2014-01-17 01:40:07
Φωτογραφία για Σύγγραμμα του Αν.Γορδίου επέστρεψε στα Μεγάλα Βραγγιανά
Στα ιστορικά Μεγάλα Βραγγιανά βρίσκεται ήδη ένα πολύτιμο χειρόγραφο βιβλίο με το σημαντικότερο σύγγραμμα του Αναστασίου Γορδίου του εξ Αγράφων (1654-1729). Πρόκειται για χαρτώο κώδικα, 134 φύλλων, βιβλιοδετημένο δερμάτινο της εποχής και με φθορές, όπως το διέσωσε η χειρόγραφη παράδοση.

Ο τίτλος του μακροσκελής:

Βιβλίον κατά μωάμεθ, και κατά λατείνων συντεθέν (ως βεβαιούσιν οι ειδότες) παρά του σοφωτάτου ιεροδιδασκάλου αναστασίου του γορδίου του εξ αγράφων … μέχρι της εκείνου μακαρίου τελευτής πεφυλαγμένον εν απορρήτοις. Δι αιτίαν ην η μακαρία εκείνη οίδε ψυχή, εφανερώθη δε, και εδόθη τοις αιρουμένοις μεταγράψας παρά των προσηκόντων εκείνου με την εις θεόν εκδημίαν αυτού. Περιέχον δε θαυμαστά τινά, και αξιομνημόνευτα, φρικώδη τε και δέος ου το τυχόν εμποιούντα τοις εσκεμμένως εντυγχάνουσι. […] θρηνώδη […] διηγούμενον και παριστόν σαφέστατα ταύτας είναι τας της αποστασίας ημέρας.


Το παραπάνω βιβλίο ήταν στην κατοχή του πανελληνίως γνωστού εκδότη Κώστα Χ. Σπανού, ο οποίος το παρουσίασε στο 142 τεύχος (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013) του περιοδικού «ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ (Τριμηνιαία έρευνα ιστορίας του βιβλίου, εικονογραφίας, παλαιών χαρακτικών, αναδρομικής βιβλιογραφίας)» και το ενέταξε στην 113η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων, που πραγματοποιήθηκε στις 20-12-2013 (Αριθμός Καταλόγου: 634β).

Η τιμή του είχε οριστεί στο ποσό των 1.300 – 2.300 Ευρώ.

Αρκετοί βιβλιόφιλοι συμπατριώτες μας, και όχι μόνο, έδειξαν ενδιαφέρον αλλά λόγω οικονομικής κρίσης κανείς δεν διέθεσε το ορισθέν ποσό για την απόκτηση του χειρογράφου. .

Ευτυχώς όμως που, με παρέμβαση του γνωστού Ευρυτάνα ιστορικού ερευνητή και συλλέκτη κ. Ηλία Μπουμπουρή αγοράστηκε από την ενορία του Αγίου Γεωργίου Μεγάλων Βραγγιανών, την γενέτειρα του Αναστασίου Γορδίου Συμβολικό, ελάχιστο, ποσό διέθεσε και ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης εκ μέρους της ολότητας των Ευρυτάνων εκτιμώντας την τιτάνια προσπάθεια απόκτησης του σπάνιου και πολύτιμου αυτού κώδικα, τόσο από τους Βραγγιανίτες όσο και από τους εραστές του

έργου του Αναστασίου Γορδίου.

Η παράδοση και η παραλαβή του πολύτιμου αυτού θησαυρού έγινε στις 10-1-2013 από τον εκδότη κ. Κώστα Σπανό στον νεοχειροτονηθέντα (26-7-2013) από τον Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο ευπαίδευτο ιερέα π. Κωνσταντίνο Κουτσουπιά, ο οποίος διακονεί επάξια τον τόπο που διακόνησε προ τριών αιώνων ο κορυφαίος και καθαγιασμένος στη συνείδηση των ντόπιων λόγιος ιερομόναχος Αναστάσιος ο Γόρδιος.

Κατά τη μικρή και σεμνή τελετή της παράδοσης και της παραλαβής συμβολικά ήταν παρόντες, εκτός των παραπάνω ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστας Παπαδόπουλος και ο «μεσολαβητής» κ. Ηλίας Μπουμπουρής., στον οποίον οφείλεται και η τεράστια αυτή επιτυχία. Μεγάλος απών, παρά την καταλυτική συμμετοχή του στη διαδικασία της απόκτησης του χειρογράφου, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ήταν ο εκ Μεγάλων Βραγγιανών ορμώμενος ιατρός κ. Κωνσταντίνος Τσιώλης, τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Βραγγιανιτών «Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ» .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος Ηλίας Γ. Λιάσκος.-

prassia-eyrytanias.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ