2013-12-22 08:46:05
Φωτογραφία για Κομισιόν κατά S&P για την υποβάθμιση της ΕΕ
Τις έντονες αντιδράσεις της Κομισιόν προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον οίκο Standard & Poor's.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαφωνεί με τον οίκο S&P για το ότι οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών ως προς τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση εντάσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Standard & Poor's προχώρησαν στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της ΕΕ σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ», διατηρώντας την προοπτική της Ευρώπης σε «Σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι ο S&P δεν έχει την πρόθεση να μεταβάλει την αξιολόγησή του μεσοπρόθεσμα.

Το σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης είναι ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ κρατών-μελών γίνονται όλο και περισσότερο οξείες, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρώπης, μόνο τα έξι έχουν βαθμολογία «ΑΑΑ».


Διχογνωμία

Η S&P εξηγεί ότι, κατά τη γνώμη της, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη διχογνωμία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διαπιστώσεις οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους ως προς τη στήριξη ορισμένων κρατών- μελών της ΕΕ.

«Ο Standard & Poor's δεν καταλαβαίνει την ΕΕ. Η ΕΕ είναι από τις ελάχιστες οντότητες παγκοσμίως που δεν έχει ελλείμματα και χρέος. Το χρέος μας είναι μηδενικό», υπογράμμισε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ΕΕ από τον οίκο αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της S&P δηλώνουν ότι η βαθμολογία για την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται εν μέρει από την ικανότητα και την προθυμία των μελών της να τη στηρίξει. Μια αλλαγή της αξιολόγησης για την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις δημόσιου χρέους των επιμέρους χωρών-μελών.

Κίνδυνοι

«Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι η ικανότητα και η προθυμία της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών αντισταθμίζει τους κινδύνους σε «ΑΑ+» επίπεδο», λέει ο οίκος στην ανάλυσή του.

«Πιστεύουμε ότι το οικονομικό προφίλ της ΕΕ έχει επιδεινωθεί, όπως έχει μειωθεί και η συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος. Στην ίδια ανάλυση ο οίκος εξηγεί ότι «η οικονομική διαχείριση της ΕΕ είναι πολύπλοκη. Δεν έχει κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα τα ανεξόφλητα δάνειά της ανέρχονται σε 56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% αντιστοιχεί σε Πορτογαλία και Ιρλανδία». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ