2014-01-07 11:48:06
Φωτογραφία για «Τώρα χάλασαν και οι υπολογιστές» στο σκάνδαλο των 102 εκατ. του Ειδικού Φορέα Δασών
Εμπόδια στην έρευνα σχετικά με την ανεύρεση στοιχείων για τους δέκα ύποπτους κωδικούς του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (ΚΤΓΚΔ), από τους οποίους χάθηκαν την περίοδο 2004-2008 περίπου 102 εκατομμύρια ευρώ του Ειδικού Φορέα Δασών, βάζει το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η έρευνα της υπόθεσης που είχε αποκαλύψει η Real και έχει αναλάβει η οικονομική επιθεωρήτρια Λαμπρινή Τσίρη, «σκοντάφτει» στη διοίκηση του ΚΤΓΚΔ, η οποία – επικαλούμενη διάφορα διοικητικά εμπόδια – δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει στην επιθεωρήτρια τα παραστατικά που δικαιολογούν τα ποσά που εμφανίζονται στους ισολογισμούς του Ειδικού Φορέα Δασών.

Το πόρισμα!

«Στην αρχή μας είπαν ότι τα στοιχεία δεν υπάρχουν, στη συνέχεια, και μετά από πιέσεις, τόσο δικές μας όσο και της κυρίας Τσίρη, ανέφεραν ότι τα παραστατικά εστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επομένως δεν χρειάζεται δεύτερος έλεγχος, ενώ πρόσφατα επικαλέστηκαν μια τρίτη δικαιολογία ότι οι υπολογιστές έχουν τα στοιχεία έχουν βλάβη και μπορεί να έχουν καταστραφεί» εξηγεί ο Βασίλης Αναστασόπουλος επικεφαλής της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης που έφερε στην επιφάνεια την «τρύπα» των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον Ειδικό Φορέα Δασών.


«Πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αυθαίρετα ποσά στους ισολογισμούς και ότι δεν εμφιλοχωρεί πουθενά ενδεχόμενος δόλος» αναφέρει ο Β. Αναστασόπουλος και συμπληρώνει «πρόκειται για ένα μείζον οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Ο έλεγχος αυτός θα μας οδηγήσει στην αλήθεια για το που τελικά κατέληξαν τα 102 εκατομμύρια ευρώ που ανακάλυψε το πόρισμα του προηγούμενου οικονομικού επιθεωρητή Νικόλαου Λόη».

Έπειτα απ’ όλα αυτή η οικονομική επιθεωρήτρια που διαχειρίζεται την υπόθεση στις 10 Δεκεμβρίου 2013 απέστειλε δύο έγγραφα, το ένα προς τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το άλλο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα οποία ζητάει να τις γνωστοποιηθούν τα δικαιολογητικά των δέκα «ύποπτων» κωδικών του ΚΤΓΚΔ, καθώς και τα χρηματικά εντάλματα που αντιστοιχούν στους συγκεκριμένους κωδικούς για την περίοδο 2005-2010.

Κίνδυνος παραγραφής

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος της δικογραφίας του Ειδικού Φορέα Δασών βρίσκεται από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 στη Βουλή, ύστερα από το υπ. αριθ. πρωτ. 183510/16-11-2010 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και το υπ. αριθ. πρωτ. 4802/8-12-2010 έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αναζήτηση των ευθυνών των δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της επίμαχης περιόδου, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού.

Πρόκειται για την περίοδο 2004-2008 όταν εκδηλώθηκαν οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γιατί δεν είχαν γίνει οι εργασίες καθαρισμού των δασών, των αντιπυρικών ζωνών και των δασικών δρόμων με αποτέλεσμα τη γρήγορη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της φωτιάς. Ο φάκελος της δικογραφίας ωστόσο παραμένει «θαμμένος» σε κάποιο συρτάρι εδώ και τρία περίπου χρόνια, με κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο πόρισμα που συνέταξαν οι οικονομικοί επιθεωρητές αποκαλύπτονται η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των εσόδων του Ειδικού Φορέα Δασών, που προορίζονταν αποκλειστικά για την οχύρωση του συστήματος της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, σε αλλότριες δαπάνες και υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από το αρχικό πόρισμα οι διατάξεις του νόμου 3208/2003 που όριζε την αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα του Ειδικού Φορέα Δασών να παραμείνουν ενσωματωμένα, κατά παράβαση βεβαίως του νόμου, στα κεντρικά έσοδα του ΚΤΓΚΔ και κανείς μέχρι σήμερα να μην γνωρίζει την οικονομική διαχείριση του φορέα.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι μόνο το 2007 έπειτα από τις έντονες πιέσεις της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διατέθηκαν για πρώτη φόρα έσοδα προερχόμενα από τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών σε Διευθύνσεις Δασών, Διευθύνσεις Αναδασώσεων και δασαρχεία, μέσω των περιφερειακών ταμείων ανάπτυξης, όπως προβλέπει ο νόμος.

Είχαν προηγηθεί ωστόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Εύβοια και οι καταγγελίες για έλλειψη σχεδιασμού, πόρων και μέσων δασοπυρόσβεσης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΝΟΥ – RealNews *(Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014)

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ