2014-01-07 19:53:39
Φωτογραφία για Γλιτώνουν τη διαθεσιμότητα οι «ημέτεροι» του ΕΟΠΥΥ
Θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καταργεί τις θέσεις στον ΕΟΠΥΥ, εκτός εκείνων των εργαζομένων που χρειάζονται για τη λειτουργία του οργανισμού ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής στον ΕΟΠΥΥ λίγο πριν από τα «φύλλα πορείας» για τη διαθεσιμότητα! Οι «φίλοι», τα δικά μας… παιδιά και οι εκλεκτοί του συστήματος της Ν.Δ. τυγχάνουν ιδιαίτερης κομματικής μεταχείρισης από τον Δημ. Κοντό, εκλεκτό του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κοντός με προκλητικές αποφάσεις, στηριζόμενος στη μικροκομματική λογική που διαπνέει την κυβέρνηση, στέλνει τους ευνοημένους στην κεντρική διοίκηση προκειμένου να μην υποστούν τη βάσανο της διαθεσιμότητας.

Βέβαια, αυτές οι πρακτικές των ολίγων εκλεκτών του συστήματος έχουν φέρει οργή και αγανάκτηση στους υπόλοιπους γιατρούς και ειδικά στους εκπροσώπους του κλάδου που διαπραγματεύονται με το υπουργείο Υγείας για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, που βλέπουν με τις τραγικές επιλογές του υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδη να καταστρέφεται το σύστημα υγείας αλλά και οι ζωές τους.


Είναι ενδεικτικό ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν, στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, να αρθούν οι μετατάξεις της τελευταίας στιγμής και να επανέλθουν στις αρχικές τους θέσεις όσοι μετακινήθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Η πρόταση δεν έγινε στο σύνολό της αποδεκτή, μήπως και σωθούν έστω την τελευταία στιγμή κάποιοι. Ετσι, στις παλιές τους θέσεις θα γυρίσουν μόνο όσοι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την ημέρα έναρξης της απεργίας των γιατρών μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι στις γαλάζιες μετατάξεις της τελευταίας στιγμής είχαν ενταχθεί τόσο γιατροί όσο και εργαζόμενοι.

Και ενώ κάποιοι στριμώχνονται για να γλιτώσουν τη διαθεσιμότητα αλλά και το αβέβαιο μέλλον, αφού σχεδιάζεται η… αυτοαπομάκρυνση περίπου 3.000 γιατρών του πρώην ΙΚΑ, τα «φύλλα πορείας» είναι ήδη έτοιμα προς αποστολή.

Βάσει του σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καταργεί τις θέσεις στον ΕΟΠΥΥ, εκτός εκείνων των εργαζομένων που χρειάζονται για τη λειτουργία του οργανισμού ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Οσες θέσεις καταργηθούν τόσες θα επανασυσταθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) όπου θα μετακινηθεί το προσωπικό, αφού πλέον το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα λειτουργεί υπό τις ΥΠΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διάρκεια της διαθεσιμότητας – κινητικότητας δεν θα ξεπεράσει τις 20 ημέρες. Υπολογίζεται ότι 8.691 θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας από την οποία εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Συστήνονται θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Οσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ θα μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν και κάποια προνόμια στους γιατρούς που θα επιλέξουν να μείνουν εκτός ΕΣΥ όπως ασφαλιστική κάλυψη για περίπου 3 χρόνια, πρόταση που όμως προκαλεί αντιδράσεις στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και πληρώνουν μόνοι τους το Ταμείο τους.

Πηγή: enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ