2014-01-10 22:27:07
Φωτογραφία για Tai Chi: Η “νέα” γιόγκα και τα οφέλη στην υγεία
Ανακαλύψτε τη φιλοσοφία του Tai Chi… και κάντε «καλό» στην υγεία σας! Με τον τίτλο: «νέα» γιόγκα, η αρχαία πολεμική τέχνη της Κίνας εξαπλώνεται παγκοσμίως, ενώ οι έρευνες ανακαλύπτουν ότι καταπολεμά τις ασθένειες, ηρεμεί το νου και «επιβραδύνει» τη γήρανση.

Ως ένα είδος διαλογισμού, που γεννήθηκε πριν 2.000 χρόνια, το Tai Chi αποτελεί μια ανάσα μέσα στο άγχος της καθημερινότητας.

Σήμερα, πάνω από 2 εκατ. Αμερικάνοι επισκέπτονται τα πάρκα και μέσα από 20λεπτες ήπιες κινήσεις και αναπνοές χαλαρώνουν τους μύες τους και έρχονται κοντά στο γνωστό και ως “T'ai chi ch'uan”. «Μέσα σε έναν high-tech κόσμο, που όλα κινούνται μέσα από την ταχύτητα, την απληστία και τη στιγμιαία ικανοποίηση, το Tai Chi είναι αναγκαίο. Αποτελεί το αντίδοτο που θα μας επαναφέρει στην ισορροπημένη υγεία», ισχυρίζεται Arthur Rosenfeld, δάσκαλος του Tai Chi, στο Reuters.

Τα οφέλη του Tai Chi στην υγεία


Μετά από έρευνες χρόνων, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έφεραν στο φως ότι η αρχαία πολεμική τέχνη χαρίζει διάφορα οφέλη για την υγεία. «Το Tai Chi, εάν συνδυαστεί με την ιατρική αγωγή, όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα «ηλικίας», αλλά και να τα προλάβει», αναφέρει ο Peter M. Wayne της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών

Μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι το Tai Chi είναι ικανό να «συμπληρώσει» μια θεραπεία, αφού μειώνει τον πόνο στους ασθενείς με αρθρίτιδα και υπέρταση, διώχνει το άγχος και βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες του “Archives of Internal Medicine” οι ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια αποκτούν καλύτερη ποιότητα ζωής και διάθεση μέσα από τις ασκήσεις του Tai Chi.

Ευεργετεί τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα

Πέρα από την απομάκρυνση του στρες, η πολεμική τέχνη καταπολεμά και την κατάθλιψη στα άτομα τρίτης ηλικίας, όπως δηλώνει έρευνα του “American Journal of Geriatric Psychiatry”. To Tai Chi εστιάζει στο νου, την αναπνοή και τις φυσικές αισθήσεις, με αποτέλεσμα να σταματά τις άσχημες σκέψεις και να οδηγεί προς τη συνειδητοποίηση και την ηρεμία. Παράλληλα, μια έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 2008, διαπίστωσε ότι βελτιώνει τα προβλήματα ύπνου σε άτομα άνω των 60 και την αδυναμία συγκέντρωσης τους όλο το 24ωρο.

Χτίζει τη μυϊκή δύναμη και προστατεύει από την οστεοπόρωση

Ειδικά οι γυναίκες, που βρίσκονται πιο κοντά στον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, μπορούν να προστατευτούν με το Tai Chi. Ειδικότερα, η πολεμική τέχνη χτίζει τη μυϊκή δύναμη και, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει την πυκνότητα της οστικής μάζας. Επιπλέον, χαρίζει καλή ισορροπία και απομακρύνει τους ηλικιωμένους από το φόβο και τον κίνδυνο των πτώσεων.

Κινείται κατά του Πάρκινσον και είναι ιδανικό για όλους

Και όμως, Tai Chi μπορεί να δοκιμάσει και κάποιος που αναρρώνει από ένα χειρουργείο ή που βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Χάρβαρντ. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι κινήσεις είναι συνήθως κυκλικές και δεν τεντώνουν ούτε τους μύες, ούτε τις αρθρώσεις. Έτσι, μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καθενός. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του “New England Journal of Medicine”, οι ασθενείς με Πάρκινσον επωφελούνται από αυτό, αφού περπατούν και στέκονται καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα έχουν λιγότερες πτώσεις.

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ