2014-01-29 19:56:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Παράθυρο ελπίδας από ΕΤΥΚ για συμφωνία με την ΣΚΤ
Μπορεί να βρεθεί πολύ σύντομα λύση, αν η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ειλικρινά και καλόπιστα για να συζητήσει, λέει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), η οποία δηλώνει «ανοιχτή στο διάλογο».

Όπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΥΚ Γιώργος Γεωργίου, αναφορικά με το χθεσινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για μειώσεις στο μισθολόγιο των 300 μελών της, «η ΕΤΥΚ δεν απειλεί», λέει όμως ότι αν συνεχιστούν οι εν λόγω συμπεριφορές από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, θα αντιδράσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι επίσης Βοηθός του Υπεύθυνου του Γραφείου Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων της ΕΤΥΚ, είπε ακόμη ότι ενδεχόμενα μέτρα, θα ληφθούν μέσα από τα συλλογικά όργανα της οργάνωσης, εφόσον η Διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίσει τις προκλητικές και εκβιαστικές συμπεριφορές της.


Δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο αναφορικά με τη συνέχιση του διαλόγου. «Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο» ανά πάσα στιγμή, είπε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε μέσα από έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο να βρούμε μια λύση, η οποία θα είναι η καλύτερη και για τις δύο πλευρές».

Ως προς τις μειώσεις στο μισθολόγιο, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΤΥΚ είναι πολύ κοντά στο ποσοστό που ζητά η Συνεργατική Κεντρική και πρόσθεσε ότι «αν ήταν εκείνη η βασική μας διαφορά, θα τα είχαμε ήδη βρει».

Ερωτηθείς που έγκειται η βασική διαφορά, ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι «φαίνεται ότι η Διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας επηρεάζεται από άλλου κύκλους, οι οποίοι θέλουν να διεμβολίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να το διασπάσουν».

Συνέχισε, λέγοντας ότι αυτοί οι κύκλοι «δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν και να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα, κοντά στην πρόταση της ΕΤΥΚ».

«Όπως φαίνεται, κάποιοι άλλοι επηρεάζουν τις καταστάσεις στο παρασκήνιο και δεν επιθυμούν να βρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση για την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση, ενόψει και της κατάθεσης του τελικού σχεδίου αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Γεωργίου είπε πως με το να τίθεται χρονικό περιθώριο «δεν δίνεις επιλογές στον άλλο να συζητήσει για να βρεθεί μια λύση».

Είπε τέλος ότι στην τελευταία ενημέρωση από την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, η πρόταση τέθηκε στο τραπέζι ως «take it or leave it» και επανέλαβε ότι με καλή και ειλικρινή διάθεση, μπορεί να βρεθεί γρήγορα λύση.

Δεν σχολιάζει η Συνεργατική Κεντρική

«Ουδέν σχόλιο περί των δηλώσεων της ΕΤΥΚ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, Νικόλας Χατζηγιάννης, κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ.

Ως προς το αν θα επιδιωχθεί νέα συνάντηση με την συνδικαλιστική οργάνωση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε» και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με το 90% των εργαζομένων, η οποία όπως είπε «θα τιμηθεί».

Ανέφερε εξάλλου ότι η Συνεργατική Κεντρική επικεντρώνεται στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο, όπως είπε, «βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο, το οποίο έχει υποβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Τρόικας, ενώ αύριο θα γίνει και μια πρώτη συνάντηση με το κλιμάκιο των δανειστών.

«Αύριο θα συζητηθεί και θα ακολουθήσει τον δρόμο του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο κ. Χατζηγιάννης, δηλώνοντας παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία που ακολουθεί ο Συνεργατισμός.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στην ουσία που είναι η σταθεροποίηση και ανάκαμψη του Συνεργατισμού και οι συνεργατικές ιδέες» είπε.

Πρόσθεσε ότι «δουλεύουμε και σκεφτόμαστε σύμφωνα με το πνεύμα του Συνεργατισμού, το οποίο βάζει τα συμφέροντα των πολλών πάνω από τα συμφέροντα των λίγων» και «επικεντρωνόμαστε στα πολύ θετικά σημεία τα οποία βλέπουμε με το σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Δήλωσε εξάλλου ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονομήσεων αποτελεί μια συνιστώσα του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει κλειδώσει. «Το πλαίσιο έχει κλειδώσει και μένει η υλοποίηση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ