2014-01-09 12:10:08
Φωτογραφία για Απειλούνται με κατασχέσεις όσοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι
Απλήρωτο στην Εφορία άφησαν περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες το χαράτσι ακινήτων του 2012 ενώ 95.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013.

 Στο σύνολό τους πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αν δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους έως τις 31 Ιανουαρίου σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Ήδη η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε και απέστειλε ηλεκτρονικά σε καθέναν από τους ιδιοκτήτες αυτούς ειδοποιήσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΕΤΗΔΕ. Οι ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι στο διαδικτυακό σύστημα TAXISNET, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp (επιλογή "Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου)

Τα έσοδα που έχουν βεβαιωθεί μόνο για το χαράτσι ακινήτων αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ενώ τουλάχιστον ενδιαφέρον μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι όσοι άφησαν βερεσέ την οφειλή τους θα κληθούν τώρα να την πληρώσουν χωρίς πρόστιμο αλλά και χωρίς την παραμικρή προσαύξηση.


Δεδομένου ότι την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ είχε αναλάβει η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών της, η οφειλή που έμεινε απλήρωτη για το 2012 βεβαιώθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2014 στην Εφορία. Επομένως, μόνο αν οι υπόχρεοι αφήσουν να περάσει και η προθεσμία της 31 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με τόκο και πρόστιμο και θα κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Οι διασταυρώσεις έδειξαν ότι σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, το χαράτσι για 1,645 εκατομμύρια παροχές το 2012 είτε έμεινε από την αρχή απλήρωτο είτε πληρώθηκαν μερικές δόσεις και στη συνέχεια οι φορολογούμενοι γύρισαν την πλάτη στην Εφορία.

Εξάλλου, όπως έγραφε προ ημερών το Newmoney.gr, με απόφαση του υφυπ. Οικονομικών Γιάννη Μαυραγάνη από το "κόσκινο" του φορολογικού ελέγχου θα περάσουν όσοι δεν πλήρωσαν το "χαράτσι" μέσω της ΔΕΗ, με απόφαση που υπογράφει ο υφυπ. Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Και όσοι δεν πληρώσουν το ποσό που θα βεβαιώσει η εφορία τότε αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί αλλιώς θα ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης.

Στο μέτωπο των τελών κυκλοφορίας, από την άλλη πλευρά, η φορολογική συμμόρφωση ξεπέρασε το 98% για το 2013. Σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων οχημάτων, ανείσπρακτα έμειναν τα τέλη για 95.000 οχήματα. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, όπου οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι περίπου 200.000 τέλη κυκλοφορίας έμειναν απλήρωτα. Η διασταύρωση των στοιχείων για το 2014 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, επομένως η καμπάνα των προστίμων θα πέσει το προσεχές διάστημα.

Για όσους άφησαν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, όμως, τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί στο Τaxisnet ενσωματώνουν και το προβλεπόμενο πρόστιμο στο ισόποσο των εκάστοτε τελών.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ