2014-01-19 21:26:11
Φωτογραφία για Το διπλό δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά... !!!
Ενώπιον ενός διπλού διλήμματος σχετικά με τον χρόνο του ανασχηματισμού αλλά και της διεξαγωγής εθνικών εκλογών βρίσκεται ο  πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ως σημείο αναφοράς για το πρώτο δίλημμα ορίζονται οι ευρωεκλογές, ενώ για το δεύτερο η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στην εκλογή νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή και άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο την άνοιξη του 2015.

Για το ζήτημα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου, δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου ή τον Ιούνιο στον απόηχο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό ανασχηματισμό πριν από τις κάλπες προτάσσουν το επιχείρημα ότι η Ν.Δ
. θα πρέπει να δώσει την κρίσιμη εκλογική μάχη εκπέμποντας ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό στίγμα: Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «υπάρχουν υπουργοί, όπως οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης και Μ. Χρυσοχοΐδης που μεταδίδουν λογικές αποτελεσματικότητας και ρήξεων στους τομείς ευθύνης τους, αλλά σε άλλα υπουργεία επικρατεί εικόνα κόπωσης και τέλματος».

Επιπλέον μέσω μιας αλλαγής στο υπουργείο Οικονομίας, με την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα σε άλλη θέση, θα επιχειρηθεί να σταλεί το μήνυμα για αλλαγή «φάσης», μέσω της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, τροποποιήσεων στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μετάβασης της οικονομίας σε περίοδο ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, οι υποστηρικτές του ανασχηματισμού τον Απρίλιο επισημαίνουν πως τότε αφενός θα έχει πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αφετέρου οι νυν υπουργοί θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη όσοι υποστηρίζουν πως ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει μετά τις ευρωεκλογές, αναφέρουν πως α) αν γίνει νωρίτερα θα απέφερε πολιτικό κόστος και όχι όφελος στην κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να αιτιολογηθεί γιατί γίνονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και β) ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη εφεδρεία για την απορρόφηση των όποιων κραδασμών από αρνητικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.

Σχετικά με τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τριπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο. Αρνητικές σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζονται και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Την προσφυγή στις κάλπες εντός του 2014 απορρίπτει και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η εξάντληση της τετραετίας φαντάζει αδύνατη με δεδομένο και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τον Μάρτιο του 2015.

Για αυτόν τον λόγο εσχάτως διακινείται και το σενάριο η κυβέρνηση να προκαλέσει με δική της πρωτοβουλία εκλογές τον Οκτώβριο, εκμεταλλευόμενη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγει μια μακρά και άκρως πολωτική προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει βάση καθώς στην κυβέρνηση αναφέρουν πως μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί πιθανότητα η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και εκτιμούν πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αποκομίσουν σχετικά οφέλη.

Στο δημοσίευμα της Καθημερινής σημειώνεται πως όσοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, υποστηρίζουν πως θα μπορούσε τότε να διευθετηθεί και το ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Για παράδειγμα, τα κόμματα θα μπορούσαν να ανακοινώσουν ποιο πρόσωπο προκρίνουν ως διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία, ώστε αυτό να αποτελέσει πρόσθετο διακύβευμα των εκλογών.

Μάλιστα, κατά μια εκδοχή, οι εκλογές θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού το Σύνταγμα δεν ορίζει πότε πρέπει να εκκινήσουν οι σχετικές ψηφοφορίες, αλλά μόνον ότι «η εκλογή Προέδρου γίνεται ένα τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας»...tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ