2013-12-23 12:27:05
Φωτογραφία για Στη Socar ο ΔΕΣΦΑ αντί 400 εκατ. ευρώ
«Κλείδωσε» η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση στον τομέα της Ενέργειας με την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ, έναντι συνολικού τιμήματος 400 εκ. ευρώ, στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης με τον πρόεδρο της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου (αριστερά) υψώνουν τα ποτήρια μετά τη

Παρουσία του ισχυρού άνδρα της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, υπεγράφη προχθές η συμφωνία πώλησης του 66% διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν. Το 31% μεταβιβάζεται από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 35% πωλείται από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 400 εκ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό τίμημα, τα 188 εκ. ευρώ θα οδεύσουν στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου. Από την ελληνική πλευρά το «παρών» στην τελετή υπογραφής έδωσαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο υφυπουργός Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρης και Κ. Μανιατόπουλος.


Στον πρωθυπουργό

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ισχυρό άνδρα της αζέρικης εταιρείας, αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώνουν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ απηύθυνε και πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο.

Για την ολοκλήρωση βέβαια της συναλλαγής, θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η σημερινή συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και socar δεν είναι μόνο ο κυριότερος σταθμός για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής ιδιωτικοποίησης», είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και πρόσθεσε: «Επισφραγίζει, ουσιαστικά, τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Αζερμπαϊτζάν στον Ενεργειακό Τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της χώρας μας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς Φυσικού Αερίου προς την ΕΕ».

Ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ τόνισε κατά τον χαιρετισμό του την πρόθεση της Socar και του Αζερμπαϊτζάν να ενισχύσουν την θέση τους ως αξιόπιστοι προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή, το Αζερμπαϊτζάν επενδύει σημαντικά κεφάλαια τόσο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος της Σαχ Ντενίζ, όσο και για τη δημιουργία νέων υποδομών μεταφοράς όπως ο TAP. Ο κ. Αμπντουλάγιεφ επισήμανε ακόμη ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα υλοποίησης για την ευρύτερη στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ. Προσέθεσε δε ότι στους στόχους της Socar με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνονται τόσο οι επενδύσεις εντός της Ελλάδας, όσο και η ευρύτερη επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων, για την οποία βάση θα αποτελέσει η χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Eνέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε ότι σιγά σιγά επιτυγχάνονται οι στρατηγικοί στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος πρώτα με την επιλογή του αγωγού TAP, στη συνέχεια με τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, ενώ, όπως είπε, ακολουθούν κι άλλα σημαντικά βήματα.

«Κόμβος»

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Sοcar δημιουργεί τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος και η Socar να κάνει την Ελλάδα πύλη για τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη.

Εμπρακτη ψήφο στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας από μια μεγάλη και σοβαρή εταιρεία χαρακτήρισε την πώληση ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης. Λάβαμε ένα πολύ καλό τίμημα, η συνεργασία μας με τη Socar ήταν εξαιρετική, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να συμβάλει στη μακροχρόνια σταθερότητα και ανάπτυξη τη ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο κ. Εμίρης.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένας σπάνιος ημιτελικός
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένας σπάνιος ημιτελικός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ