2013-12-23 13:28:07
Φωτογραφία για Ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και επέκταση του δικτύου Τραμ
40 εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του δικτύου Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την Πλ. Αιγύπτου Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

 Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τον πυρήνα ενός κεντρικού σχεδιασμού για το κέντρο της Αθήνας

 Θα ακολουθήσουν και άλλες πράξεις από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής για άλλους δρόμους και για άλλες συνοικίες

 Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στο 100% είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία: το παραλάβαμε στο 14% και ξεπερνάμε στο τέλος του χρόνου το 50%

 400 εκατομμύρια πέσανε στην αγορά σε 2,5 χρόνια, δηλαδή 12-13 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και στόχος μας είναι άλλα 400 εκατομμύρια για τα επόμενα 2 χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι το κύριο στοιχείο της ανάπτυξης

 Έχουμε φορτσάρει αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται

Σύμφωνο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, κ
. Αντώνη Παπαδημητρίου. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί με 40 εκατομμύρια Ευρώ την ανάπλαση της Πανεπιστημίου και την επέκταση του υφισταμένου δικτύου του Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι το Πεδίον του Άρεως και την Πλατεία Αιγύπτου.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Περιφέρεια Αττικής δεσμευόμαστε σήμερα να χρηματοδοτήσουμε με 78,5 εκατομμύρια ευρώ, με συγκεκριμένο τρόπο, την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Με το συνδυασμό των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούμε στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε λειτουργικά και αρχιτεκτονικά το δημόσιο χώρο της πόλης. Αναδεικνύουμε την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποδίδοντας την πρέπουσα αξία στα εμβληματικά διατηρητέα κτίρια και μνημεία, με την οργάνωση του δημόσιου χώρου. Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Δίνουμε ένα καλό παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτινων πόρων στις αστικές ζώνες, με συλλογή και επανάχρηση του βρόχινου νερού. Επενδύουμε σε βιοκλιματικές επεμβάσεις με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, με συστήματα ηλιοπροστασίας, ώστε να βελτιώσουμε το μικροκλίμα της περιοχής. Ενισχύουμε την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης με μέσα σταθερής τροχιάς οικολογικής φιλοσοφίας, ώστε να μειώσουμε τους παραγόμενους ρύπους σε σημαντικό βαθμό. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο αυτό στοχεύει επίσης να επανεντάξει τις χαμένες εμπορικές χρήσεις, να αναζωογονήσει τις υφιστάμενες και θα ενθαρρύνει την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τη σημερινή συμφωνία, το έργο εντάσσεται στο ΕΠΠΕΡΑΑ εντός των επόμενων εβδομάδων και μπορεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός εντός τριμήνου, ώστε να υλοποιηθεί εντός διετίας. Θέλω να ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Να τονίσω ακόμη τη συνεργασία και το σημαντικό ρόλο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ, των Υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου της Αθήνας, του ΟΑΣΑ και φυσικά την ‘Αττικό Μετρό ΑΕ’ που θα υλοποιήσει το έργο. Ξεχωριστή αναφορά θέλω να κάνω στη συνεισφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ‘Αλέξανδρος Ωνάσης’ για τη χρηματοδότηση των μελετών μέχρι σήμερα, η οποία αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο των εθνικών ευεργετών όχι μόνο ιστορικά αλλά και σήμερα.

Η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου μπορεί να δώσει νέα πνοή στο δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας. Οι αστικές αναπλάσεις έχουν ως στόχο ο δημόσιος χώρος να μπορεί να γίνει υπόθεση του καθενός. Να είναι πεδίο συνευθύνης όλων αλλά και πεδίο ισότιμης πρόσβασης σε δραστηριότητες που συνάδουν με τους κανόνες της έννομης Πολιτείας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό ακριβώς θα πετύχουμε και για την Αθήνα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός σε δηλώσεις του τόνισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στο Υπουργείο ΠΕΚΑ, μαζί με τον Υπουργό κύριο Καλαφάτη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, κύριο Παπαδημητρίου, για να υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε ο κύριος Υπουργός, και θέλω να προσθέσω ότι η Αθήνα πρέπει να αλλάξει. Κάτω από την Ακρόπολη σε μια περιμετρική πέντε χιλιομέτρων, η Αθήνα πρέπει να αλλάξει. Η συνολική ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας είναι υποχρέωσή μας. Η Αθήνα έχει μια ζωή χιλιάδων ετών και πρέπει να την προστατέψουμε. Με τη σημερινή υπογραφή αυτό επιτυγχάνουμε για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες πράξεις από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής για άλλους δρόμους και για άλλες συνοικίες. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τον πυρήνα ενός κεντρικού σχεδιασμού για το κέντρο της Αθήνας. Είναι πραγματικότητα, δεν είναι λόγια. Από την άλλη, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στο 100% είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Σκεφτείτε ότι το παραλάβαμε στο 14% και ξεπερνάμε στο τέλος του χρόνου το 50%, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσω την πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αλλά δουλειά. Πριν από τρεις μήνες είχαμε συναντηθεί πάλι και είχαμε πει ότι θα υλοποιηθεί το έργο. Και σήμερα υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση. Ευχόμαστε να δούμε το έργο ολοκληρωμένο ακόμη και μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Το επόμενο θέμα: η Αθήνα, η Αττική, χρειάζεται δουλειές, να δουλέψει ο κόσμος. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ως εκ τούτου λοιπόν, για να μη λέω πολλά λόγια, γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια τις περισσότερες φορές, να ευχηθώ από τη δική μου πλευρά, όσο διαρκεί η θητεία μου, ακόμη περισσότερες υπογραφές για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, κυρίως στην Αττική των πέντε εκατομμυρίων, των εξήντα έξι δήμων και των χιλιάδων προβλημάτων».

Τέλος, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Ωνάση», κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ και τον Περιφερειάρχη Αττικής για τη συνεργασία, εξήρε την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών τόσο της Περιφέρειας Αττικής, όσο και του Υπουργείου και πρόσθεσε: «Σήμερα επιτελείται το πιο σημαντικό μέρος του έργου που είναι η χρηματοδότηση. Διότι χωρίς τα χρήματα δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Εμείς ως Ίδρυμα Ωνάση προσφέραμε ό,τι μπορούσαμε και τώρα αναλαμβάνει το Κράτος. Το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά μόνο στην Πανεπιστημίου, αφορά και στην Πατησίων μέχρι το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα για ένα εκατομμύριο Αθηναίους και μάλιστα με ουσιαστικό τρόπο. Αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο, το οποίο οπουδήποτε στον κόσμο και αν υλοποιήθηκε, υπήρξε οικονομική ανάπτυξη, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, υπήρξε εμπορική κίνηση, σημειώθηκε τόνωση της αγορά και τόνωση επομένως της αξίας της περιουσίας όλων αυτών των ανθρώπων που ζουν στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια, στη Νεάπολη, στα Χαυτεία, σε περιοχές δηλαδή που έχουν ανάγκη. Επομένως, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα αποτελέσει καταλύτη για την Αθήνα».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ