2014-01-10 22:51:08
Φωτογραφία για Τόνους αποβλήτων ξυλείας κατέσχεσαν οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος
Απόβλητα ξυλείας, τα οποία είχαν εκφορτωθεί στο λιμάνι του Λαυρίου, κατέσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

Έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν στις 8 και 9 Ιανουαρίου οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος, εντοπίστηκαν 5.800 τόνοι από καμένα και βρεγμένα παράγωγα ξυλείας (μοριοσανίδες και κόντρα πλακέ).

Το συγκεκριμένο φορτίο παρελήφθη προς καταστροφή ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο». Στη συνέχεια παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό» και τελικώς αποτέθηκε σε αγρόκτημα στον Ασπρόπυργο Αττικής (θέση Γκορυτσά) προς αξιοποίηση με τρόπο που ερευνάται.

Σε συνεργασία με τις τελωνειακές και λιμενικές αρχές, καθώς και με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας, η ποσότητα αποβλήτων που βρέθηκε στον Ασπρόπυργο κατασχέθηκε, όπως και ποσότητα περίπου 20 τόνων η οποία παρέμενε στον χώρο του λιμένα Λαυρίου. Παράλληλα, ακολουθήθηκε διαδικασία αυτοφώρου για τους εκπροσώπους δύο εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών και σχηματίσθηκε δικογραφία.


Ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών και έκτακτων ελέγχων για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν εστιαστεί στην διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων», τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, «με διαρκείς ελέγχους και κεντρικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν την συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το μήνυμα είναι σαφές: Δεν θα ανεχτούμε καμία έκπτωση για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ