2014-01-09 20:36:08
Φωτογραφία για Ελπίδες για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά από τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας
Σημαντική θετική μεταβολή κατέγραψε τον Δεκέμβριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), που εκτιμάται ότι είναι απόρροια της βελτιωμένης κατάστασης της αγοράς, λόγω της εορταστικής κίνησης και της μεγαλύτερης καταναλωτικής δαπάνης.

Τα ευρήματα του δείκτη καταδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις "αφουγκράζονται" άμεσα τον παλμό της αγοράς, παρόλο που οι ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης τους δεν έχουν μεταβληθεί, κάτι που αποτυπώνεται σε ερωτήματα, όπως αυτό που αφορά στις προσλήψεις.

Έτσι, η επίδοση του NGBI 500 τον φετινό Δεκέμβριο προσέγγισε το -19, έναντι -26 τον Νοέμβριο, -20 τον Οκτώβριο και -49 τον Δεκέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 13% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% τον Νοέμβριο του 2013.

Την ίδια στιγμή στο 49% διαμορφώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 38%, έναντι 45% τον Νοέμβριο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.


Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 20% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Νοέμβριο.

Στασιμότητα προβλέπει το 46% (32% τον Νοέμβριο) και επιδείνωση το 33%, έναντι 45% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, ανακόπτεται η τάση για προσλήψεις, που κατέγραφε αύξηση για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόθεση απολύσεων φτάνει στο 23%, έναντι 18% του Νοεμβρίου, ενώ στο 10% (έναντι ποσοστού 13% τον Νοέμβριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η “μερίδα του λέοντος” των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 68%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 69% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Δεκέμβριο καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (25%, έναντι 15% τον Νοέμβριο).

Μείωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 40% (47% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Νοεμβρίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 35%, έναντι 38% τον Νοέμβριο.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ