2014-01-20 22:59:43
Φωτογραφία για Γερμανία: Νοθεία στην ψηφοφορία του «αυτοκινήτου της... χρονιάς»!
Μαρία Παναγιώτου

Μετρ της διαφθοράς και της απάτης αποδεικνύονται σε όλα τα επίπεδα οι Γερμανοί, καθώς άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο, αυτή τη φορά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, απασχολεί τον Τύπο της χώρας. Στο στόχαστρο των δημοσιευμάτων βρίσκεται η γερμανική ADAC, η μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στην Ευρώπη, που αριθμεί 19.000.000 μέλη,

πραγματοποιεί και δημοσιεύει στατιστικά αξιοπιστίας των αυτοκινήτων και απονέμει τα βραβεία Gelbe Engel σε μοντέλα αυτοκινήτων, θεσμός που θεωρούνταν -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Εν ολίγοις, οι αξιολογήσεις της ADAC κατευθύνουν την αγοραστική κοινή γνώμη και επηρεάζουν σημαντικά τις πωλήσεις. Οι τελευταίες αποκαλύψεις όμως θίγουν ανεπανόρθωτα τις αξιολογήσεις της λέσχης, καθώς, όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα είναι προϊόν νόθευσης. Ηδη ο Μίχαελ Ραμστέτερ, υπεύθυνος επικοινωνίας της ADAC και αρχισυντάκτης του περιοδικού της λέσχης «Motorwelt», υπέβαλε την παραίτησή του παραδεχόμενος τη νόθευση των στοιχείων της ψηφοφορίας του βραβείου Gelber Engel για την ανάδειξη του αυτοκινήτου της χρονιάς.


Η «Bild»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», ο Ραμστέτερ παραδέχθηκε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου της ADAC ότι παραποίησε τα δεδομένα της ψηφοφορίας προκειμένου να αναδειχθεί το Golf της Volkswagen «το αγαπημένο αυτοκίνητο» των Γερμανών. Την υπόθεση έφερε στο φως η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» πριν από μερικές ημέρες. Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα του Μονάχου υποστήριξε ότι η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου παραποίησε τα στοιχεία, ισχυριζόμενη ότι έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία 290.000 μέλη, ενώ συμμετείχαν μόνον 76.000 και ότι το Golf αναδείχθηκε πρώτο με 34.299 ψήφους, ενώ στην πραγματικότητα έλαβε μόνον 3.409.

Η ADAC βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κρίση εμπιστοσύνης», αναφέρουν σχολιαστές, επικαλούμενοι την «κάκιστη επικοινωνιακή διαχείριση» της υπόθεσης. Αυτό που εξοργίζει την κοινή γνώμη είναι η στάση που τήρησαν τα διευθυντικά στελέχη της λέσχης. Την περασμένη Πέμπτη, κατά την τελετή της απονομής του βραβείου Gelber Engel και μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Süddeutsche Zeitung», ο γενικός διευθυντής της ADAC Καρλ Ομπερμαϊερ απέρριψε με ειρωνικά σχόλια το σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για αναλήθειες και αστήριχτους υπαινιγμούς. Φυσικά, τα πράγματα δεν ήταν έτσι και, όπως φαίνεται, η λέσχη θέλει να αποδώσει τη νοθεία προσωπικά στον Ραμστέτερ, ο οποίος έκανε λόγο «προσωπικά σφάλματα». Ωστόσο, αναγκαστικά προχωρά και εσωτερική έρευνα για τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί κρούσματα παραποίησης στοιχείων της ψηφοφορίας για το «αυτοκίνητο της χρονιάς».

Μαρία Παναγιώτου

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ