2013-12-22 12:31:06
Φωτογραφία για Γιατί έρχεται η Task Force στο δήμο Θεσσαλονίκης
της Κάτιας Γερακαρίτου

Τις πρώτες ημέρες του 2014 εκπρόσωποι της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα θα «εγκατασταθούν» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Σε ποιους τομείς θα βοηθήσει η Task Force Ξεκινά μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες στο δήμο Θεσσαλονίκης το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας «Ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα» από την Task Force.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ των πέντε δήμων (Σπάρτης, Σκοπέλου, Πρεσπών και Καρπενησίου) που επιλέχθηκαν από όλη τη χώρα, όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα.

Εκπρόσωποι της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα αναμένεται να «εγκατασταθούν» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με σκοπό την παροχή βοήθειας σε δυο τομείς. Συγκεκριμένα, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό - εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων - απορρόφηση πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων καθώς και στη μεταρρύθμιση στις δομές.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι από την Task Force πραγματοποίησαν τις πρώτες επαφές με το δήμο. Μάλιστα την περασμένη Τρίτη έλαβαν χώρα δύο συναντήσεις, μια με τους αντιδημάρχους και μια με υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.


Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, θα διαρκέσει οκτώ μήνες, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισπευσθεί λόγω των δημοτικών εκλογών. Εξάλλου, στόχος της Task Force είναι να φανούν άμεσα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη η διαδικασία του προγράμματος έχει τέσσερα στάδια. Ειδικότερα, η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στο δήμο, η παρουσίαση καλών πρακτικών από άλλες χώρες, η αποφαση από τον δήμο για εφαρμογή των πρακτικών αυτών και τέλος οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να πρωθηθούν.

Αναλυτικότερα, το έργο θα υποστηρίξει τους πιλοτικούς δήμους σε επιλεγμένες δραστηριότητες και η υποστήριξη θα παρασχεθεί στη βάση της μεθοδολογίας:

• Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση τόσο με τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε δήμο όσο και με το ευρύτερο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο (νομοθεσία, αρμοδιότητες και εξουσίες, συντονισμός με άλλους φορείς κτλ.).

• Κατανόηση και εξοικείωση με βέλτιστες πρακτικές από δήμους ευρωπαϊκών κρατών λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελληνικού δήμου.

• Ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των πιλοτικών δήμων στους επιλεγμένους τομείς.

• Διατύπωση προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του γενικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ