2014-01-26 15:51:08
Φωτογραφία για Νίκησε τον Ναδάλ ο Βαβρίνκα και κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν!
Σε έναν τελικό γεμάτο δράμα ο Στάνισλας Βαβρίνκα επικράτησε σε τέσσερα σετ του Ράφα Ναδάλ. Ο 28χρονος Ελβετός ξεπέρασε τον Ρότζερ Φέντερερ και δεν άφησε τον Ναδάλ να γράψει ιστορία.

Για να παραφράσουμε τη μυθική ατάκα του αείμνηστου Βίτας Γκερουλάιτις "κανένας δεν κερδίζει τον Στάνισλας Βαβρίνκα δεκατρείς συνεχόμενες φορές".

Ο... άλλος Ελβετός βγήκε επιτέλους από τη σκιά του Ρότζερ Φέντερερ, νίκησε τον Ράφα Ναδάλ με 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 στον τελικό και κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν.

Ο 28χρονος Ελβετός σήκωσε ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα τρόπαια στο τένις στην 36η συμμετοχή του σε Grand Slam. Δεν άργησε, τώρα ανεβαίνει η καριέρα του και όπως ήταν ήδη γνωστό, είναι πλέον ο πρώτος Ελβετός στην παγκόσμια κατάταξη: Στο Νο3 ο Βαβρίνκα και στο Νο8 ο Φέντερερ.

Ο τελικός του Βαβρίνκα

Ο νυν προπονητής του Ρισάρ Γκασκέ, ο Σέρτζι Μπρουγκέρα ήταν ο τελευταίος που είχε αποκλείσει το Νο1 και το Νο2 του ταμπλό στο δρόμο για το Ρολάν Γκαρός το 1993. Ο Βαβρίνκα έγινε ο επόμενος, αλλά ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ GRAND SLAM ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΝ ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΔΑΛ.


"Πέρυσι είχα ένα δύσκολο αγώνα (σ.σ. με τον Τζόκοβιτς στα προημιτελικά), έκλαιγα μετά την ήττα. Σε ένα χρόνο έγιναν πολλά. Μάλλον ονειρεύομαι πολύ απόψε, θα δούμε αύριο τι θα γίνει όταν ξυπνήσω", δήλωσε ο συγκινημένος νικητής. 

Στο γύρο του θριάμβου

Τι έπαθε ο Ναδάλ;Ο Ναδάλ είχε βάλει στόχο να γίνει ο τρίτος τενίστας που θα κατακτούσε τουλάχιστον από δύο φορές και τα τέσσερα Grand Slams. Βγήκε αποφασισμένος στο κορτ, αλλά αιφνιδιάστηκε από τον Βαβρίνκα. Με σωστή τακτική από τον προπονητή του, Μάγκνους Νόρμαν (σ.σ. τον ίδιο που είχε και ο Ρόμπιν Σόντερλινγκ το 2009 στο Παρίσι), καλό σερβίς που δεν μπορούσε να προβλέψει που θα πήγαινε ο Ναδάλ, έκανε break στο τέταρτο γκέιμ για να προηγηθεί με 3-1.

Κι αν το μπάκχαντ με το ένα χέρι είναι ευάλωτο απέναντι στον Ναδάλ, αυτό δεν φάνηκε. Μέχρι και σερβίς βολέ έπαιξε ο Ελβετός για να πάρει το πρώτο σετ με 6-3. Το πρώτο σετ μετά από 26 σερί του Ναδάλ στους μεταξύ τους αγώνες.

Στο πρώτο γκέιμ του δεύτερου σετ ο Ναδάλ δέχθηκε το break, δέχθηκε παρατήρηση για παραβίαση του χρόνου από τον διαιτητή με τον τηλεοπτικό φακό να συλλαμβάνει τον Τόνι Ναδάλ να δίνει οδηγίες. Ο Βαβρίνκα ήταν επιθετικός, κυνηγούσε τον κάθε πόντο και προηγήθηκε με 2-0.

Στο τρίτο γκέιμ με τον Ναδάλ στο σερβίς, ο αριστερόχειρας από τη Μαγιόργκα έπιασε χαμηλά τη μέση του, ο πόνος ήταν έντονος. Κράτησε με δυσκολία το σερβίς και ζήτησε ιατρικό τάιμ άουτ.

Οι δύσκολες στιγμές του Ναδάλ

Εκεί δημιουργήθηκε η μεγάλη αναστάτωση. Ο Βαβρίνκα ζήτησε το λόγο από τον διαιτητή Κάρλος Ράμος γιατί δεν τον ενημέρωνε για το πρόβλημα του αντιπάλου του. Ο Ράμος καθυστέρησε να δώσει τα τρία λεπτά που είχε δικαίωμα να δεχθεί ιατρική βοήθεια για τον μυικό σπασμό στην πλάτη.

Ο Ναδάλ επέστρεψε στο κορτ εν μέσω αποδοκιμασιών ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του. Πολύ σφιγμένος φάνηκε να δακρύζει από τον πόνο στο τέταρτο γκέιμ. Ο Βαβρίνκα προηγήθηκε με 5-1, λοξοκοιτάζοντας στην πλευρά του Ναδάλ σε κάθε ευκαιρία. Ο Ναδάλ μείωσε σε 5-2 και ο αντίπαλος του σφράγισε το σετ με 6-2 και προβάδισμα δύο σετ.

Περιμέναμε τον Ναδάλ να κατευθυνθεί στο φιλέ για τη χειραψία, να εγκαταλείψει τον αγώνα. Δεν το έκανε και το τρίτο σετ ήταν ίσως το πιο άβολο θέαμα για τους φιναλίστ και τους θεατές. Ο Βαβρίνκα έχασε το ρυθμό του, ο Ναδάλ πάλευε με όποια δύναμη είχε και πήρε το τρίτο σετ με 6-3! Κι ενώ σε κάθε ευκαιρία, ερχόταν κοντά του ο φυσιοθεραπευτής, στο τέλος του σετ τον έδιωξε.

Ο Ναδάλ έχει αποχωρήσει έξι φορές από αγώνα, ποτέ σε τελικό. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, το 2006 στον τελικό του γυναικών, η Ζιστίν Ενάν κυνηγήθηκε από τα ΜΜΕ για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο επισκίασε την πρώτη νίκη της Αμελί Μορεσμό. Στο Γουίμπλεντον εκείνη τη χρονιά η Γαλλίδα πήρε την... εκδίκηση της από την Ενάν.

Στο τέταρτο σετ ο Βαβρίνκα κατάλαβε πως έπρεπε να τελειώσει τον αγώνα, έκανε break στο 4-2. Μολονότι ο Ναδάλ έσπασε πίσω το σερβίς, ο Ελβετός έκανε το 5-3. Με τρία μεγάλα σερβίς και το πιο γλυκό φόρχαντ χτύπημα στην καριέρα του, το Αυστραλιανό Όπεν ήταν δικό του.

ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣΝευρίασε, θύμωσε, απελπίστηκε, αλλά πανηγύρισε τη νίκη ως πραγματικός τζέντλεμαν. Απλά σήκωσε τα χέρια, σεβόμενος την κατάσταση του αντιπάλου του. Πλησίασε στο φιλέ, αγκαλιάστηκε με τον Ναδάλ, τον ρώτησε αν είναι καλά και ο Ναδάλ έριξε το κεφάλι του στον ώμο του Βαβρίνκα.

Στην απονομή ο Βαβρίνκα καθησύχασε τον Ναδάλ πως η μέση του θα γίνει καλά και τον συνεχάρη για την επιστροφή του μετά από το σοβαρό τραυματισμό. Όμως στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ο δακρυσμένος Ναδάλ ευχαρίστησε τους θεατές και ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο που τελείωσε ο ίδιος το τουρνουά και γνώρισε την αποθέωση.

Η συγγνώμη του Ναδάλ

Στο Ρολάν Γκαρός το 2013 ο Ναδάλ είχε νικήσει τον Βαβρίνκα. Στο Παρίσι ο Ναδάλ λογικά θα αναζητήσει τον 14ο Grand Slam τίτλο του, αυτόν που δεν κέρδισε σήμερα για να πιάσει στις κατακτήσεις τον Πιτ Σάμπρας, ο οποίος ταξίδεψε ξανά στη Μελβούρνη μετά από χρόνια και πραγματοποίησε την απονομή.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς

Στη Μελβούρνη παρατηρήθηκε μια ανανέωση στο ανδρικό τένις. Για πρώτη φορά μετά το 2009 και τον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο στο Αμερικανικό Όπεν, ο νικητής ενός Grand Slam δεν ονομάζεται Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Φέντερερ ή Άντι Μάρεϊ.

Πηγή:sport24.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ