2014-01-29 08:09:08
Φωτογραφία για Μάρτης ... «γδάρτης»;
Καθοριστικός για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μας αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Οι ευρωπαίοι πιέζουν να τα βρει η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι δανειστές ζητούν μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Το γραφείο προϋπολογισμού της βουλής αμφισβητεί ουσιαστικά το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι υπουργοί δεν καταθέτουν νομοσχέδια. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 1 δισ. και ο Πρωθυπουργός αναζητά επενδύσεις.

Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό κλίμα με στοιχεία έντονης αμφισβήτησης για την πορεία της οικονομίας, η κυβέρνηση καλείται μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, να κλείσει «αναίμακτα» την συμφωνία με την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, και προτείνει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τα έσοδα που θα φέρουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Την ίδια αμφισβήτηση είχαμε όταν μιλούσαμε και για το πρωτογενές πλεόνασμα και τελικά τα καταφέραμε» τόνιζε ανώτατος οικονομικός παράγοντας.


Παράλληλα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι διαφορές με την τρόικα αμβλύνονται και εκτίμησε ότι είναι δυνατή η συμφωνία χωρίς νέα μέτρα.

Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αντί 830 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σκληρό παζάρι γίνεται για το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα υπολογίζει σε 3 δισ. ευρώ, μέγεθος που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.

Ωστόσο οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, η πόλωση του πολιτικού κλίματος, η ρευστή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν στασιμότητα στο κυβερνητικό έργο και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων.

Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος καθώς

• Θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την τρόικα

• Θα γνωρίζουμε αν θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ή όχι

• Θα γνωρίζει η κυβέρνηση πότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

• Τον Απρίλιο η Eurostat θα πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Την ίδια στιγμή αυστηρές συστάσεις προς την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κάνει η υπηρεσία προϋπολογισμού της βουλής. Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση η αναντιστοιχία ουσιαστικής προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τον δημοσιονομικό τομέα, είχε σαν αποτέλεσμα τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση μεν της οικονομίας, με ταυτόχρονη όμως εξασθένιση των μακροχρόνιων προοπτικών για ανάκαμψη, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διόγκωση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τα προβλήματα αυτά όπως εκτιμάται «μπορούν να εξελιχθούν σε κινδύνους για την μετέπειτα πορεία της χώρας»

Σε ότι αφορά τη διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην έκθεση σημειώνεται ότι οι φτωχότεροι έμεινες ήταν κατά μέσο όρο 56,5% πιο φτωχοί το 2012 σε σύγκριση με όσους βρίσκονταν σε ανέχεια το 2009.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ