2014-01-04 13:47:02
Φωτογραφία για Αμαλιάδα: Φέρνει γκρίνια η καταβολή του ενός ευρώ
Διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων σχετικά με την καταβολή του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή, που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όταν θα αγοράζουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία. Αν και η εφαρμογή του νέου μέτρου επρόκειτο να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2014, με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας μεταφέρει την εφαρμογή της καταβολής του ενός ευρώ από τους ασθενείς υπέρ του ΕΟΠΥΥ από 8 Ιανουαρίου 2014.

Χθες, οι ασφαλισμένοι που πήγαν στα φαρμακεία της Αμαλιάδας, ρωτούσαν εάν στις συνταγές τους θα είχαν την παρακράτηση του ενός ευρώ και οι φαρμακοποιοί χρειάστηκε να εξηγήσουν πολλές φορές, αφενός ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τετάρτη, αφετέρου ότι το ένα ευρώ που θα παρακρατείται, δεν θα πηγαίνει στην τσέπη των φαρμακοποιών αλλά θα καταβάλλεται απευθείας με την συνταγή στον ΕΟΠΥΥ.

Θα γίνεται ηλεκτρονικά

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Πατρίς» ο φαρμακοποιός κ
. Τάσος Γεωργούλιας, το μέτρο θα εφαρμοζόταν κανονικά από 1η του μήνα, ωστόσο παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγολόγηση, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή της ημερομηνίας εφαρμογής. Τόνισε δε, ότι η παρακράτηση του ενός ευρώ, θα αναγράφεται απευθείας με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δηλαδή στις συνταγές των ασθενών εκεί που αναγράφεται το ποσοστό συμμετοχής το ένα ευρώ θα μπαίνει αυτομάτως υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι οι ασφαλισμένοι δεν θα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να βγάλουν ξεχωριστά το ευρώ, αφού το Υπουργείο Υγείας «φροντίζει» ώστε να εξασφαλίσει την καταβολή του με τον πλέον ασφαλή τρόπο, που είναι μέσω της συνταγογράφησης.

Η καταβολή τους ενός ευρώ καταβάλλεται ανά συνταγή, δηλαδή εάν ένας ασφαλισμένος προσκομίζει δύο συνταγές στον φαρμακοποιό, η παρακράτηση θα είναι στα δύο ευρώ και πάει λέγοντας.

Γεγονός βέβαια, που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στους ασφαλισμένους και όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί, η γκρίνια που έχει ήδη ξεκινήσει, θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, όταν πλέον θα αντιληφθούν όλοι ότι δεν ξεφεύγει κανείς από την καταβολή του ενός ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας, οι κατηγορίες που εξαιρούνται από το μέτρο είναι όσοι πάσχουν από:

-Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών

-Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

-Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα καταθλιπτικά)

-Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανο-κυτταρική αναιμία

-Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία - θρομβοπενική πορφύρα

-Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία

-Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)

-Υποφυσεογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)

-Κυστική ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)

-Χρόνια ηπατίτιδα Β και C

-Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)

-Γλυκογονίαση - γλυκόγονίαση τύπου IB

-Νόσο Gaucher

-Έλλειψη ορνιθο − καρβαμυλο − τρανσφεράσης

-Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4.

-Νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί υποβολή σε αιμοκάθαρση.

-Νόσο Niemann − Pick τύπου C

-Υπερφαινυλαλανιναιμία

-Σκλήρυνση κατά πλάκας

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, καθώς και οι παραπληγικοί και παραπληγικοί ασθενείς.

Δεν καταβάλλουν, επίσης, συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.

Παρ’ όλα αυτά πολλοί ασφαλισμένοι με χρόνια νοσήματα, που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα του Υπουργού, υποστηρίζουν ότι αδικούνται από το μέτρο.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ