2013-12-30 14:58:36
Φωτογραφία για Γιάννης Στουρνάρας: Δεν μιλάμε για νέο δανεισμό
"Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή", ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη Real News, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αποκλείοντας έτσι τα σενάρια για νέο δανεισμό. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα ανέφερε πως "δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει νέο μνημόνιο".

Σε ό,τι αφορά το χρέος o κ. Στουρνάρας λέει πως η συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το ζήτημα θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές και θα καταλήξει μετά.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων και εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με πενταετή ομόλογα, αλλά "η υπ’ αριθμό ένα προϋπόθεση για αυτό είναι να συνεχίσουμε τα καλά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό".

Αποκαλύπτει, δε, πως οι φορολογικοί συντελεστές θα πέσουν το 2016 και διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει άλλο φορολογικό σύστημα, καθώς, όπως τονίζει: "Οι κώδικες που περάσαμε στη Βουλή έχουν επιφέρει μεγάλη απλοποίηση".


Αναφορικά με τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα, δεδομένης της διαφωνίας της τρόικας (π.χ. πλειστηριασμοί), ο κ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι "οι δανειστές δεν ήταν ευτυχείς, συμπληρώνοντας πως θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα". Εκτιμά ωστόσο πως δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός και πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι κάτω του 1 δισ. ευρώ. Για την κάλυψή του, σημειώνει πως έχουν ήδη προταθεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

"Δεν σκοπεύουμε να φέρουμε νομοθέτημα για μαζικές απολύσεις", απαντά σε σχετικό ερώτημα, παρά το ό,τι, όπως παραδέχεται, οι δανειστές το ζητούν και το θέμα παραμένει ανοικτό. Σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί και από κυβερνητικούς βουλευτές όσον αφορά την επιμονή του στη διατήρηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως δεν αισθάνεται "σάκος του μποξ". "Κάνω μια πολύ δύσκολη δουλειά, που την επιβάλουν η πατρίδα μου και η συνείδησή μου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει "αστεία" τα σενάρια περί διάσπασης του υπουργείου του σε Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
emea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ