2014-01-12 17:58:05
Φωτογραφία για ΥΠΕΚΑ: Παράνομες γεωτρήσεις, τέλος
Τέλος στο καθεστώς των παράνομων γεωτρήσεων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τις γεωτρήσεις αλλά και για τις ποσότητες του νερού που... αντλούνται από τις περίπου 10.000 γεωτρήσεις που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη τη χώρα, από το υπουργείο προχωρούν στη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας.

Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται σε όλα τα συμβόλαια, αλλά και στα ιδιωτικά συμφωνητικά για μίσθωση ακινήτων, στα οποία λειτουργεί γεώτρηση, θα πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός εγγραφής (της γεώτρησης) στο Εθνικό Μητρώο. Για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όλες οι γεωτρήσεις που έχουν λάβει άδεια πριν από το 2005 αλλά και αυτές που λειτουργούν χωρίς άδεια - το ίδιο διάστημα - θα πρέπει μέχρι τις 15 Μαΐου να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο μέσω του δήμου. Όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν λάβει άδεια έως το τέλος του ερχομένου Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Μητρώο είναι ηλεκτρονικό και τηρείται στην Γενική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων.
greenweek.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ