2014-01-07 00:00:21
Φωτογραφία για ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΚ #1
  Αρχικά θα ήθελα να σας χαιρετήσω και να σας ευχαριστήσω που θα διαβάσατε το άρθρο μου. Αυτό είναι η αρχή από μια σειρά δημοσιεύσεων μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω τη rock μουσική από την πρώτη μορφή του το rock μέχρι τις πολλές παραλλαγές του metal μέχρι σήμερα με τη μορφή αφιερώσεων σε συγκροτήματα. Λάθη και παραλήψεις θα γίνουν , αν και θα προσπαθήσω να τις ελαχιστοποιήσω και βεβαίως θα ναι χαρά μου αν με διορθώνετε όπου κάνω λάθος . Ας αρχίσουμε λοιπόν ROLLING STONES

Όπως λέει και το όνομα τους σαν βράχοι κατρακύλησαν και παρέσυραν τη μουσική της εποχής δημιουργώντας ένα νέο κύμα που θα άλλαζε τα πάντα και θα δημιουργούσε τη μεγάλη στροφή του κόσμου από τα blues και το  rock n roll των 50s στη ροκ μουσική. Υπήρχαν και άλλοι όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά αυτοί ήταν τα κακά παιδιά με τον πιο τολμηρό στίχο της εποχής και την πιο''σκληρή '' μουσική. Σχηματίστηκαν το 62' στη Βρετανία , Mick Jagger φωνητικά, Keith Richards κιθάρα και δεύτερα  Charlie Watts στα drums Brian Jones κιθάρα και Ian Stewart στο πιάνο.


      Η πρώτη και ομώνυμη συλλογή των Stones ηχογραφήθηκε το 1964 και περιλάμβανε cover άλλων blues και R&B τραγουδιών. Η απήχησή τους στη Βρετανία δεν ήταν μεγάλη στην αρχή και η πρώτη περιοδία στις Η.Π.Α. τον Ιούνιο του 64' δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το Νοέμβριο του 64' εξέδωσαν το πρώτο δικό τους single ''Heart of Stone'' που έγινε Νο 1 hit στη Βρετανία και No 19 στις Η.Π.Α .  Το συγκρότημα άρχισε να ανεβαίνει μέχρι που τον Μάιο του 1965 με το ''Satisfaction'' http://www.youtube.com/watch?v=3a7cHPy04s8 εκτοξεύονται καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στα παγκόσμια charts. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με το τραγούδι Get off my cloud αγγίζουν πάλι τη κορυφή.

   Ακολούθησαν και άλλοι επιτυχημένοι δίσκοι τις χρονιές 1966-67 και singles που σημείωσαν επιτυχία και ειδικότερα το Paint It Black. http://www.youtube.com/watch?v=u6d8eKvegLI

      To 67' ο Jagger κατηγορήθηκε και συνελήφθη για χρήση ναρκωτικών γεγονός που δημιούργησε  μπλεξίματα και κακή φημολογία για τον τραγουδιστή των Stones.  Παρ όλα αυτά τον ίδιο χρόνο το συγκρότημα έκανε ένα μεγάλο tour στην Ευρώπη περνώντας και από την Ελλάδα . Όμως η Ελλάδα της Χούντας δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί κάτι τόσο καινούργιο , τολμηρό και απελευθερωτικό με αποτέλεσμα αστυνομικοί να διακόψουν τη συναυλία και να διώξουν κακήν κακώς το συγκρότημα . Αυτός πρέπει να ήταν και ένας λόγος που το συγκρότημα έκανε πάνω από 30 χρόνια να εμφανιστεί στη χώρα μας .Κλείνουμε τη παρένθεση για την Ελλάδα συνεχίζουμε προς το τέλος της χρονιάς 1967 όταν οι Stones κάνουν την πρώτη τους παραγωγή Their Satanic Majesties Request . 

     

    Το 1968 θα συνεχίσουν με το Beggars Banquet που παράλληλα θα είναι και η αρχή της συνεργασίας τους με τον παραγωγό Jimmi Miller , δίσκος που περιλαμβάνει και το Sympathy for the devil . Στις 3 Ιουλίου του 1969 το συγκρότημα θα απαριθμεί ένα μέλος λιγότερο καθώς ο Brian Jones πνίγεται στη πισίνα του σπιτιού του.  Η δεκαετία των 60s θα κλείσει με το Let it bleed που περιλαμβάνει το You cant get always what you want και το Gimmie Shelter με τη συμμετοχή της Merry Clayton που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

    Το 70 οι Stones αποδεσμεύονται από τη δισκογραφική στην οποία ανήκαν και ιδρύουν την Rolling Stones Records ενώ το Μάρτιο του 1971 θα βγάλουν το Sticky Fingers που θα φέρει για εξώφυλλο  το διάσημο σύμβολο των Stones, τα χείλη με τη γλώσσα , που έγινε το πιο διάσημο logo μουσικής και θα έρθει και Νο1 στα  charts σε Βρετανία και Η.Π.Α.http://www.youtube.com/watch?v=3B0Y3LUqr1Q

Το 72 ακολουθεί ο διπλός δίσκος Exile on Main St. που θα ανέβει και αυτός στη κορυφή.

  Το 73 θα ακολουθήσει το Goats Head Soup που θα εκδοθεί όμως ανολοκλήρωτος καθώς ο Jagger θα κληθεί πάλι να απολογηθεί για χρήση ναρκωτικών ουσιών και ένα χρόνο μετά ο Richards θα συλληφθεί για τον ίδιο λόγο. Βέβαια σ αυτό το δίσκο υπήρχε το Angie που έκανε παγκόσμια τεράστια επιτυχία .http://www.youtube.com/watch?v=RcZn2-bGXqQ . Ακολουθεί ο δίσκος Its only Rock n Roll που θα ηχογραφήσουν στο Μόναχο το 74 ενώ το 75 ο Taylor που είχε πάρει τη θέση του Jones θα αποχωρήσει από το συγκρότημα. Με τον Ronnie Wood στο δυναμικό τους το 1976 θα δημιουργήσουν το Black n Blue.

   Παρόλο όμως που το συγκρότημα είχε τεράστιες επιτυχίες , τα ναρκωτικά  θα φρέναραν πάλι το συγκρότημα καθώς ο Richards συνελήφθη στο Καναδά για κατοχή ηρωίνης που θα κάνει το κιθαρίστα για ένα χρόνο να προσπαθεί να αθωωθεί . 

   Λίγο η αγάπη των Jagger-Richards για τα ναρκωτικά , λίγο η δόξα και τα πολλά εκατομμύρια που είχαν κερδίσει από τις μεγάλες επιτυχίες του πρώτου μισού των 70s και λόγω της άνθισης της Punk Rock  οι Stones για μία τριετία δεν ανταποκρίνονται στις αναμενόμενες προσδοκίες και λαμβάνουν κάποιες κακές κριτικές.

   Αυτή όμως η κατάσταση ανατρέπεται όταν το 78 οι Stones θα βγάλουν το Some Girls δίνοντας και μια απάντηση στο νέο κύμα της πανκ . Μετά την επιτυχία αυτή θα ακολουθήσει το Emotional Resque που θα συνοδευτεί με την αρχή της διαμάχης μεταξύ Jagger και Richards . To 81 το συγκρότημα θα βγάλει το Tatto You και θα ακολουθήσουν περιοδείες σε Η.Π.Α. και Ευρώπη .

   Το 82 οι Stones θα κλείσουν συνεργασία με την Columbia Records με την οποία θα ηχογραφήσουν το Undercover το 83. Ο Jagger θα κλείσει συμβόλαιο για σόλο δίσκο με την ίδια κάτι που δε θα αρέσει καθόλου στον Richards . To 1985 θα φύγει από τη ζωή ο πιανίστας-manager του συγκροτήματος Ian Stewart . 

  O Mick Jagger θα κλείσει συμβόλαιο με τη CBS Records για solo δίσκους γεγονός που θα κάνει τον τραγουδιστή να παραμελήσει πολύ το συγκρότημα και να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάσμα στις σχέσεις του με τον κιθαρίστα τον Stones. To 86 θα βγάλουν το Dirty Work , ένα δίσκο που ο Kith Richards έχει καθοριστικό και ηγετικό ρόλο καθώς ο Jagger μετά βίας πηγαίνει στο studio λόγω των υποχρεώσεων της solo καριέρας του .

  To 89 θα μπουν στο Rock n Roll Hall of Fame και τον ίδιο χρόνο παρά τις αψιμαχίες που υπήρχαν θα βγάλουν έναν εξαιρετικό δίσκο το Steel Wheels και μια μεγάλη περιοδία σε Αμερική , Ευρώπη και Ιαπωνία.Το Flashpoint και το Live at Max είναι ηχογραφήσεις αυτής της περιοδίας .  Αυτή θα είναι και η τελευταία συναυλία του Bill Wyman που συνεργάζονταν με τους Stones από την αρχή των 70s ενώ επίσημα δήλωσε τη παραίτησή του το 93.

Μετά την αποχώρηση του Wymman το συγκρότημα έκανε μία παύση όπου τα μέλη του ασχολήθηκαν έκαστος με τη solo καριέρα του . 

  Το 93 το συγκρότημα  ενωμένοι πάλι θα βγάλουν σε συνεργασία  με τη Virgin το Jump Back. ΤΟ 94 θα ηχογραφήσουν το Voodooo Lounge σε συνεργασία με τον Darryl Jones στη θέση του Wymman , άλμπουμ που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το 95 ο δίσκος θα κερδίσει το Grammy Award for the Best Rock Album .

  Οι Stones θα κλείσουν τη χιλιετία με το Bridges to Babylon που περιλαμβάνει το Anybody Seen my Baby  το 1997 , δίσκος που θα σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία . Το 2002 θα γιορτάσουν τα 40 χρόνια επιτυχίας με ένα διπλό δίσκο συλλογή το Forty Liks  που θα πουλήσει πάνω από 7 εκ. αντίτυπα και θα συνοδευτεί από μεγάλες συναυλίες σε Η.Π.Α και Καναδά .

Μετά από 8 χρόνια οι Stones παρά την ηλικία τους θα ηχογραφήσουν ένα νέο δίσκο , Α Bigger Bang .

To 2005 οι γερόλυκοι θα ξεκινήσουν ένα μεγάλο tour σε Η.Π.Α., Κίνα , Ιαπωνία , Νέα Ζηλανδία και Ευρώπη που θα διακοπεί πριν την Ευρώπη λόγω προβλημάτων υγείας πρώτα του Keith Richards και μετά του Jagger.

Θα ακολουθήσουν από τον Ιούλιο του 07΄ και άλλες συναυλίες και πολλές επανακυκλοφορήσεις προηγούμενων δίσκων αποδεικνύοντας έτσι ότι οι παππούδες αντέχουν και τίποτα δε θα τους σταματήσει.

   Πάντα παραγωγικοί οι Stones γιόρτασαν το 2012 τα πεντηκοστά τους γενέθλια με ένα καινούργιο δίσκο το Grrrrr  και με ένα βιβλίο που περιλαμβάνει όλη την ιστορία τους το 50 s.

Oι Rolling Stones μέχρι και σήμερα κάνουν συναυλίες και ροκάρουν αποδεικνύοντας ότι είναι παρόντες στη μουσική βιομηχανία έχοντας διανύσει πάνω από μισό αιώνα επιτυχίας λάμψης και προσφοράς στη ροκ μουσική.
psifiakoohiro
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ