2014-01-27 21:11:38
Φωτογραφία για ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ: Το eρωτικό παιχνίδι που κατέληξε σε τραγωδία στην Λυκόβρυση - Υπόθεση Βαγιωνή
Φεβρουάριος του 1994, ο επιχειρηματίας Ιωσήφ Βαγιωνής, 47 χρόνων, μαχαιρώνει την ερωμένη του, 33χρονη φιλόλογο Ελένη Πίσκου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ο ίδιος μίλησε αργότερα για "τραγικό ατύχημα” Η ελληνική κοινή γνώμη στράφηκε με πάθος κατά του Βαγιωνή από την πρώτη στιγμή. Οι αιτίες ήταν δύο. Πρώτη, η γενικευμένη συμπάθεια προς την μαυροντυμένη μητέρα της Πίσχου, η οποία ζητούσε δικαιοσύνη, τονίζοντας τον πλούτο και τη δύναμη του Βαγιωνή και, παράλληλα, ήταν γνωστό ότι έπρεπε να μεγαλώσει μόνη τα ορφανά εγγόνια της, ένα 16χρονο αγόρι, που η Πίσχου είχε αποκτήσει σε γάμο και μία οκτάχρονη κόρη που είχε αποκτήσει με το Βαγιωνή, την οποία ο τελευταίος είχε αναγνωρίσει.

Δεύτερη αιτία, ακριβώς ο πλούτος κι η δύναμη του Ιωσήφ Βαγιωνή, ο οποίος, όσο κι αν επαναλάμβανε ότι επρόκειτο για ατύχημα, όσους μάρτυρες -υπαλλήλους του- κι αν έφερνε, δεν γίνονταν πιστευτός από το κοινό. Αντιθέτως, έμοιαζε ακόμη πιο ένοχος.


Η αναπαράσταση της δολοφονίας γίνεται με επεισοδιακό τρόπο στο γραφείο του Βαγιωνή στο εργοστάσιό του στη Λυκόβρυση τον Μάρτιο του 1996, με καθυστέρηση δύο ετών. Ο Βαγιωνής μπροστά στα μάτια των δικαστών του κακουργιοδικείου Χαλκίδας ιατροδικαστών και αστυνομικών, αλλά και μελών της οικογένειας του θύματος αναπαρέστησε την πράξη του προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο θάνατος της Μπίσκου οφείλεται σε αμέλεια και όχι σε πρόθεση.

Μόλις άρχισε η αναπαράσταση η μητέρα του θύματος, Ευδοξία Μπίσκου εκσφενδόνισε εναντίον του Βαγιωνή το παπούτσι που φορούσε τη νύχτα του φόνου το θύμα αποκαλώντας "δολοφόνε, δολοφόνε". Το παπούτσι έπεσε πάνω σ' ένα φλυτζάνι με καφέ και στη συνέχεια στο πρόσωπο του Βαγιωνή, πριν προλάβουν οι αστυνομικοί, αλλά και οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής να συγκρατήσουν την χαροκαμένη γυναίκα. Αμέσως μετά, με εντολή της προέδρου του κακουργιοδικείου Χαλκίδας, η Ευδοξία Μπίσκου απομακρύνθηκε από το γραφείο του Βαγιωνή, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

"Ήθελε να αυτοκτονήσει..."

Κρατώντας το ξίφος με το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο η τραγική γυναίκα, ο Βαγιωνής είπε:

"Ηταν πολύ ταραγμένη. Προσπαθούσα να την ηρεμήσω. Μου έλεγε συνέχεια ότι ένιωθε τύψεις που παρασύρθηκε από την κουβέντα μας και δεν πήγε να πάρει τον γιό της, τον Αγη, από το ωδείο. Η Ελένη μου απειλούσε συνεχώς, ότι θα αυτοκτονήσει. Ήξερε την ευαισθησία που είχα πάνω σε αυτό το θέμα, επειδή το 1987 είχα χάσει με αυτό τον τρόπο τον πατέρα μου. Χρησιμοποιούσε αυτό το παιχνίδι για να με τρομάζει. Προσπαθούσα επί δύο ώρες να την ηρεμήσω. Πίναμε και οι δύο, είχαμε πιεί πολύ. Μου έλεγε ότι η θέα του ξίφους που είχα πάνω στο γραφείο μου, την προκαλούσε να

αυτοκτονήσει. Έβγαλα το ξίφος από τη θήκη του. Πίστευα, ότι θα την τρόμαζα και θα σταματούσε. Της είπα: "Βαρέθηκα τις υπερβολές σου, αν έχεις το κουράγιο, κάντο. Έκανε μια γρήγορη κίνηση και καρφώθηκε πάνω στο ξίφος. Έμεινε για λίγο άφωνη και μετά κατέρρευσε, όπως πέφτει ένα σπίτι.

Προσπαθούσα να δω που έχει χτυπήσει. Δεν ήξερα που είχε χτυπήσει. Εκείνη τη στιγμή έγινε έκρηξη μέσα στο κεφάλι μου. Εκείνη τη στιγμή, ήμουν ο πιο έκπληκτος άνθρωπος του κόσμου".

Στη συνέχεια, οι τρεις ιατροδικαστές Φίλιππος Κουτσάφτης, Χρήστος Λευκίδης και Εμμανουήλ Νόνας, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αναπαράσταση, άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις στον Βαγιωνή. Ο κατηγορούμενος στην πρώτη του κατάθεση στην αστυνομία είχε ισχυρισθεί ότι ο θάνατος της φίλης του, οφείλεται σε ατύχημα.

"Θέλαμε αφού είχαμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, να παίξουμε μια σκηνή από τη γνωστή κινηματογραφική ταινία "Ο σωματοφύλακας" όπου και εκεί το ζευγάρι παίζει με ένα ξίφος. Αυτά τα πράγματα ο Ιωσήφ Βαγιωνής δεν τα επανέλαβε στην χθεσινή αναπαράσταση και αυτό προκάλεσε εντύπωση σε όσους παρακολουθούσαν την αναπαράσταση.

Το ξίφος

Όταν ο Ιωσήφ Βαγιωνής τελείωσε την αναπαράσταση την οποία έκανε, οι τρεις ιατροδικαστές είπαν ότι παρά το γεγονός πως η αναπαράσταση έγινε με καθυστέρηση δύο ετών, με αποτέλεσμα να έχουν αλλοιωθεί στη μνήμη του όλα τα στοιχεία εκείνης της νύχτας, φαίνεται πως υπάρχει μια επιστημονική συμφωνία σε ότι αφορά το όπλο του φόνου.

Δηλαδή το ξίφος, το οποίο επέδειξε ο Βαγιωνής ταιριάζει και στο μήκος του τραύματος και στο άνοιγμα της πληγής, κάτι δηλαδή που δεν δέχεται η πολιτική αγωγή, αφού ο συνήγορος της οικογένειας Μπίσκου κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης, επιμένει πως ο φόνος έγινε με κρητικό μαχαίρι το οποίο εξαφάνισε ο δράστης.

Επίσης η πολιτική αγωγή αρνείται τον ισχυρισμό του Ιωσήφ Βαγιωνή ότι ο θάνατος έγινε από αμέλεια πιστεύοντας ότι το μήκος του τραύματος και η αγριότητα του φόνου, δείχνουν ότι ο Ιωσήφ Βαγιωνής είχε πρόθεση να σκοτώσει την Μπίσκου.

Ο Ιωσήφ Βαγιωνής καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 21 ετών και στο εφετείο σε 17ετή φυλάκιση, διότι του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. Σήμερα είναι ελεύθερος. Η δίκη του έχει μείνει και για έναν ακόμη λόγο στην ιστορία: ήταν η πρώτη φορά που διασταύρωσαν ως αντίπαλοι τα ξίφη τους δύο κορυφαίοι Έλληνες νομικοί, ο Αλέξανδρος

Λυκουρέζος, υπεράσπιση, και ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, πολιτική αγωγή.

Την αποφυλάκιση του Βαγιωνή, ο οποίος πληρούσε τις προϋποθέσεις αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφάσισε τον Μάρτιο του 2002 με το υπ. αριθ. 392/2002 βουλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο, μάλιστα, έκρινε ότι ο βιομήχανος είχε επιδείξει κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις φυλακές υποδειγματική συμπεριφορά. Επίσης, με το ίδιο βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο επέβαλε στον Ιωσήφ Βαγιώνη την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη παρουσία του κάθε 1 και 15 στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου
διαμένει. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ