2013-12-31 18:26:27
Φωτογραφία για Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανασκόπηση του 2013
Με υψηλά κέρδη 28,06%, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηρίων διεθνώς, έκλεισε το 2013 για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από αύξηση της αξίας των συναλλαγών με τον μέσο όρο της ημερήσιας αξίας συναλλαγών να φθάνει τα 84,8 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 64% σε σχέση με πέρυσι.

Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε δύο πρόσωπα τη χρονιά που φεύγει. Ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρώτο εξάμηνο και ένα «θερμό» δεύτερο εξάμηνο.

Το 2013 είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η ψυχολογία έχει αλλάξει, οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι όσο μειώνεται το country risk και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό turnaround story.

Όμως σύντομα και πάλι άρχισαν οι Κασσάνδρες. Ο διεθνής Τύπος πια, αμφισβητούσε την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο υπό το φόβο κοινωνικών εντάσεων, ενώ ξαναήλθαν στο επίκεντρο τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά και το «κυπριακό κούρεμα» δημιούργησε αρνητικό κλίμα και επανάφερε τις ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες.


Μέσα σε αυτό το σκηνικό η αγορά υποχώρησε έως τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Όμως το «δεύτερο ημίχρονο» το δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν τελείως διαφορετικό. Ξαφνικά, αξιωματούχοι, οικονομολόγοι, ξένα ΜΜΕ και διεθνείς οίκοι, μιλούν με θετικά σχόλια για την Ελλάδα, προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και επισημαίνουν πως το country risk της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά. Είδαμε μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους κυρίως από Goldman Sachs και Morgan Stanley , ενώ ήρθε και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch για να επιβεβαιώσει πως οι ξένοι θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ακόμη και η Citigroup που προέβλεπε επί μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν σε μηνιαία βάση (!), έξοδο από το ευρώ, όταν ακόμη και οι άλλοι μιλούσαν για ελληνικό Success story, προτρέπει τους επενδυτές των, να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές, μιλώντας για «'Ελληνες Ήρωες».

Με μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, ακόμη και ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον που ενάμιση χρόνο πριν «έπαιξε» κι έχασε... στη χρεοκοπία της Ελλάδας, τώρα επενδύει στις ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ποντάρει τώρα στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς και οικονομίας.

Tα hedge funds αγοράζουν πακέτα μετοχών ελληνικών τραπεζών και ξαναβλέπουν τα ελληνικά ομόλογα.

O διαχειριστής του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές ύψους 815 δισ. δολ. ο Μαρκ Μόμπιους βρέθηκε στη χώρα μας και δηλώνει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και η εισροή ξένων κεφαλαίων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από hedge funds μετά την προαναγγελία της υποβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από την Morgn Stanley (η οποία επίσημα έγινε στις 27 Νοεμβρίου), σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2014, απετέλεσαν τις αφορμές για το ράλι ανόδου το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ξένες εισροές πάνω από 2 δισ. ευρώ

Το 2013 είναι η πρώτη χρονιά, μετά το 2009, σημαντικών καθαρών εισροών στο ελληνικό χρηματιστήριο (μέχρι τέλη Οκτωβρίου είχαν εισρεύσει κεφάλαια ύψους 1,923 δισ.).

Από τον περασμένο Μάιο, που γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Morgan Stanley για υποβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς σε αναδυόμενη, έπειτα από έντεκα χρόνια παραμονής στα ώριμα χρηματιστήρια, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, τοποθετήθηκαν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από hedge funds. Έτσι το υποβαθμισμένο χρηματιστήριο αφενός εισπράττει τα οφέλη από την εισροή ξένων κεφαλαίων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ