν μόνο το διαδικαστικό αλαλούμ; Ανω κάτω έγινε η Βουλή και η κυβέρνηση χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι το ΥΠΟΙΚ είχε προσθέσει στο νομοσχέδιο του Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς σωρεία ...φορολογικών διατάξεων της τελευταίας στιγμής μεν, αλλά με μείζονος κοινωνικής και πολιτικής σημασίας περιεχόμενο.

Οπως αυτή που μοιράζει εξοντωτικά πρόστιμα (από 10-30%) σε όσους φορολογούμενους δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους στην Εφορία εντός διμήνου από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο ερήμην του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως έλεγαν, έδωσε εντολή να αφαιρεθεί.

Νωρίτερα όμως συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα ανέφεραν στο Capital.gr ότι «δεν την φέραμε για να την αποσύρουμε», επικαλούμενοι τις «δεσμευτικές ημερομηνίες».

Ενδεικτική του «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» ήταν η προσθαφαίρεση άλλων διατάξεων, με τον κ.Στουρνάρα να αποσύρει το μεσημέρι το άρθρο για τις οφειλές των ΠΑΕ και να ... την επανακαθέτει το απόγευμα.

Ανοικτό το «όχι» του Πολύδωρα

Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε πυρ ομαδόν από βουλευτές και της πλειοψηφίας (Ντ.Μπακογιάννη, Φ.Πατριανάκου, Π.Κουκουλόπουλο, Θ.Μωραϊτη) και, βεβαίως, σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ο κ.Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ) μάλιστα είπε σε έντονο ύφος στον αρμόδιο (για το νομοσχέδιο με τους πλειστηριασμούς) υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πως «μία ρύθμιση περιμέναμε, ένα πολυνομοσχέδιο μας φέρατε».

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση έδωσε την ευκαιρία στον Βύρωνα Πολύδωρα να μιλήσει για «δήμευση» και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του φόρου ακινήτων στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία.

Και... το Ψυχικό

Και μέσα σε όλα αυτά, «έσκασε» και η «γαλάζια» βουλευτική τροπολογία για μειωση των αντικειμενικών αξιών... στο Ψυχικό. Την υπογράφουν η Σ.Βούλτεψη, ο  Α.Ντινόπουλος, η Κ.Παπακώστα και ο Μ.Βορίδης.

Αν και ο κ. Στουρνάρας αρχικά διεμήνυσε ότι δεν θα αποδεχθεί καμία βουλευτική τροπολογία, οι πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι ειδικά αυτή θα γίνει δεκτή διότι βασίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εάν γίνει δεκτή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων του Ψυχικού θα επιστραφούν οι επιπλέον φόροι που κατέβαλλαν τα 2012 και 2013 καθώς υπολογίσθηκαν με βάση τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Λιγο πριν απο τα μεσάνυχτα ο κ. Στουρνάρας τροποποίησε ρύθμιση του φόρου ακινήτων ως εξης:

Για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ενιαιου φόρου ακινητων  για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των – εκάστοτε – τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “ιστορικά διατηρητέα μνημεία” ή “έργα τέχνης”.

Διαβάστε ακόμα:

* Γ.Στουρνάρας: Τι ισχύει για τις ρυθμίσεις με τις προσαυξήσεις στα ληξιπρόθεσμα

* Αλλαγές στη ρύθμιση για πλειστηριασμούς από Κ. Χατζηδάκη

* "Υποψήφιοι άστεγοι όλοι οι Έλληνες"

* Όχι στο σύνολο του φορολογικού από Β. Πολύδωρα       
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ