2014-01-09 22:23:07
Φωτογραφία για De Castro: Δύσκολη η διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Η.Π.Α. Χαμηλό το πακέτο για την προώθηση αγροτικών προϊόντων
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 9/1 η εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ελληνικών αγροτικών προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στην ΕΕ ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ο κ. Paolo De Castro, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ (όπως έγινε αντίστοιχα με τον Καναδά και τη Ν. Κορέα), τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, «θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να επιτύχουμε ένα θετικό για την Ε.Ε. αποτέλεσμα». Παράλληλα, ο κ. De Castro εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του Κανονισμού που αφορά την Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων στην Ε.Ε. και Τρίτες χώρες θα πρέπει να αυξηθεί. Σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να γνωρίζει πριν τις Ευρωεκλογές την πρόταση για την αναθεώρηση του κανονισμού για την Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων.


Επίσης, ο κ. De Castro, ανέφερε κατά την ομιλία του: «Ποιοτικά τρόφιμα σημαίνει ιστορία και φύση. Είναι το μέλλον μας. Τα θεμέλια που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Τα περισσότερα προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης προέρχονται από τη Μεσόγειο. Γι’ αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε την Μεσογειακή Γεωργία. Η ελληνική και η ιταλική προεδρία θα πρέπει να στραφούν στην προώθηση της ποιοτικής παραγωγής. Το πακέτο της ποιότητας θα πρέπει όμως να περιλαμβάνει και την προστασία του καταναλωτή από την εξαπάτηση. Η Νέα ΚΑΠ θα πρέπει να προσπαθήσει να στηρίζει τα προϊόντα αυτά αλλά χρειάζεται οργάνωση και από τους ίδιους τους παραγωγούς».

Τσιόλος

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας, κ. Ντάσιαν Τσιόλος χαριτολογώντας στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «ευτυχώς που κάναμε τώρα την εκδήλωση για τα 100 ΠΟΠ ελληνικά αγροτικά προϊόντα γιατί προβλέπω ότι σύντομα η Ελλάδα θα φτάσει τα 150. Ήδη έχετε 101 με το Τοματάκι Σαντορίνης και έρχεται το 102ο».

Και πρόσθεσε: «σε δύσκολους καιρούς οι Έλληνες στρέφονται ξανά στην γεωργία. Επίσης, αυτό που μας έδειξε η απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Να σημειωθεί επίσης ότι το τελευταίο διάστημα πολλές χώρες εκτός Ε.Ε. θέλουν να στραφούν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ακολουθώντας το παράδειγμα της Ε.Ε.»,

Ολοκληρώνοντας ο κ. Τσιόλος, αναφερόμενος στο θέμα της Φέτα και τόνισε: «Φέτα στο εξωτερικό σημαίνει Ελλάδα. Είναι ένα προϊόν πρεσβευτής της χώρας σας».

Δαμανάκη

Στα θέματα αλιευτικής πολιτικής και την αύξηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ θαλασσινών προϊόντων αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη. «Οι Έλληνες παραγωγοί αξίζουν συγχαρητήρια για το κατόρθωμα να έχουν τόσα πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ειδικά συγχαίρω τους παραγωγούς της Μεσσαράς και της Σαντορίνης που εντάχθηκαν πρόσφατα στον κατάλογο των ΠΟΠ.

Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε με τον Καναδά και την Νότια Κορέα “σχεδόν κερδίσαμε” την προστασία αυτών των προϊόντων. Ελπίζω να κερδίσουμε και στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν καταλάβει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην εξαγωγή τα προϊόντα αυτά. Το 2012 οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών ανήλθαν στο 14% του συνόλου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. Το 2010 οι πωλήσεις ανήλθαν στα 16 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μεγάλο μέρος αυτής της αγοράς», σημείωσε η κα. Δαμανάκη.

Και πρόσθεσε: «Σαν Επίτροπος Αλιείας θα πρέπει να πω ότι αν και η Ελλάδα είναι θαλασσινή χώρα μόνο το αυγοτάραχο Μεσολογγίου ανήκει στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε επίσης την Σαρδέλα Καλλονής, τον Τόνο Αλοννήσου κ.α. Θα πρέπει να φτάσει στους παραγωγούς το μήνυμα διότι ουσιαστικά είναι αυτοί που θα ανακαλύψουν τα προϊόντα. Η Νέα ΚαλΠ, στηρίζεται στο σλόγκαν “ψαρεύουμε λιγότερο κερδίζουμε περισσότερο”, πρέπει όμως να υπάρχει σωστή προώθηση των προϊόντων και σήμα ποιότητας.

Τσαυτάρης

Στην στροφή των Ελλήνων αγροτών προς την ποιοτική γεωργία μίλησε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Όπως ανέφερε: «Η Ελλάδα κάνει στροφή στην γεωργία ποιότητας. Όταν αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής ο κατάλογος των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) απαριθμούσε 100 προϊόντα. Σήμερα ο αριθμός τους φθάνει τα 101 και με την καταχώρηση για το Τοματάκι Σαντορίνης. Από τα 10 σημαντικότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα μας τα 5 είναι αγροτικά (λάδι, ψάρια, φρούτα, κονσέρβες και τυριά). Θα αρχίσουμε την ανάπτυξη της χώρας μας “πατώντας” σε στερεή βάση που είναι η παραγωγή ποιοτικών τροφίμων. Ξεκινάει μια νέα περίοδο για την ΚΑΠ και την ΚαλΠ με σημαντικούς πόρους. Η χώρα μας κατά την διάρκεια της προεδρίας της μεταξύ άλλων θα υποστηρίξει το σήμα βιολογικής παραγωγής ενώ έρχονται επιπλέον σήματα για τα παραδοσιακά, νησιώτικα και ορεινά προϊόντα».

Συμπλήρωσε επίσης: «Η επιτυχία αυτών των σημάτων είναι σίγουρη και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη στην παράδοση. Επίσης το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4 και 6 Μαΐου θα έχει θέμα: Πως τα ποικίλα αγροτικά συστήματα της Ε.Ε. θα μετατραπούν σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Η ΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια στήριξε αλλά δεν ομογενοποίησε την ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα».

Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποσχέθηκε στην Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη ότι στο μέλλον θα γίνουν ΠΟΠ και ΠΓΕ και προϊόντα αλιείας. Ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των κρατών – μελών της Ε.Ε. που παράγουν προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ