2014-01-16 00:45:10
Φωτογραφία για Απίστευτος εμπαιγμός των εργαζόμενων σεκιούριτι από τους κ.κ. Δένδια και Αρβανιτόπουλο
του Ευρυσθένη Λιμνιώτη, Δρ. Εγκληματολογίας, Εκπαιδευτή Ασφάλειας

Τις τελευταίες μέρες διάβαζα τις εξελίξεις στο θέμα των... εξετάσεων πιστοποίησης του Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας (κοινώς σεκιούριτι) και δεν ήξερα αν θα έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω προσπαθώντας να καταλάβω το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τόσα πολλά κωμικοτραγικά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Συνήθως σε αυτή τη χώρα για να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή σε νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, κλπ περνάνε χρόνια, αλλά όπως φαίνεται ο κλάδος των σεκιούριτι συναγωνίζεται επάξια σε ποσότητα το νομοθετικό έργο που συντελείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το ιστορικό λοιπόν έχει ως εξής:

1. Το Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας εκδίδει το Ν.4186/2013, ο οποίος πρακτικά καταργεί την διαδικασία εξετάσεων πιστοποίησης Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας. Έτσι, ο ΕΟΠΠΕΠ και το ΚΕΜΕΑ δεν μπόρεσαν να κάνουν εξεταστική το Φθινόπωρο με τον κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενοι να απολυθούν αφού δεν μπορούσαν αν ανανεώσουν την άδεια εργασίας τους.


2. Μπροστά στις αντιδράσεις το Υπουργείο Παιδείας πέρασε τον Δεκέμβριο μια διάταξη με βάση την οποία οι συγκεκριμένες εξετάσεις μέχρι έκδοσης των απαραίτητων νέων υπουργικών αποφάσεων, θα διεξάγονται με το σύστημα που ίσχυε πριν την έκδοση του Ν.4186/2013.

3. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι πέρασε μια διάταξη με βάση την οποία οι ήδη εργαζόμενοι επιτρέπεται να ανανεώνουν τις άδειές τους για 5 έτη χωρίς την πιστοποίηση.

Έτσι φαινομενικά λύθηκε το πρόβλημα και ο ΕΟΠΠΕΠ με το ΚΕΜΕΑ προχώρησαν στην προκήρυξη των εξετάσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής τις 10/01/2014.

Και ξαφνικά ακριβώς στην ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για συμμετοχή στις εξετάσεις εκδόθηκε ο Ν.4229/2014 στον οποίο ορίζεται ότι οι άδειες που θα ανανεωθούν χωρίς πιστοποίηση δεν έχουν ισχύ 5 ετών αλλά μόνο 6 μηνών !!

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σεκιούριτι πλήρωσαν ή θα πληρώσουν παράβολο για την ανανέωση της άδειάς τους και σε μερικούς μήνες θα χρειαστεί να το ξαναπληρώσουν. Αυτό φυσικά θα συμβεί μόνο εάν είναι τυχεροί και ο ΕΟΠΠΕΠ με το ΚΕΜΕΑ προκηρύξουν ξανά εξετάσεις και έχουν βγάλει αποτελέσματα πριν τον Ιούνιο 2014, γιατί αλλιώς θα χάσουν τις δουλειές τους αφού δεν θα έχουν πάρει την πιστοποίηση !!

Και σαν να μην φτάνει αυτό το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Ν.4229/2014 πέρασε μια συμπληρωματική τροπολογία στον Ν.4186/2013 στην οποία επιχειρεί αντιστοίχιση του πιστοποιητικού που παρέχεται στους επιτυχόντες των εξετάσεων ΕΟΠΠΕΠ-ΚΕΜΕΑ με το πιστοποιητικό που παρέχεται στους αποφοίτους Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) 3ετούς διάρκειας σπουδών. Αυτό από μόνο του ακούγεται αντισυνταγματικό και εάν η διάταξη εφαρμοστεί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η αντιστοίχιση προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικότητας Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας στις ΣΕΚ η οποία προς το παρόν δεν υπάρχει.

Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν οι εξετάσεις πραγματοποιηθούν δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο ΕΟΠΠΕΠ θα είναι σε θέση να εκδώσει τις πιστοποιήσεις για τους δικαιούχους επιτυχόντες των εξετάσεων.

Όπως φαίνεται ο εμπαιγμός των εργαζόμενων σε έναν από τους λίγους κλάδους που γνωρίζει ανάπτυξη στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Πραγματικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν οι κ.κ. Δένδιας και Αρβανιτόπουλος έχουν ιδέα για το τι γίνεται στα υπουργεία που προΐστανται και το ποιες είναι οι συνέπειες των νομοσχεδίων που εισηγούνται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ένα οργανωμένο εισπρακτικό σχέδιο ενάντια στους 60.000 εργαζόμενους στον κλάδο τότε η ανεπάρκεια και ανικανότητα που παρουσιάζουν τόσο ο ΕΟΠΠΕΠ όσο και το ΚΕΜΕΑ -έχοντας την βασική ευθύνη για τις εξετάσεις πιστοποίησης- είναι μυθιστορηματική.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έχει υπάρξει έστω και μία παραίτηση σε κανέναν από τους δύο φορείς ή στα υπουργικά επιτελεία/γραφεία αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι ότι οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια είναι ακόμη στρογγυλοκαθισμένοι στις καρέκλες τους και απλά κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες μεταξύ τους μέχρι να ξεχαστεί το θέμα.

Ευθύνες για την κατάσταση σαφώς βαραίνουν και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων που όπως φαίνεται ανέχονται αυτή την κατάσταση και δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες θεσμικής αντίδρασης που τους δίνονται.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις ή αντιδράσεις για να επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα και να μην χάσουν τις δουλειές τους αυτή τη δύσκολη εποχή συμπολίτες και συνάδελφοι.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ