2013-12-23 23:59:06
Φωτογραφία για Τι σηματοδοτεί η απονομή χάριτος στον Χοντορκόβσκι
Ο Πούτιν υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα απονομής χάριτος στον πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόβσκι. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στη Ρωσία, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι απλοί ρώσοι πολίτες είδαν θετικά την απόφαση.

Το Προεδρικό Διάταγμα υπεγράφη την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 και την ίδια μέρα ο Χοντορκόβσκι αποφυλακίστηκε. «Καθοδηγούμενος από τις αρχές του ανθρωπισμού, αποφασίζω: Να απονεμηθεί χάρη στον καταδικασθέντα Μιχαήλ Μπορίσοβιτς Χοντορκόβσκι, που γεννήθηκε το 1963 στη Μόσχα, ελευθερώνοντας τον από την περαιτέρω ποινή (δίνοντας άφεση της περαιτέρω ποινής φυλάκισης)», αναφέρεται στο ΠΔ.

Όπως αποδείχθηκε, η απόδοση της ελευθερίας του πιο διάσημου φυλακισμένου στη Ρωσία, απασχολούσε όχι μόνο τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους εμπειρογνώμονες, αλλά και τους απλούς Ρώσους πολίτες
. Μόλις ένα 15%-20 % των ερωτηθέντων στις έρευνες εξακολουθούν να λένε ότι «δεν γνωρίζουν τίποτα» ούτε για τον Χοντορκόβσκι, ούτε για την υπόθεσή του. Πριν από μια δεκαετία, μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2003, σύμφωνα με το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη» (ΙΚΓ), το 29% των πολιτών δήλωνε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη σύλληψη και το 28% ότι δυσκολευόταν να απαντήσει. Τη συμπάθειά τους στον πιο γνωστό ολιγάρχη, είχε εκφράσει η μειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών».

Η υπόθεση «Γιούκος» (Yukos) παραμένει «στην περιφέρεια της συνείδησης σε αρκετούς Ρώσους», δήλωσε στην εφημερίδα «Kommersant» ο Αλεξάντρ Οσλόν, επικεφαλής του ΙΚΓ. Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω από τον Μ. Χοντορκόβσκι διαμορφώθηκε το στερεότυπο: «Από τη μία πλευρά, είναι ένοχος, από την άλλη τιμωρήθηκε πάρα πολύ σκληρά».

Απόψεις ειδικών

Οπως και να εκτιμούσαν οι Ρώσοι την υπόθεση «Γιούκος», το Διάταγμα απονομής χάριτος θα έχει «θετική αποδοχή» από τους πολίτες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Πανρωσικού Κέντρου Έρευνας της Κοινής Γνώμης, Βαλέρι Φιόντοροφ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το βήμα αυτό που έκανε ο πρόεδρος είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας.

Σεργκέι Νεβέροβ, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της «Ενιαίας Ρωσίας». «Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Χοντορκόβσκι αιτήθηκε την απονομή χάριτος, αποτελεί παραδοχή ενοχής. Και αυτό αναιρεί το μύθο περί πολιτικού υπόβαθρου της υπόθεσης. Άσκησε το δικαίωμα του να υποβάλλει αίτημα για χάρη στον πρόεδρο, ως τον εγγυητή της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και ζήτησε επιείκεια. Προσπαθούσαν να μας επιβάλλουν ότι είναι ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι έτσι».

Ίγκορ Μπούνιν, γενικός διευθυντής του Κέντρου πολιτικών τεχνολογιών. «Ο Πούτιν πάντα «ζυγίζει» την κατάσταση: Τι είναι πολιτικά επωφελές; Εδώ και δύο χρόνια, είχε ορθολογικά αποφασίσει ότι για την εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό είναι καλύτερα να αφήσει τον Χοντορκόβσκι ελεύθερο. Αυτό θα αφαιρέσει κάποια από τα προβλήματα στις σχέσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Δύση. Έτσι, μετά την εκλογή του, άφηνε κατά καιρούς να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αφήσει ελεύθερο τον Χοντορκόβσκι, με την προϋπόθεση, ότι ο ίδιος θα υποβάλλει αίτημα για την απονομή χάριτος».

«Ήμουν σίγουρος ότι Χοντορκόβσκι δεν θα κινούσε ποτέ τη διαδικασία απονομής χάριτος, γιατί μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε αναγνώριση της ενοχής του. Αποδείχθηκε ότι αν και θεωρείται ότι είναι μια “ηρωική” μορφή, σχεδόν σαν τον Μαντέλα, δεν στέκεται στο ίδιο ύψος, όπως ο νοτιο-αφρικανός ηγέτης. Θέλει να επιστρέψει στην οικογένειά του. Και η βασική αρχή του Πούτιν: Σε συγχωρώ, αλλά πρώτα θα πρέπει να παραδεχθείς την ενοχή σου και να ζητήσεις χάρη. Νομίζω, ότι ο Χοντορκόβσκι ελεύθερος, παύει να είναι πια ένας “σημαιοφόρος” της αντιπολίτευσης και θα γίνει ένα ακόμη από τα πολλά δημόσια πρόσωπα».

Σεργκέι Μιχέεφ, γενικός διευθυντής του Κέντρου πολιτικής συγκυρίας. «Νομίζω ότι θα βρεθεί ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θα είναι πρόθυμοι να οδηγήσουν και πάλι τον Χοντορκόβσκι στην πολιτική σκηνή, να δημιουργήσουν ένα κόμμα γύρω από το πρόσωπό του και να χρησιμοποιήσουν το όνομά του, όπως το είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Μόνο που, ενώ πριν τον χρησιμοποιούσαν σαν πολιτικό κρατούμενο, τώρα, θα θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν σαν έναν άνθρωπο που υπέφερε για την αλήθεια. Αλλά νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του Πούτιν και στο εγγύς μέλλον, ο Χοντορκόβσκι δεν θα πάει στην πολιτική. Και να ασχοληθεί με τα κοινά, δεν θα αποτελεί επικίνδυνο πολιτικό αντίπαλο για τον Πούτιν. Ο Χοντορκόβσκι, ποτέ δεν ήταν ένας ήρωας των μαζών, ήρωας της πλατείας, ούτε καν ένας δημοφιλής πολιτικός. Η σημασία του για τη Ρωσία είχε τονιστεί και προβληθεί σε υπερθετικό βαθμό από τους φιλελεύθερους υπερασπιστές των δικαιωμάτων. Έτσι, ο Χοντορκόβσκι, έγινε ένα σύμβολο για τη Δύση και ένα πρόβλημα για τη Ρωσία. Τώρα, η Δύση θα αναγκαστεί, σφίγγοντας τα δόντια, να χαιρετίσει αυτό το βήμα του Πούτιν».

Βλαντίμιρ Ριζκόφ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος - RPR «Parnas». «Είμαι πολύ χαρούμενος! Χαίρομαι, που ο άνθρωπος ο οποίος πέρασε πάνω από 10 χρόνια στη φυλακή, ο άνθρωπος που δημιούργησε στην εποχή του την πιο επιτυχημένη εταιρεία στη χώρα, επιτέλους βρίσκεται ελεύθερος. Όσον αφορά το γεγονός ότι ο ίδιος υπέβαλε το αίτημα για χάρη, κανείς δεν θα τολμήσει να ρίξει πέτρα πάνω του… Ο άνθρωπος πλήρωσε με δέκα χρόνια από τη ζωή του, δέκα χρόνια επιμονής και θάρρους, πίστης στις αρχές του. Κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών ετών, η υγεία του σίγουρα δεν βελτιώθηκε, μόνο χειροτέρευε, οπότε θεωρώ ότι έπραξε σωστά».

Ο πρώην πρύτανης της Ρωσικής Οικονομικής Σχολής, Σεργκέι Γκούριεφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία, εν μέρει λόγω της έρευνας για την υπόθεση των εμπειρογνωμόνων (που σχετίζονταν με την υπόθεση «Γιούκος»), είπε ότι η απονομή χάριτος στον Χοντορκόβσκι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας.
rbth.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ