2014-01-20 17:27:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Μύλος στο ΙΚΑ - Εργοδότες και λογιστές ζητούσαν να μάθουν ποιό είναι τελικά το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο
«Μύλος» από το πρωί σήμερα στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ στην Πάτρα από δεκάδες εργοδότες και λογιστές που ζητούσαν εναγωνίως να πληροφορηθούν ποιο τελικά είναι το ύψος του προστίμου για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. 10.550 ευρώ ή μόνο 500 ευρώ;

Tο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Πάτρα ελεγκτικό κλιμάκιο του ΙΚΑ από την Αθήνα το οποίο προέβη σε ελέγχους σε δεκάδες επιχειρήσεις. Σε αρκετές από αυτές εντοπίστηκαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και βεβαιώθηκαν τα σχετικά πρόστιμα.

Σήμερα, από το πρωί, οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ κατακλύσθηκαν από εργοδότες και λογιστές που ζητούσαν να πληροφορηθούν ποιο τελικά είναι το ύψος του προστίμου. Διότι το τσουχτερό πρόστιμο των 10.550 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο, επιβάλλεται μόνο όταν ο εργοδότης δεν έχει συμπεριλάβει τον ευρεθέντα ανασφάλιστο εργαζόμενο στην Α.Π.Δ., δηλαδή στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι της τάξης των 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.


Έως τώρα, πάντως, η διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει φροντίσει με οδηγία της να κατευθύνει τις Υπηρεσίες του Ιδρύματος με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια αναφορικά με το ύψος των προστίμων και φυσικά αναστάτωση στις τάξεις των εργοδοτών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος το πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο επιβάλλεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και όχι από το ΙΚΑ και μόνο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έχει περιληφθεί στην Α.Π.Δ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ισχύει το πρόστιμο των 500 ευρώ.

«Η διευκρίνιση αυτή είναι αναγκαία», λέει ο κ. Κυριακόπουλος. Προσθέτοντας ότι «οι εργοδότες δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν αλλά να προβληματιστούν. Και φυσικά να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν ν’ απασχολούν προσωπικό το οποίο είναι ανασφάλιστο. Το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής είναι μεγάλη πληγή για το ασφαλιστικό μας σύστημα και σαφέστατα πρέπει να παταχθεί».

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ