2014-01-24 01:51:08
Φωτογραφία για Στα θεμέλια επί …18 χρόνια
Ανεκπλήρωτο παραμένει το όνειρο για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο Αγρίνιο Πάνε σχεδόν 18 χρόνια, από τότε που το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο Αγρίνιο αποφάσισε τη δημιουργία ενός ιδρύματος για ανάπηρα παιδιά και παιδιά με ανίατες ασθένειες, απουσία οποιασδήποτε άλλης τέτοιας υποδομής σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Το ίδρυμα επρόκειτο μάλιστα να παρέχει τη δυνατότητα ολοήμερης φιλοξενίας και φροντίδας ,από ειδικούς, των παιδιών αυτών.

Ο ιερέας Χρήστος Παπαχρήστος που βρίσκεται χρόνια στη διοίκηση του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, ξεκίνησε αυτόν τον αγώνα, με συνοδοιπόρους του τους ίδιους τους πιστούς και στόχο την εκπλήρωση του ονείρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναού, για ολοκλήρωση του έργου.

Οι αντιδράσεις για την ανέγερση του κτηρίου επί της οδού Κάσκαρη ξεκίνησαν πριν ακόμη από την έναρξη των εργασιών
. Αρχικά ήταν περίοικοι εκείνοι που αντιτίθονταν στο έργο, ζητώντας να διαμορφωθεί το οικόπεδο σε παιδική χαρά. Ένα αίτημα άστοχο, καθώς πέραν της ίδιας της ανάγκης για δημιουργία ενός χώρου που θα εξυπηρετούσε τους συγκεκριμένους σκοπούς, το οικόπεδο είναι δωρεά προς τον Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής και παραχωρήθηκε από τη δωρήτρια για να υπηρετίσει ακριβώς αυτόν το σκοπό γιά τον οποίο ξεκίνησε κάποτε να οικοδομείται.

Το αίτημα των περιοίκων έφτασε τότε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως ήταν λογικό, δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση των χρημάτων για το έργο συνεχίστηκαν, με τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεόκλητο να προσφέρει 5 εκ. δραχμές και, με τη συγκέντρωση 44 ακόμη εκατομμυρίων δραχμών, χρήματα του Ναού και των πιστών που τα προσέφεραν για το έργο, ξεκίνησαν οι μελέτες, τα σχέδια του οικοδομήματος, μέχρι που εκδόθηκε, το 1997, η άδεια από τη ναοδομία. Κατασκευάστηκε ακόμη η βάση για το τετραώροφο κτήριο που επρόκειτο να κτιστεί.

Όταν όμως τα χρήματα αυτά τελείωσαν, η βοήθεια από το κράτος κρίθηκε αναγκαία.

Το μόνο ωστόσο που μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά την εκκίνηση του έργου έχει κατασκευαστεί στο οικόπεδο, είναι τα… θεμέλια.

Η πινακίδα «Ανέγερση Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής- Ορφανοτροφείο Κοσμάς ο Αιτωλός» δεσπόζει επί χρόνια στα… μπετά.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας είχε πριν από 14 περίπου χρόνια αποφασίσει να βοηθήσει την προσπάθεια προσφέροντας για τον σκοπό της ανέγερσης του κτηρίου το ποσό των 3 εκατομμυρίων δραχμών, χρήματα που δεν δόθηκαν ποτέ.

Κάποια χρόνια μετά, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε ενέργειες ώστε μέσω του συλλόγου «Αλληλεγγύη» να χρηματοδοτηθεί το έργο με ευρωπαϊκό κονδύλι 200 εκατ. δραχμών. Τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Ιερά Σύνοδο, απ’ όπου και θα δίνονταν στο Ναό για να συνεχίσει το έργο, λόγω των πολιτικών συγκυριών της περιόδου.

Το 2005 υπήρξε εκ νέου αίτημα του Ναού προς την ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος είχε μεριμνήσει ώστε να δοθεί για τον σκοπό το ποσό του 1.940.000 ευρώ. Για να δοθούν μάλιστα τα χρήματα αυτά ζητήθηκε από τη διοίκηση του Ναού αναθεώρηση της άδειας και παρότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, τα χρήματα , για ακόμη μια μια φορά, δεν έφτασαν ποτέ Το όνειρο όμως για τη δημιουργία του ιδρύματος δεν έσβησε. Η στήριξη τόσο από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας όσο και από του φορείς του νομού αλλά και από την Κεντρική Εκκλησία της Ελλάδος είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί επιτέλους το κτήριο και να ξεκινήσει η λειτουργία του ιδρύματος που θα υπηρετεί σκοπούς για τους οποίους θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να έχει χρόνια τώρα μεριμνήσει.

agrinionews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ελεύθερη πτώση το πέσο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε ελεύθερη πτώση το πέσο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ