2014-01-08 13:20:08
Φωτογραφία για Τράπεζες: Την επόμενη εβδομάδα ο νόμος για ΑΜΚ
Με διαδικασίες εξπρές επιδιώκει η κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης- ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά και την έλευση των επικεφαλής της τρόικας.

Παρά την ανοικτή γραμμή μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες σε κρίσιμα επιμέρους ζητήματα. Εφόσον διευθετηθούν, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος γύρω στις 15 Ιανουαρίου ώστε να έχει ψηφισθεί ως τις 20 Ιανουαρίου.

Στόχος τόσο του υπουργείου, όσο και του ΤΧΣ είναι να μπορέσει η Eurobank να διενεργήσει την αύξηση κεφαλαίου ως τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε να μην χρειασθεί να επικαιροποιηθεί το ενημερωτικό δελτίο με στοιχεία 31/12/2013, κάτι που θα καθυστερήσει περαιτέρω το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις στο παραπάνω απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, το νέο πλαίσιο θα λάβει τη μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου, εξέλιξη που αποτελεί την ύστατη λύση, καθώς εκτιμάται ότι θα εντείνει τις αντιδράσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές της συμπολίτευσης.


Το πλέον «ευαίσθητο» σημείο του νομοσχεδίου είναι οι όροι με τους οποίους θα διενεργούνται από εδώ και στο εξής οι αυξήσεις κεφαλαίου και η διάθεση μετοχών στις τράπεζες, που συμμετέχει το ΤΧΣ, (σ.σ πρώτη δοκιμασία η αύξηση της Eurobank) και επομένως το dilution, που ενδέχεται να υποστεί το Ταμείο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υιοθετηθούν όροι αγοράς και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότερο τα συμφέροντα του Ταμείου και των φορολογουμένων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε πρόταση να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο «έκπτωσης», σε σχέση με την τιμή κόστους του Ταμείου, ώστε να μην αφεθεί ολοκληρωτικά στους ιδιώτες ο καθορισμός της τιμής διάθεσης.

Πρόκειται για ζήτημα που προκαλεί τριβές μεταξύ κυβέρνησης –αρχών-τρόικας και αποτελεί ανοικτό θέμα στη διαπραγμάτευση.

Τριβές με την τρόικα παρατηρούνται και για την ποιότητα των στρατηγικών επενδυτών, κάτι όμως που αναμένεται να ξεπερασθεί μέσω υιοθέτησης ασφαλιστικών δικλείδων όπως η δέσμευση των βασικών επενδυτών (anchor investors) να διακρατήσουν τις μετοχές τους για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ανοικτό παραμένει και το εύρος των αλλαγών στο καθεστώς των warrants. Παρ ότι το Ταμείο πιέζει προς την κατεύθυνση να δοθούν κίνητρα είτε για ταχύτερη εξάσκηση των warrants, είτε για την απόσυρσή τους, υπάρχουν αντιδράσεις καθώς το θέμα εμπλέκεται στην ανοικτή διαπραγμάτευση για το χρέος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ