2013-12-30 09:46:13
Φωτογραφία για Τουρκία: Ο Ερντογάν μάλλον θα τα καταφέρει, η οικονομία όχι
Της Carol Matlack (Bloomberg)

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς το νόμισμα και η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας καταβαραθρώνονται και οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώνουν» τουρκικά ομόλογα αντιδρώντας στην κλιμάκωση του σκανδάλου διαφθοράς.

Και μαντέψτε ποιος θα τεθεί επικεφαλής μετά από αυτές τις εκλογές; Ο Erdoğan, είναι σχεδόν βέβαιο.

Παρά το σκάνδαλο, καθώς και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, το κόμμα AKP του Ερντογάν θα κέρδιζε εύκολα την πλειοψηφία, λέει ο Wolfgango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence με έδρα το Λονδίνο . «Η πραγματικότητα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν δημιουργεί καμία ελπίδα».

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει τοπικές εκλογές το Μάρτιο και προεδρικές εκλογές αργότερα μέσα στο έτος
. Αρχικό σχέδιο του Ερντογάν ήταν να περιμένει μετά τις προεδρικές εκλογές καλέσει για βουλευτικές εκλογές. Η κρίση μπορεί να τον αναγκάσει να μεταθέσει μπροστά το χρόνο, λέει ο Timothy Ash, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών της Standard Bank στο Λονδίνο. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το σκάνδαλο τραβά σε μάκρος και δεν λύνεται. Η καλύτερη περίπτωση είναι να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή τώρα και να προκηρύξει νέες εκλογές».

>Ενώ ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα επιβιώσει από την κρίση, η φήμη της Τουρκίας ως μια σταθερή, σωστά διαχειριζομένη οικονομία ίσως να μη τα καταφέρει. Ακόμη και πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς, η λίρα είχε εξασθενήσει, ως αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Τώρα αυτό το έλλειμμα διογκώνεται ακόμη περισσότερο καθώς οι ξένοι επενδυτές ξεπωλούν τουρκικό χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Εντείνοντας κι αλλο την ανησυχία, ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν υπονοήσει ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα μιας ξένης στρατηγικής από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι στιγμής είχαν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ενοχλητικούς».

Η κατάσταση «υπονομεύει σημαντικά την εικόνα της οικονομικής επάρκειας που η κυβέρνηση έχτισε τόσο προσεκτικά τα τελευταία χρόνια», λέει ο Michael Shaoul, διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management LLC στη Νέα Υόρκη, η οποία επιβλέπει πάγια αξίας περίπου 17 δισ. δολαρίων.

Κατά την τελευταία δεκαετία , το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας υπερτριπλασιάστηκε και τα δολαριακά της ομόλογα είχαν απόδοση 9,7% ετησίως. Αυτές οι μέρες είναι πλέον παρελθόν. Η λίρα θα παραμείνει υπό πίεση, λέει ο Ash, και παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας λέει ότι θέλει να κρατήσει τη ίδια γραμμή στα επιτόκια, μια αύξηση των επιτοκίων κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει σύντομα.

Ακόμη και αν το ΑΚΡ του Ερντογάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές , «θα είναι μισερή νίκη», λέει ο Piccoli. «Ο κόσμος θα αρχίσει να συζητά εάν αυτή θα είναι η αρχή της πτώσης».

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1931875
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ