2013-12-28 22:00:05
Φωτογραφία για Ντράγκι: Πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις στην Ευρωζώνη
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του πως υπάρχουν "πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις" στην Ευρωζώνη, την ώρα που ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ υιοθετούσε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο.

"Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις", δηλώνει ο Ντράγκι στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Ντερ Σπιγκελ" που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξής του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κυρίως στη Γερμανία, "υπάρχει αυτός ο ιδιότροπος φόβος μήπως τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, κάθε φορά άκουγε κανείς, 'Θεέ μου, αυτός ο Ιταλός καταστρέφει τη Γερμανία'", συνέχισε σχετικά με την πολιτική κατά της κρίσης που ασκήθηκε από την ΕΚΤ. Όμως στο τέλος του 2013 "ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι αβεβαιότητες υποχώρησαν", διαπιστώνει.

Ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, ο Γενς Βάιντμαν, άμεσος στόχος αυτής της κριτικής, υιοθέτησε ένα σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, εκτιμώντας πως η κρίση θα μπορούσε "να αναζωπυρωθεί" το 2014.


"Βεβαίως αυτή τη στιγμή οι αγορές έχουν ησυχάσει", δήλωσε ο Βάιντμαν προς την εφημερίδα "Μπιλντ", "όμως αυτή η ηρεμία μπορεί να είναι απατηλή".

"Πρέπει καθένας να έχει συνείδηση της ευθύνης του", συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης καλώντας, όπως κάνει συχνά, τις ευρωπαϊκές χώρες να μην χαλαρώσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. Η έκκληση ισχύει και για τη Γερμανία, διευκρίνισε, η οποία πρέπει "να συνεχίσει να εξοπλίζεται για το μέλλον".

Ερωτηθείς για το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ο Βάιντμαν δήλωσε πως θα πρέπει "να προσέξουμε να τα ανεβάσουμε εγκαίρως" και υπενθύμισε "τους κινδύνους και τις παρενέργειες" από τα χαμηλά επιτόκια.

Ο Ντράγκι από την πλευρά του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για δράση στα επιτόκια αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε στο Σπίγκελ.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ