2014-01-30 18:50:09
Φωτογραφία για Για καταστροφικές πρακτικές της τρόικας κάνει λόγο ο Στουρνάρας
Δριμεία κριτική στην τρόικα, για τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίησε στο πρώτο μνημόνιο, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντησή του με την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας μίλησε για σημαντικά λάθη και λανθασμένους υπολογισμούς στο πρώτο μνημόνιο με καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και καθυστέρηση στην απόφαση για αναδιάρθρωση χρέους. «Έγινε και γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη στο δεύτερο μνημόνιο, έργο όμως καθόλου εύκολο», συμπλήρωσε.

«Οι λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίησε η τρόικα τελικά οδήγησαν σε βαθιά ύφεση 6,4% του ΑΕΠ το 2012, μέγεθος που ξέφυγε εντελώς από τις όποιες προβλέψεις των δανειστών», είπε ο ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση με τους συνεισηγητές της σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ, παρουσία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.


«Οι εκπρόσωποι των δανειστών προέβλεπαν ότι το 2012 η χώρα θα επέστρεφε σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ και η αρχική παραδοχή της τρόικας ότι το χρέος θα μειωνόταν με γοργούς ρυθμούς μετά το 2013 φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς τα αρχικά δάνεια της ευρωδιάσωσης δόθηκαν στην Ελλάδα με πολύ υψηλό επιτόκιο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό, τι αφορά την ερώτηση των «ελεγκτών» για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας έριξε στο τραπέζι το δυνατό χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος, άλλα και αυτό της μείωσης του ελλείμματος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου μίλησαν για «πολύ καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Μάλιστα, την αποφασιστικότητά του να μην στηρίξει μια θετική για την τρόικα έκθεση εξέφρασε μετά την συνάντηση ο κ. Λίεμ Χόανγκ Νγκονγκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ